在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

成日喺公司受老細氣,又無前途,公司又唔會比機會我呢啲有小朋友嘅女人。好掛住個女,好想返屋企做煮飯婆,錢,真係好重要!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 Catpig 於 08-7-3 10:55 發表
成日喺公司受老細氣,又無前途,公司又唔會比機會我呢啲有小朋友嘅女人。好掛住個女,好想返屋企做煮飯婆,錢,真係好重要! ...

我諗呢個真係好多在職媽媽的心聲...

別墅

何謂足夠? keep得住standard?
但又怕好多不能預期ga事...

子爵府

我都等緊呢一日呀
我有時真頂唔順我老闆做事手法
成日都呃工廠,而我就做咗幫凶
最慘係我同工廠聯絡,自然就成日話我公司唔守信用(不過我都覺得)但老闆對我又唔咩,放工都盡時,但只係無加人工同無花紅
有時真係唔知走唔走好返家湊囝

子爵府

原文章由 siusum 於 08-7-3 15:49 發表

我諗呢個真係好多在職媽媽的心聲...

100%同意

別墅

Katrine

me too~~
我都等緊呢日. 我公司幾個老闆成日呃公司$$$$.

希望佢快D執笠!

原文章由 KATRINE 於 08-7-3 17:03 發表
我都等緊呢一日呀
我有時真頂唔順我老闆做事手法
成日都呃工廠,而我就做咗幫凶
最慘係我同工廠聯絡,自然就成日話我公司唔守信用(不過我都覺得)但老闆對我又唔咩,放工都盡時,但只係無加人工同無花紅
有時真係唔知走唔走好返 ...

大宅

點先為之足夠? 雖然我而家份工都ok, 唔駛ot, 老闆唔會理我地, 人工又ok, 但如果一個人同兩個人搵錢, 分別真係差好遠, 而家可以比倒好小小生活質素仔仔, 如果唔做野唔係唔得既, 但要搵番d唔好供咁貴的樓, 同埋樣樣都要慳囉

[ 本文章最後由 建男媽咪 於 08-7-5 12:43 編輯 ]

男爵府

如果返工同全職湊仔, 我情願返工, 如果自己湊就要有工人幫手做家務同煮飯, 唔係就好辛苦啦。

我都試過大半年無做野, 淨係睇舖, (o個時開美容院) 但我阿仔d成績都無進步, 反而返工唔理佢仲好d。

伯爵府

魅力王子

i"m a full time mom now,but is poor,no $$

so later september my son study full day,i will find job....

大宅

我都好想全職湊BB, 一星期見兩次,
每次要湊返去比媽咪,我真係好唔舍得.

大宅

我都想成日見住BB,但幾多錢叫夠呢?

若可以儲到一舊錢後,又會想,做多幾年又可以儲多舊俾BB用,若休息幾年後再工作,又搵唔搵得返咁多呢?...想想下,BB都長大了,又無需要自己全職湊BB...真係無奈...

大宅

Shah,
Who will take care of your son? Homehelper?

I want to be a fulltime mum also, I have considering many years ago, I want to follow my son's homework when he goes to primary school. My hubby is very busy all the time, even he is home after work. I have no homehelper now. We have dinner out every day. after home, I need to do all things. checking homework, tidy the house, take shower for my son..... He sleep very late every night.

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 08-7-7 16:14 編輯 ]

複式洋房

這也是我的心聲。。。我想了很久,很想儲夠錢,便辭工,專心湊囡囡,當然想親自跟她的功課/練琴等,希望她能進步多一點!現在每晚八時許才回到家,約得兩小時多,跟本做不到那麼多東西!!每次跟她溫習都是得過且過。。。很無奈。。。
但,儲多錢為之夠??!!得一,又想二。。。
我囡囡的同學的媽咪,一個一個咁辭工去專心照顧其小朋友。。。
唉,我都想!!!

原文章由 CYK 於 08-7-7 11:29 發表

若可以儲到一舊錢後,又會想,做多幾年又可以儲多舊俾BB用,若休息幾年後再工作,又搵唔搵得返咁多呢?...想想下,BB都長大了,又無需要自己全職湊BB...真係無奈... ...

男爵府

返工,2公婆搵多d錢,生活質素好d,我都覺得係好d

禁止訪問

畀面勳章

大宅

hello!

我人工高,老公都穩定,但要供樓, 因為經濟負擔所以要做野. 始終多點錢旁身好D . 我又想生多個, 攞產假. 我真係想always對住BB

[ 本文章最後由 bbgirllee 於 08-7-9 09:33 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

我都好想日日對住BB, 尤其是佢開始長大, 好想多D時間陪佢成長, 有時做野做到嬲嬲地都好想唔做ga. 不過我份工又唔係好忙, 又on time收工, 所以做住先. 到一日我都係好想走, 我會唔做照顧bb

伯爵府

魅力王子

原文章由 SIUBO117 於 08-7-6 22:25 發表
Shah,
Who will take care of your son? Homehelper?

I want to be a fulltime mum also, I have considering many years ago, I want to follow my son's homework when he goes to primary school. My hubby is ...

i take care my son new born to now,he is 3.5yrs old now.

coming september he study full day,9am-6pm,so i will find some part time job,near by my home.

but i feel worry,because his school hoilday on saturday and sunday...i worry can not find 5 days job....

i study to f.5 only,live in tung chung,not easy to find job........

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cyk, 妳都好啊. 返工都只係想儲多一舊錢比 bb 用.
我就一定要返工, 因為得我老公既幾千元收入係完全唔可以維持家庭既基本開支, 我唔返工唔得

原文章由 CYK 於 08-7-7 11:29 發表

若可以儲到一舊錢後,又會想,做多幾年又可以儲多舊俾BB用,若休息幾年後再工作,又搵唔搵得返咁多呢?...想想下,BB都長大了,又無需要自己全職湊BB...真係無奈... ...
hello hello ~~

洋房

我都好想全職湊bb,可惜c6人工又.........!上兩個月公司裝修一個月,接了bb返屋企湊(因在婆婆家湊),對住成個月好happy,一到再返工,簡直想死.同c6講不如自己湊返,但他說噤樣會唔夠錢洗,好無奈!

首頁

尾頁

跳至