懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今晚剛用pregnancy test結果係bingo 左,但呢期會做牙齒補牙及去智慧齒手術,打麻醉就一定會。其實是否可以?

伯爵府

回覆:剛懷孕,做牙齒麻醉是否可行?

我果陣問婦科醫生洗牙得唔得佢話脫牙都得,但我都係排左下年先脫智慧齒(咁岩政府要等)佢要照x ray我無照呀,等生完先攪呀我,你問下你牙醫同婦科醫生好d~

大宅

我剛有咗,本來上星期約咗洗牙,但牙醫話初期唔可以,要到胎有4-6個月先可以洗喎!

男爵府

引用:我剛有咗,本來上星期約咗洗牙,但牙醫話初

原帖由 babybabyEE 於 15-09-09 發表
我剛有咗,本來上星期約咗洗牙,但牙醫話初期唔可以,要到胎有4-6個月先可以洗喎!

...
洗牙都不可以?
我原先唸洗牙不會有麻醉,估不到也不可以

其實2星期前我都洗了一次牙😓
當時不知有左,今日是period遲來第50天

男爵府

引用:我果陣問婦科醫生洗牙得唔得佢話脫牙都得,

原帖由 cloudyjess 於 15-09-09 發表
我果陣問婦科醫生洗牙得唔得佢話脫牙都得,但我都係排左下年先脫智慧齒(咁岩政府要等)佢要照x ray我無照 ...
我老公也是公務員,咁巧合,大家也是政府牙醫😆

其實我已被排了入醫院remove下排最入的智慧齒,是下年3月份。這個可以向後再排因不是急。
但這星期有個appointment, 而我本身有好幾隻大牙要補,不打麻醉我一定不行的,非常怕補牙個隻痛😓
不補不行但不知是否honest同牙醫講好 (因為怕不批下麻醉)(其實一個月前已補了另一隻牙,打了麻醉,當時不知已懷孕,而今日等經第50天)

禁止訪問

大宅

我19week,剛剛脱了智慧齒,止痛消炎藥都唔洗食!舒服哂!

男爵府

唔該曬大家
我都係問下牙醫

大宅

引用:今晚剛用pregnancy+test結果係bingo+左,但

原帖由 melle 於 15-09-09 發表
今晚剛用pregnancy test結果係bingo 左,但呢期會做牙齒補牙及去智慧齒手術,打麻醉就一定會。其實是否可以 ...
牙醫用的麻醉藥係B 類藥物,即孕婦適用。當然你一定要話佢知你有左,因為有左唔可以照X ray, 剝牙有時會照,小心。我都剝左牙同杜牙根,冇問題架。只要你話比醫生知。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得就唔好喇,不過你問下醫生喇,同佢講你有咗既就可以喇

複式洋房

補牙同打麻醉都可以,醫生話無問題,你到時再提下個牙醫

別墅

我個牙醫好保險,要補牙但佢話要清可能要放麻醉驚我頂唔到痛,所以盡清之後用其他物料封咗先
生完再返去整過,佢就話唔放得麻醉
補個時28wks

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好問醫生意見,我果陣陀BB果陣,醫生就叫生完BB再整。

大宅

我有打麻醉藥剝牙補牙

珍珠宮

問下醫生!如果係穩定期我霖應該無問題,要睇佢藥影響唔影響

男爵府

多謝大家意見
我昨天看牙,牙醫話其實麻醉係可以用的,因為藥力細及種類適合孕婦用,但當然at the end好看自己決定

大宅

我16w去過補牙,無打麻醉針。只係補牙

複式洋房

各位,我而家19週,智慧齒蛀得太深崩左,而家牙痛同神經痛,問過牙醫,佢話脫牙會有流產風險,之後比左藥我食,但而家仲好痛,無辦法食野,唔可以介紹下做脫牙既醫生比我,問下我應該點做?

別墅

我牙齒都唔俾我脫智慧齒,因為我隻打斜生,要做手術脫

別墅

引用:各位,我而家19週,智慧齒蛀得太深崩左,而

原帖由 sonjialo 於 15-09-13 發表
各位,我而家19週,智慧齒蛀得太深崩左,而家牙痛同神經痛,問過牙醫,佢話脫牙會有流產風險,之後比左藥我 ...
我都食唔到野,平時又要返工,只可以呑白粥,試下以下吖,3日後好左好多:
1。每次食完野盬水浪口+用牙刷輕輕刷下腫左個度
2。每日"吞\\\"一個奇異果
3。21:30訓覺
4。每日一盒豆腐花,凍食(喺呢段時間,簡直人間極品)
5。照舊"吞"白粥,加盬
6。如無必要唔講野
7。每日兩杯淡鹽水(暖)
8。每日飲媽媽奶一至兩杯

首頁

尾頁

跳至