嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好擔心呀,我女而家15個月
但對腳仲係好o形

第一日返Playgroup,個老師已經叫我帶佢睇睇,又話我女流口水口肌麻麻

第一日返就咁打擊,各位媽媽有冇咩意見,我真係好驚因為自己唔識幫佢而累左佢呀

子爵府

我個兒科醫生話小朋友 4歲前好多都有O型腳
多D 行路可以改善大小腿肌肉
從而改善O型腳

至於口肌我就唔識
不過出牙仔都會流口水
除非真係流得好誇張啦
否則唔使太擔心

或者18個月返健康院問吓啦

別墅

回覆:yeelianma 的帖子

有冇俾佢坐學行車呀?

別墅

回覆:lingtoyu 的帖子

冇呀

大宅

回覆:o形腳

如果有擔心,就直接打去健康院約姑娘,不用等歲半的!

別墅

回覆:yannietimb 的帖子

謝謝你,剛約左
但真係好擔心

回覆 yeelianma 的帖子

Hello yeelianma ,其實好多BB 都有 O 型腳既現象,因為BB o係媽媽肚入面時係屈住雙腳,所以好多時會有小腿內彎既現象。但一般到2 至3 歲左右就會自己矯正返。既然已經約左健康院,吾使太擔心住,如有需要佢地會轉介您去物理治療。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

引用:回覆+yeelianma+的帖子Hello+yeelianma+,

原帖由 Yvonne@牛欄牌媽咪專線 於 15-09-10 發表

Hello yeelianma ,其實好多BB 都有 O 型腳既現象,因為BB o係媽媽肚入面時係屈住 ...
明白
但我發現右腳行果時有時打橫左

係呀,左右腳情況未必一模一樣架,而家先等健康院檢查左先,如果有需要醫生可能會轉介到專科跟進, 到時可以向醫護人員查詢返。加油!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至