嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個大仔3歲時都曾經患過川崎症,當時連續發燒超過21日,睡覺時會標高,最高燒到40.3度,醫生話目前醫學還未找到成因,但已經有藥物可以醫治,可以痊愈的!
我個仔病情有D奇怪,佢係自行康復的冇用過治療藥物除左退燒藥,因為佢入院時醫生係懷疑,因為佢不夠病癥,所以冇用藥,到佢手腳脫皮加埋呢個病癥才確診係川崎症。
現在已經過了2年除了半年要會醫院檢查心臟,其他一切正常,不過生病期間真係好難過,我常常認不住喊出黎,病者係好辛苦的,媽咪更加要堅強!

珍珠宮

原文章由 hiulam6138 於 08-7-8 22:56 發表

咁想請問係傳染性? 係經過d 嘜野感染到呢個病呢?

唔系傳染病,成因連醫生都唔知,不過我個仔病發時我剛剛搬了新屋1個月,D家私全部係新的,有油漆味,屋苑還在裝修中空氣好差,我懷疑呢個係致病原因之一!

珍珠宮

我仔仔出院之後就冇再發燒,一日好過一日,不用太擔心!

珍珠宮

我個仔在家燒了4日,第4發現腳板出紅疹,會痛到不能走路,之後送了入院住了17日,在醫院已經完全退燒,之後再觀察左1日一夜,都冇再燒返先出院,出院後冇再燒過.
你BB前後燒左幾多日,在醫院是否完全退燒,不食退燒藥都能退?
我個仔前前後後+埋燒左21日 ,我只能告訴你我仔仔當時的情況,當時仔仔3歲!

珍珠宮

原文章由 香香 於 08-10-3 11:30 發表
我個女2年幾前都係. 睇左第4次e生先知有呢個病!!

呢d病唔係普通科會知的. 兒科係最好的. 其實e生話係不明來源架.

但6-10日係落藥既關鍵. 所以我個女一証實左第二朝已落藥. 政府e院通常都嚇你. 佢同我可能要覆診 ...

係啊,再未入院之前我都看了2次醫生,醫生判斷為扁桃腺發炎,開左消炎藥,但食左1個療程D燒仲未退,第4日個仔話腳痛行唔到,我發現腳板出紅疹,馬上去看急診,個醫生話佢 手足口 病,就送左入院,但入院就話唔係手足口,在醫院期間我個仔係不夠病癥確診 川崎病 所以冇用到藥,可能因為咁,燒左好長時間,但在燒到20日左右,佢自己退左燒,手腳關節開始冇咁紅,觀察左1日就比我出院,出院之後嚴重脫皮,之後返去復疹,超過1個多月先確診佢係 川崎病, 我而家都係半年返醫院check心臟,暫時冇發覺有咩不妥!

首頁

尾頁

跳至