家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

回覆:大家比點意見,我好大壓力,唔知點做

其實係大壓力嘅
一萬供樓一萬儲,
淨返三萬,又要比零用4大長老,又要雜費,食,衣,奶粉,尿片,年尾又要交稅交保險,又要留返d$比bb大個讀書,學野,如果你想比最多最好嘅比bb,
咁計落又好像好唔夠

男爵府

回覆:koko2283 的帖子

買樓無期限,生仔要快手!

男爵府

引用:買樓無期限,生仔要快手!

原帖由 oliloo 於 15-09-10 發表
買樓無期限,生仔要快手!
我也覺!香港大把人無樓在手!我也無但有2手在手!我唔介紹賺番全放晒孩子度!亦唔介意租樓住!就不想自己压力過大想有錢防身!以防突發之事發生!剛好真諗清楚先好上車!最緊要身體健康!開心過每一日!就是最大財富!別想太多

男爵府

如果你本身月入3萬 應該請工人 而唔係做ftm

男爵府

引用:其實係大壓力嘅一萬供樓一萬儲,淨返三萬,

原帖由 黑衣天使 於 15-09-10 發表
其實係大壓力嘅
一萬供樓一萬儲,
淨返三萬,又要比零用4大長老,又要雜費,食,衣,奶粉,尿片,年尾又要 ...
咁樣計 我諗真係一世唔好諗生小孩

大宅

引用:Quote:原帖由+fsskog+於+15-09-07+發表我月

原帖由 ilesther123 於 15-09-07 發表
我同我老公月入加埋有5-6萬,有個一歲小朋友,無工人,都覺得生活逼人😔😔😔

...

大宅

有d人覺得可能十萬先夠,有d人一萬都生兩個,視乎你點養,d$點洗ja

大宅

我都想有月入五、六萬的壓力,樓主你家庭月入比下有餘啦,你甘大壓力,甘低過你個d家庭咪死得!你至少買樓同生仔都叫做有條件啦。

大宅

畀面勳章

見你話咁大壓力,你應該係要求高個啲,如果你物質上追求最好既俾bb,真係得啲富豪先有資格生仔,做父母最緊要係俾心靈支撐俾小朋友,坊間一切商業教育活動你入腦3,4成就得了,壓力來自四方八面,你要預左生完你plan得幾好都有無可能照晒你意思咁發展,都會有人話你做得唔好,呢個就係生小朋友既挑戰

大宅

你個case 都唔算大壓力啦
大把人收入小過你都可以一家3口

侯爵府

我明白樓主嘅擔憂,平時嘅生活好有安全感,如有左小朋友月月清咁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 oliloo 於 15-09-10 發表買樓

原帖由 anlywan 於 15-09-10 發表
我也覺!香港大把人無樓在手!我也無但有2手在手!我唔介紹賺番全放晒孩子度!亦唔介意租樓住!就不想自己 ...
同意!
買樓或租樓,同生活過得開吾開心,係兩回事。
如果因為買樓而令到自己日日神經質(日日check住怕價跌)又或日日擔心失業供不起樓,真係租樓會開心 D !

洋房

但租樓真係幫人供完樓 自己到頭來老左又係冇得住 到時咪仲慘

侯爵府

好媽媽勳章

引用:但租樓真係幫人供完樓 自己到頭來老左又係

原帖由 alicema_123 於 15-09-10 發表
但租樓真係幫人供完樓 自己到頭來老左又係冇得住 到時咪仲慘
買樓,咪一樣係將自己既錢送比地産商,吾覺有乜分别!
租樓,係用錢買服務,買靈活性,買自由。
分别在於用不同既角度去看事物!
只要知道邊様最適合自己的要求,就是最好的選擇。

natjosejim    發表於 15-9-14 16:27
goodtea    發表於 15-9-10 20:54

別墅

回覆:Bighamster 的帖子

侯爵府

大廚勳章

回覆:goodtea 的帖子

我覺得,樓主咁杞人憂天既性格,先至係生活障礙,治療左先諗生bb好啲。

Hinlongmami    發表於 15-9-14 14:44
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

ac321 發表於 15-9-10 18:11
買樓,咪一樣係將自己既錢送比地産商,吾覺有乜分别!
租樓,係用錢買服務,買靈活性,買自由。
分别在於用 ...
租樓所獲得的服務, 和買樓所獲得的服務, 有什麼大分別? 如果是說業主包依樣包嗰樣, 某程度我不同意
舉例租樓如果部冷氣壞左, 租客可以call 業主搞惦.
如果自己就是業主就吳同, 一開始已經可以買部靚靚冷氣. 部機根本好小會壞, 就算壞, call 代理/CF上來整, 又會幾難, 花一千幾百之嘛. 再吳係成部換鬼左佢! 我想對間樓做咩就做咩, 吳需要經其它人同意!
租和買都要每個月比錢其它人, 分別是首期和間樓的所有權. 供樓本質上類似定期存款. 供兩年後你可以賣番層樓出去, 收番一舊錢. 租樓呢? 租完兩年後你有啲咩嘢在手?
道理一字咁淺! 關鍵在於首期+買樓的時機+是否心頭好, 或者筆錢有冇其它回報高的投資可能.
如果連首期都冇, 又冇親人幫手, 又抽吳到, 根本就冇其它選擇!

男爵府

koko2283 發表於 15-9-7 15:23
老公月入5萬,4x歲,我就30但每月供儲蓄10000
來緊買樓供10000
放鬆d啦, 5萬一個月肯定無問題

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-10 18:11 買樓,

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-14 發表
租樓所獲得的服務, 和買樓所獲得的服務, 有什麼大分別? 如果是說業主包依樣包嗰樣, 某程度我不同意
舉例租 ...
'租樓所獲得的服務, 和買樓所獲得的服務, 有什麼大分別? '

當然有很大分别!
首先,吾使住舊樓!
樓上樓下有問题(如燥音、精神病者、漏 水等),搬!

以我自己家庭做例子:
我們结婚後,住兩房地鐵線單位,方便返工就0K 。
過了三兩年,我生了兩個B B ,於是請了一工人(留宿)加一local ee (曰間),長輩又會經常来幫手/睇住工人,甚至有時會在我家留宿。一下子由2人變成5-6人,再加上 BB 細,於是我搬了去有會所的地鐵線相連单位住(4房半)。
到B B 兩三歲,我想比多 D 空間佢,比個快樂童年佢,於是我搬去郊區住,租了間有車房有大花園既獨立屋住, 兩個孩子都很享受這環境!
近年上了小學,因為心儀某一間,又搬返出市區 ( 同學校同區,揸車5 分鐘車程),放便返學放學。
過兩三年又要搬了,因為心儀既 中學在另一區!

或者,我承認我窮( 能滿足你嗎?),但又對生活有要求,這樣,我可否有與你不同的看法?

當然,如果一個人對生活没什麽要求, 仔女求其有間學校收就 OK ,又或是有大把錢,每區都可隨便買幾個單位放係樹,你既想法就係完全正確的( 但我窮呀嘛!)。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-10 18:11 買樓,

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-14 發表
舉例租 ...
'租和買都要每個月比錢其它人, 分別是首期和間樓的所有權. 供樓本質上類似定期存款. 供兩年後你可以賣番層樓出去, 收番一舊錢. 租樓呢? 租完兩年後你有啲咩嘢在手?'

你玩野呀 ?!定係從未買過樓?
你話買了樓再每兩年賣返出去换樓!?
你知吾知一買一賣經纪 樓價2%,stamp 約 5%( 睇樓價),裝修平平地又要5 %!
既你要比樓價1X% ! 可能你有錢吾志在,但我窮呀,樓價1x % ,以1仟萬樓價計,呢佰幾萬夠我交4年租啦!
以我條件,我太窮玩吾起呀!

首頁
23456...7

尾頁

跳至