婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛剛送走左個來我屋企坐月的未來弟婦,講真,佢返到未來6299家唱我,我都係唔會再care,因為我已經忍夠佢。如果唔係為左未來c6同佢細佬,我一早就唔會忍呢個搶我婚期酒席,當我妹仔工人,再想再次阻我結婚的人。

男爵府

發生咩事。 可唔可以詳細啲講?
點解你弟婦要搶你婚期。 仲要去你屋企坐月?

伯爵府

願聞其詳,樓主,請你詳細講述。。。。。。

facialchung    發表於 15-9-15 15:30
pomanlife    發表於 15-9-15 14:33

子爵府

畀面勳章

回覆:終於忍唔住,請走左個未來弟婦

個個係叫未來弟婦咩...應該係叔仔老婆 阿嬸呀? 弟婦係自己細佬先係弟婦

natjosejim    發表於 15-9-17 14:28
jtw_ki    發表於 15-9-15 11:30
Jolin_Yuen    發表於 15-9-14 12:09

大宅

畀面勳章

追呀
但講講下又好似真係叔仔喎

複式洋房

各位jm,唔好意思,我平時都係睇bk多,今次係忍唔住先開acc,剛剛打左一大段,點知聽左個電話就咩都無哂。

um...我都唔知有無叫錯, 我請走的係我未來c6個細佬個老婆。 我未來6299同男家都係咁叫佢,我唔清楚岩唔岩,如果唔岩大家唔好介意。

其實我都係想講出來舒服d,有個closure,之後開心等我的big day。如果引起大家不便,先講句抱歉!!

我會盡量打快d。

複式洋房

F

珍珠宮

引用:各位jm,唔好意思,我平時都係睇bk多,今

原帖由 maggieyhy 於 15-09-13 發表
各位jm,唔好意思,我平時都係睇bk多,今次係忍唔住先開acc,剛剛打左一大段,點知聽左個電話就咩都無哂。 ...
好啦~等下你啦~

侯爵府

8-)

公爵府

嚴格來講她與你毫無關系(連妯娌也不是)

男爵府

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

一個入左門,一個未。
未入門的成功請走入左門生左B的。
難度分俾滿分!

fumi    發表於 15-9-20 01:42

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你未嫁,但同居?未來叔仔果老婆入門未先?不過佢坐得月,bb 都生咗。咁佢已經入門,你點趕佢走呢?

不知所謂的乙陸!!!

大宅

我估弟婦大肚搶左樓主婚期。

子爵府

你都好慘喎
都未正式做人妻子
就做妹仔 可悲

伯爵府

回覆:maggieyhy 的帖子

咩事呀?

複式洋房

其實成件事要由上年年尾講起,都幾長篇。我明白你地都會好奇點解我個未來c6個弟婦會來左我同c6屋企坐月,簡單來講就係佢娘家大嫂都在差唔多時間生左個b,娘家照顧唔到兩個。

佢同c6細佬原先係同6299一齊住, 但因為99係要返工,又請唔到假,62退左休但唔識幫手,c6細佬咁岩呢個月要返夜,所以6299就想我地幫下手。其實係好唔想,但6299都好好聲氣咁拜託我地,我地先會應承。

我諗要先介紹下d人物先, 其實我同c6 big day在11月中,因為實在有d累贅,以下我就唔打未來兩個字啦。

我同c6都係30開頭,係同事但唔同部門,大家都捱到management level,人工相若,唔到中產但總算搞得掂生活。我地 剛剛拍拖已經認定對方, 拍拖一年已經聯名買左層細樓,租左出去收租當供樓。 買樓首期我同c6一樣出咁多,餘下差少少就同左我父母借,但兩年內已經還返哂d錢( 我父母唔肯收利息...)。 首期我地係將大家儲蓄都一次過用哂, 所以之後幾年都好慳,日日lunch帶飯,終於捱到上年開始叫有返d儲蓄。

c6: 好好仔,孝順但唔愚孝。份人比較沉靜,所以同人嘈親都輸。好錫我,到必要時就會爆發...家中排第二

我: 家中大女,有個細佬,大家感情好好。可能係大女原固,比較硬淨,但都算會諒解人,應該性格算ok,你敬我一尺,我敬你一丈果種。

6299: 兩個都係褔建人,好彩未算好迷信,都對我唔錯。自從上年已當我係新抱。62已退休,99仲返緊工。身體都仲算健壯。家中本來有3個仔,但大哥幾年前意外過左身,仲有1個細仔,都有時會偏心細仔。叔仔結婚後,老婆搬來同6299一齊住原先的公屋(兩房)。

c6細佬(叔仔): 家中細仔,典型細佬性格,有事都等屋企人幫,返輪班工作。上年11月結婚。之前同我關係唔錯,依家就唔知...

叔仔老婆 (叫住弟婦先): 20幾歲,家中細女,7月中生左個女

c6大嫂: 我的英雄,c6大哥過身後,因為99講錯野,一度失左聯絡。近期聯絡返,好彩有佢, 如果唔係我一早同c6取消左婚約啦..

其實之前有d怕男家人會睇到,所以一直唔敢開帖。 之前知道弟婦講過唔鍾意睇bk,就放心d。我都已經同c6講我會post,佢話ok,唔開名唔好過多資料就ok。

跟住就要由俾人搶婚期講起....

子爵府

應該叫未來妯娌?

留貓毛

男爵府

首頁

尾頁

跳至