自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:去旅行變咗苦工

別墅

有朋友前排去大阪,佢去完話返俾我地知,有個大家同一圈子但唔係好熟既女仔,叫佢幫佢幫佢男朋友搵對波鞋返嚟,

個朋友同我地講,個女仔搵佢嗰刻佢先知個女仔既電話 但個女仔就懶熟咁

子爵府

如果我經常去呢個地方,而個喼又好有位嘅無所謂。但係講真去得旅行,都係想自在放鬆,呢個朋友搭買一兩件,果個又搭一兩件,咁咪好唔掂,旅途當中,心掛掛有咩未幫朋友買,啲錢又要就住用留返買野,所以我只係同家人講去旅行,又唔會post上fb,以免麻煩。同樣都唔會叫朋友幫我買野。

]

男爵府

唔好玩啦,啱啱去完大阪7kg去,19kg返,買自己及家人已爆喼啦!

禁止訪問

子爵府

如果我會經過既 買都無問題呀
但如果我唔經又唔熟就唔會幫手

禁止訪問

別墅

我都係啱啱東京返…我都會幫下朋友同屋企人買野…佢地買既都多數藥妝店都有…都唔會過份咁叫我買…我都係見到就會買law...不過好多時都係買藥品個d....都會呢間冇…去第間睇下…會有心卦卦想買到返去law....太難買個d我都係唔會特登去搵law!!!

琥珀宮

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BK Milk勳章

痴咗

男爵府

畀面勳章

我去邊都唔會事先同人講
而家機票咁多咁平
即日來回日本等如去個澳門
你話去北韓去南極咁要D手信都好正常
亞洲就算把啦

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

仲要「幫」買完唔肯比番$、話一場friend, 你果少少$同我計?
真係乜人都有
(唔係我、我表姐的經驗)

大宅

我自己連一樣野都唔會好意思叫唔係勁熟嘅朋友買,我自己去旅行一向低調

水晶宮

剛剛返hk, 極之同意!

C6 d 同事, 叫人一早幫佢買pre-flight order, 到我地出發去程幫佢order, 然後又話唔要, 要我地 cancel, 呢d唔係知哂價想買先俾order 人架咩?之後仲好意思whatsapp問c6 有咩筍野, 我同c6講唔好幫佢買, 買完唔要點算?!

仲有c6同事有order 淨係俾個銀包款(名牌, 有web site show 哂model no. 咩顏色 連 retail price都有), 咩色咩價錢要我地what\'s app 俾佢, 去到又問長問短先決定買唔買, 做乜唔係check 好咩價咩款咩色 俾個range 人去買, 咁remote shopping法, 我地去玩去shopping 都對住部電話, 真係人都癲。

基本上我地都唔介意幫朋友買野, 次次去旅行都有order ,幫朋友買到平or hk無嘅野都開心, 但今次覺得辛苦過返工囉!

大宅

引用:仲要「幫」買完唔肯比番$、話一場friend,

原帖由 oni2 於 15-09-13 發表
仲要「幫」買完唔肯比番$、話一場friend, 你果少少$同我計?
真係乜人都有
(唔係我、我表姐的經驗 ...
少少錢唔係錢?同埋講得依句野最計較個個好似係佢

子爵府

我有舊同事都係咁
當我代購,買fancl supplement幾袋,夠食一年
美白丸化妝品等等
我幫佢買齊晒架

到佢去法國叫佢幫買jo malone新味細嘅兩支
佢完全無幫我買

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 teresayan07 於 15-09-12 發

原帖由 minidanny 於 15-09-13 發表
去東京,朋友叫我買一箱(8罐-500ml一罐)罐裝飲品
去韓國,清單over10樣skincare 產品,話一個duty ...
你幫佢買哂?

好在我朋友知,我唔熟唔會幫買。搭上搭既更加冇可能。

大家好,我是子悠~~

翡翠宮

朋友都睇熟唔熟,屋企人就一定
幫手買

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我從來都唔會叫人幫我去買野,因為人地去旅行而唔係去買野,阻人時間。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

我依家去旅行只係得屋企人同同事知,手信就淨係得佢地有,其他人一律唔講,去完先喺FB鋪相,費事做佢地代購兼要手信

首頁

尾頁

跳至