自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

Poo得好勳章

有時真係好灰.......我對每個工人姐姐都好好,但第一個做左一個月就偷我幾千,第二個做左一個月,就入房偷我求婚既鑽石介指......我當時真係好心痛.. 對人幾好都無用.

男爵府

ng5ek 發表於 15-9-14 02:15
只可以講人在做天在看,點對人,人點對你

珍珠宮

Cateye8888 發表於 15-9-14 02:19
比$4千幾叫人地叫佢做主人
X2

咁果位所謂"主人"返工果陣NG止每個月4K,根據E個理論,個"主人"應該要叫佢上司做"皇上"了

男爵府

danni78 發表於 15-9-14 10:19
越有錢d人越孤寒,我工人係單親,佢以前有個bf喺半山做,千幾尺屋2大3小加隻狗,全包咩都要做,事頭要佢5點 ...
極度同意。我朋友個helper有時候帶個放假既姐妹一齊食飯,佢姐妹有次眼濕濕講,原來佢而家雇主係半退休老人住既地方應該係旺角區頭幾位最貴既海景樓,本來只係照顧佢一個老人啦,之後佢屋企人就係咁食住上,佢個仔同佢老婆就住同一棟,佢地自己本身請左鐘點,但都要屈佢老豆個工人每日上佢屋企打掃,洗車,仲要整埋飯比佢地,佢地都係做生意,而且有錢成咁點解自己連請一個全職helper都唔捨得?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我連外傭有冇開冷氣瞓我都唔知,有冷氣有風扇 由佢自己㨂,除咗overpay外,仲有埋洗碗碟機等佢唔駛洗碗,兼且有另外一部洗衣機俾佢專用洗佢自己嘅衫,而家仲會請多個外傭分擔工作,不過就算我俾高過巿價,啲外傭都嫌要同另一外傭一齊做而唔接job(同國籍同信仰都嫌), 我仲要冇小朋友要佢哋湊,只係做清潔都唔like,煮又係我自己做,都㨂工,超無奈。

HH_HH    發表於 15-9-15 18:22

禁止訪問

回覆:工人姐姐都係人!

大宅

引用:我都覺香港d僱主心理多不平衡,我前日見到

原帖由 belovffy_02081 於 15-09-14 發表
我都覺香港d僱主心理多不平衡,我前日見到一僱主帶女同工人去超市買野,個工人得150cm到,好瘦。。跟住攞住 ...
買架車仔都冇錢仲學人請工人

男爵府

Thelittlepingu 發表於 15-9-14 10:24
同意, 我都有offer 俾工人開冷氣, 但佢話唔駛, 只係用風扇.
黑面呢樣野,我想講下。。其實會唔會係關膚色問題?
因為我識個helper 就算同佢出去玩,有時候離遠見到佢唔要等緊我地,佢個表情加上膚色看來好似黑面,其實問過佢佢自己都話完全唔係呢回事。。。
咁我明既

伯爵府

引用:好多工人姐姐好慘,食幾塊麵包都俾僱主鬧

原帖由 善宜 於 15-09-14 發表
好多工人姐姐好慘,食幾塊麵包都俾僱主鬧
我工人朝早淨係食一兩塊麵包同一杯咖啡
其實我有d擔心佢食咁少有冇力做野

男爵府

男爵府

我覺得將心比己啫,你點對人,人點對你。我地買野又預佢一份,食野又預佢一份,所以佢都唔怕蝕底,有時佢放左假我地去街去夜左,佢會照等我地返黎,幫我地同啲小朋友沖涼,執哂野先自己沖涼訓覺,搞得黎都一點,依然笑笑口話唔緊要。

我地出去打工,如果老細對我好啲,我都落力啲啦

公爵府

我工人真係超勤力,尋日星期日放假佢一早出左去,我湊2個仔冇時停,冇洗衫冇拖地冇執屋,姐姐9點半返黎即刻幫我洗奶樽,我叫佢早d訓,之後我同仔入房訓覺,12點出返廳佢仲洗緊衫! 我趕佢訓,佢話要做哂d野先訓得著,今朝又6點幾起身煮早餐

ash_yehyeh    發表於 15-9-14 12:48

大宅

引用:Quote:danni78 發表於 15-9-14 10:19 越有

原帖由 philipsbaby 於 15-09-14 發表
極度同意。我朋友個helper有時候帶個放假既姐妹一齊食飯,佢姐妹有次眼濕濕講,原來佢而家雇主係半退休老人 ...
乜唔係犯法咩,工人只可以做申報地址嘅工作,唔可以去第間屋打掃

公爵府

引用:Quote:原帖由 善宜 於 15-09-14 發表好多工

原帖由 SabrinaR 於 15-09-14 發表
我工人朝早淨係食一兩塊麵包同一杯咖啡
其實我有d擔心佢食咁少有冇力做野

...
我工人早餐只飲咖啡,麵包買俾佢都好少食,叫佢煮麵又話朝早食唔落野,但佢又唔怕餓暈,仲好大隻

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:你工人結婚未?可以做十年比$4800/月,比多

原帖由 chichiho 於 15-09-14 發表
你工人結婚未?
可以做十年比$4800/月,比多少少好過換人,中介費喺返度

...
結左啦,一屋細路,老公過左身。因為要養起一頭家所以做事認真,佢識做時我識做。
我都中過招架!上一個係炒,前前後後蝕成萬(機票、agent費、一個月通知、仲有果時外傭稅)。真的,keep個好,每月俾多少少,好過咁俾怨枉錢

侯爵府

畀面勳章

有d人以為自己買奴隸

男爵府

引用:我連外傭有冇開冷氣瞓我都唔知,有冷氣有風

原帖由 DoReMi媽媽 於 15-09-14 發表
我連外傭有冇開冷氣瞓我都唔知,有冷氣有風扇 由佢自己㨂,除咗overpay外,仲有埋洗碗碟機等佢唔駛洗碗,兼 ...
咁挑工做?

大宅

唔知幫工人口既你地請過工人未 ? 未既將來試吓請工人就知.

香港人又好, 工人又好. 好彩既打工仔會遇著好老闆, 唔好彩既咪遇著衰老闆. 我都認同香港的確有 D 僱主好刻薄工人. 少少錯都罵工人, 出街食飯工人無得食, 其實有時佢地已經食左野先黎, 食佢地想食既野. 有時我自己會比錢佢去附近食完再黎幫我睇小朋友, 等我同先生有淡好食. 同埋有時親朋戚友請食飯, 唔通突登加多個位比工人食咩, 又唔係自己比錢, 其實工人未必喜歡同僱主一齊食飯. 有時睇野唔好睇表面.

我想話今時唔同往日, 工人質素越來越下降. 唔同 80/90 年代, 佢地果批由窮人隻身來港打工, 寄錢返去等屋企人過得好些. 但千禧年代來港打工既工人, 享受物質, 不旦沒有理行佢既任務, 隨時會令僱主一身蟻.

再加上 A 準破天荒介紹費. 比成 HKD 8000-HKD10,000 介紹費用. 過程中有血有汗. 工人返工一個月都無, 唔係阿爸入院, 就阿媽入院, 細佬有病, 阿爺瓜老親要求返鄉下. 一去無回頭, 僱主咁就無成皮野, 無成皮野都算, 請得工人通常 2 公婆出去打工, 咁邊個照顧小朋友 ? A 準又話換人要補 HKD 2000-HKD 3000, 換人又要等 3 個月 ... 試問你老闆能夠準你們唔返工 3 個月去湊仔嗎 ?

借錢, 食煙, 飲酒, 黑面不在話下 ... 夠擔死湊住個 b 響屋企煲煙 (你地覺得工人可憐 D, 僱主定係 BB ???) * 當事人不是我, 是朋友經歷, 炒佢兼要陪一個月, 補機票, 再請人又要 HKD 8000 A 準費.

工人無野食, 佢地唔係無野食, 係要求僱主比現金佢飯錢津貼. 比佢唔係問題, 比完佢咪又係食屋企野, 到時唔比佢食, 你地呢班食花生既人咪又係話僱主係衰人.

要求加人工唔係唔得, 要合理囉. 政府都要保障吓香港小市民囉. 舊時法例已經 Out 到唔 Out. 工人質素又下降, 幫唔到僱主同事, 增添好多煩惱. 我都好想專心湊仔唔請工人, 一係中六合彩頭獎, 一係攞綜援.

都係果句啦, 針唔吉到肉唔知痛. 呢個世界無話邊個岩同唔岩既.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

philipsbaby 發表於 15-9-14 10:47
黑面呢樣野,我想講下。。其實會唔會係關膚色問題?
因為我識個helper 就算同佢出去玩,有時候離遠 ...
唔排除有D係因為膚色問題, 但我果位一定唔係. 因為佢係每逢我有新要求(最近係叫佢俾小朋友多D自理, 唔好俾都幫佢做), 或or anything out of her schedule 果陣一定黑面, 又冇笑容.

子爵府

对,幫口的有請过工人?吗?当然好彩的就請到个好。吾好彩的話我唸你地到時一定体会到家嫞版jm惨况。

首頁
45678...20

尾頁

跳至