嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我朋友個BB可能好大機會患有川崎症, 請問有冇媽媽既BB曾有呢個病,可以比些心得嗎,想知道點樣醫呢個病,有冇生命危險!萬個THANKS!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我個女都因為川崎症住o左差唔多9日。第6日經心臟科醫生cfm kawasaki, 吊o左一個course 共8支(要吊12個鐘)活性免疫球蛋白, 再觀察48小時就可以出院喇, 之後2wks, 4wks同8wks 再返去照心usg cfm 心血管冇病變就當好返喇wor。
呢個病真係嚇死人!!!!

男爵府

我BB都CONFIRM左係川崎~而家係醫院第8日先CONFIRM到~個D蛋白一濟都過萬都唔知出院要幾$?不過最重要係BB無事~

別墅

我個女以家係深切治療部注射醫川崎症既球蛋白,仲未退燒
燒左4日啦,佢4個半月
Zzzz

洋房

我仔剛3嵗,發燒5天今天住進醫院,醫生說是川崎症,我好傷心,去年1月我女4嵗也是發燒5天同樣是川崎症,我真的很想知道為何會如此,兩個都是這種病,到底是什麼原因呢?
醫生給我的答案也是病因不明。真的很擔心病發症....你們有資料可以幫我嗎?十分感謝!

大宅

睇完d post都好心痛,希望有呢個病既小朋友早日康復,希望唔會再有呢d咁可怕的病~

各位媽咪要加油!

子爵府

我囝囝都發現有川崎病,現正在醫院留院. 請問小B在好番後,醫生有無提及有什麼需要留意. 例如唔可以做劇烈運動, 有什麼食物需要戒呀? 謝你的回覆. 我從網上得知,如果小朋友服用Aspirin, 可能會引起雷氏綜合症,請問你個時醫生有無提及呢?

大宅

請問此病是否多發於嬰幼兒?
有冇bb屋企冇裝修都有事?

祝早日康復!

男爵府

大家好...本人是此病的病友,4-5歲時病發,也是因為高燒,手腳脫皮等入院,檢查了好多次才知道是川崎病,長期食亞氏畢靈(唔記得食左幾耐),每半年去醫院覆診一次....直至18歲為止....

小時候只知道父母不讓自己上體育堂....升到中學才有得上...!!病發至18歲為止也入院數次.....

可惜到了廿多數又因心口痛再次book返醫院覆診....直至現在30歲啦....

不過....其實生活同其他小朋友一樣的,只是不可做太大的運動....我現在有兩個小孩....生產時也順利...

知道作為父母的你們會好擔心,不過此病現在的醫療也好好的,只是要出入醫院多一點,再復發的機會也不太大的~~~放心...

大宅

我的一歲B剛患了川崎,併發心包炎,曾有積水,住了5天院,在醫院過了第一個生日.希望不要有後遺症...:-(

大宅

原文章由 amcbaby 於 08-10-3 20:30 發表
我BB燒左7日,第8日D病微出哂黎,即刻入院吊藥,第四日出院,佢係醫院一路都無發燒,但返到屋企一夜晚就燒,好驚呀....咁多日都無乜訓,真係好辛苦,見到個仔咁好心痛......

...

我個仔都係川崎病,落左兩次葯都仲發燒,大家可以比D意見嗎????

http://hk.myblog.yahoo.com/feel3288/

男爵府

好媽媽勳章

我BB燒左7日,第8日D病微出哂黎,即刻入院吊藥,第四日出院,佢係醫院一路都無發燒,但返到屋企一夜晚就燒,好驚呀....咁多日都無乜訓,真係好辛苦,見到個仔咁好心痛......

原文章由 kittylam 於 08-10-3 10:51 發表
我個仔在家燒了4日,第4發現腳板出紅疹,會痛到不能走路,之後送了入院住了17日,在醫院已經完全退燒,之後再觀察左1日一夜,都冇再燒返先出院,出院後冇再燒過.
你BB前後燒左幾多日,在醫院是否完全退燒,不食退燒藥都能退?
...

複式洋房

希望不要再有bb患川崎症!!!!!

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 香香 於 08-10-3 11:30 發表
我個女2年幾前都係. 睇左第4次e生先知有呢個病!!

呢d病唔係普通科會知的. 兒科係最好的. 其實e生話係不明來源架.

但6-10日係落藥既關鍵. 所以我個女一証實左第二朝已落藥. 政府e院通常都嚇你. 佢同我可能要覆診 ...

係啊,再未入院之前我都看了2次醫生,醫生判斷為扁桃腺發炎,開左消炎藥,但食左1個療程D燒仲未退,第4日個仔話腳痛行唔到,我發現腳板出紅疹,馬上去看急診,個醫生話佢 手足口 病,就送左入院,但入院就話唔係手足口,在醫院期間我個仔係不夠病癥確診 川崎病 所以冇用到藥,可能因為咁,燒左好長時間,但在燒到20日左右,佢自己退左燒,手腳關節開始冇咁紅,觀察左1日就比我出院,出院之後嚴重脫皮,之後返去復疹,超過1個多月先確診佢係 川崎病, 我而家都係半年返醫院check心臟,暫時冇發覺有咩不妥!

禁止訪問

珍珠宮

我個仔在家燒了4日,第4發現腳板出紅疹,會痛到不能走路,之後送了入院住了17日,在醫院已經完全退燒,之後再觀察左1日一夜,都冇再燒返先出院,出院後冇再燒過.
你BB前後燒左幾多日,在醫院是否完全退燒,不食退燒藥都能退?
我個仔前前後後+埋燒左21日 ,我只能告訴你我仔仔當時的情況,當時仔仔3歲!

男爵府

好媽媽勳章

Hi Kitty,但我個仔而家仲有D發燒38度,洗吾冼同佢睇醫生??好擔心呀!!

原文章由 kittylam 於 08-10-2 22:16 發表
我仔仔出院之後就冇再發燒,一日好過一日,不用太擔心!

珍珠宮

我仔仔出院之後就冇再發燒,一日好過一日,不用太擔心!

男爵府

好媽媽勳章

你好!!我個仔川崎病剛剛出院,請問BB會吾會再發燒?有D乜要特別留意??Thank you sooooo much!

[
quote]原文章由 FEE1 於 08-7-4 18:49 發表
我bb二月尾患有川崎症,可pm電話詳談. [/quote]

首頁

尾頁

跳至