跳至

首頁

尾頁

複式洋房

過黎前,d人成日話係度出街食野貴又要俾貼士...過到黎,發現雖然要俾貼士但係抵食過香港
係香港$50岩岩夠飽,係度$50我可以2個人share黎食!
係度d餐廳唔會好似香港咁愈黎愈細碟,仲要好好味
下面個幾間係我上網搵或者誤打誤撞入左去~

1)麗都個菠蘿包真係好好食,我覺得好食過太子間金華
2)百家店個food court 雖然好殘舊,但係大多數都好好食,好食過Aberdeen food court
3)帝國中心間老油條,d粥比較咸,但係炸両一流!
4)帝國中心間呀姐餃子成日都關晒簾,關晒門咁. 但係成日見到有人又入又出. 我跟人入去,點知係買急凍餃子雲吞....咁入到去老闆話自己切肉自己包,咁就買左一包西洋菜餃子,一包鮮蝦雲吞...d 餃子好食過太子間美味餃子多多聲, d雲吞又勁香大地魚味,我係香港都冇食過咁好食geh雲吞,香港係勁大粒,但係全部都係肉,e間係全部都係蝦黎..之後再去老闆又話整左d糖水,冰到成舊磚咁,賣相好奇怪,但係上次幫襯過,咁就買左碗杏仁糊同芝麻糊返屋企整返熱食...拍得住佐敦間佳佳,個杏仁糊好香,個芝麻糊又係又香又滑....我懷疑佢d糖水係溫哥華最好食個一間~
4)漁人碼頭間Stevenson pizza, 個大蝦pizza超好食 俾成7/8隻大蝦,之後無數隻蝦仁鋪係面,入面d醬仲要有蟹肉!食完唔駛食pizzaExpess~
5)係Aberdeen 間洪師父定王師父牛肉麵,又係好好食...食完飲埋d湯聽日係會生瘡,證明個湯底真係牛肉整,唔係牛肉精
6)去左hasting間日本人開geh cafe, 間野只係開星期二至六仲要收4點鐘,入到去個日本人唔係好識英文但係平日下午都好多人食,又係食完好味過香港,綠茶latte 同d cakes都好食過香港多多聲,香港要排成幾個鐘頭個d我又覺得好普通
7)雪糕我比較鐘意食rain or shine,佢地個waffle cone好似蛋卷一樣咁好食, bella gelato就係排隊排到傻,但係超滑~

我仲發掘緊d美食,如果jm有可以推介俾我呀~

子爵府

Vancouver D嘢真係好味
西式唔在講, 日式都係頂級
中式都好食過好多香港舖頭
當年好多名廚移民過去, 落地生根

漁人碼頭海邊檔 Fish & Chips 係我至愛
其實 Granville Island 個 Market 都係勁正
D 湯好味到呢...

睇你都係 Richmond 人

複式洋房

係呀,岩岩嫁到黎,無所事事就不停搵野食
你講個2間我都未試過,搵日去試下先。
D日本野食都真係好好食,係我估唔到係度食野好食過香港
香港成日要去排隊個d 排完都唔覺得好特別
係度唔駛點排隊個d 已經好好食
黎之前我仲特登狂食雲吞麵,西多士,茶餐廳....真係好白痴>.<

別墅

回覆:嫁到黎溫哥華,發覺d餐廳好味過香港

我就黎移民過溫哥華 請問你地有無Facebook / what\'sapp group 可以傾下講下㗎?

複式洋房

我都岩岩過左黎~見唔到有咩fb 同group

大宅

引用:我都岩岩過左黎~見唔到有咩fb 同group

原帖由 Yuyu23 於 15-09-10 發表
我都岩岩過左黎~見唔到有咩fb 同group
我地有whatsapp group~ pm 我啦~ 我叫admin add 你地

大宅

回覆:Yuyu23 的帖子

sorry 係we chat group 先啱

別墅

FB 有GROUP : Baby Kingdom- Vancouver,BC
http://tw.myblog.yahoo.com/joan68117/

大宅

我們有wechat 同whatsapp gp想加入就pm我你電話丫

別墅

引用:我們有wechat+同whatsapp+gp想加入就pm我你

原帖由 coconutree 於 15-09-13 發表
我們有wechat 同whatsapp gp想加入就pm我你電話丫
已pm pls check Thx Thx!

複式洋房

我都覺得加拿大D野正宗過香港食到果D, 用料又靚D!!

別墅

回覆:嫁到黎溫哥華,發覺d餐廳好味過香港

我住多倫多,唔清楚温哥華係點,但我好同意樓主講,呢邊食嘢普遍比香港正得多,就咁睇價錢好似好貴,但份量好大,夠二人或兩餐,唔使好似喺香港食完都唔飽!而且食物質素同味道比較好,好多時覺得好似揾番多年前香港嘅質素咁,味覺回憶返晒嚟!啲人話香港係美食天堂,但我覺得美食種類嚟講,遠不及加拿大,呢度移民多,可以食到不同國家正宗美食,簡單如
pizza,呢度比香港平同好食; 越南河粉—樣,是但—間都好食過香港!但你話香港有冇野羸呢邊,有,街邊小食—定有風味過加拿大多多倍,我都十分懷念架其實!
多謝樓主推介咁多食肆,有機會去温哥華我一定要試吓!

大宅

而家香港好多地方已經無以前咁好食

首頁

尾頁

跳至