跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

1516中, 去完幾間小開放日後, 覺得粉神真的不錯, 但講座中好似冇提過收生情況....
我地得15分, 請問有冇小朋友15分入到? 當然自行預左唔中,到大抽獎時填第一又唔中的話,
扣門機會? 一定要111?
有冇過來人可以分享一下經驗?
唔該各位.

大宅

引用:1516中,+去完幾間小開放日後,+覺得粉神真的

原帖由 fyyjott 於 15-09-14 發表
1516中, 去完幾間小開放日後, 覺得粉神真的不錯, 但講座中好似冇提過收生情況....
我地得15分, 請問有冇小 ...
之前已經提過,神小自行階段20分都要抽籤,15分幾乎無可能。因為神小自行接受基督教受洗證明有5分,神召會下的神幼、恩光交錢都可以取得社團分5分。加上兄弟姊妹必收,自行恐怕無法。統一階段,我建議都選第一志願,實行111。叩門方面,試過考家長,又考小朋友,會分別問問題及閱讀圖書。叩門始終年年不同,這個去年的失敗個案,未知這些能否給你參考。

伯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

nillnill 發表於 15-9-14 12:36
之前已經提過,神小自行階段20分都要抽籤,15分幾乎無可能。因為神小自行接受基督教受洗證明有5分,神召會 ...
好多謝你回覆, 神小得100個位,真係機會渺茫, 但又覺得校長同老師都好有心去照顧到每一個學生...學校的理念也很清晰.
本來想報于小的, 但又似乎唔太適合阿仔, 所以好矛盾, 好難決定.
謝謝你先.

男爵府

回覆:自行....粉嶺神召會小學

請問真係咁多人有20分?另,自行收咗,咁註冊時係父或母去都可以?

男爵府

回覆:monchhichi0718 的帖子

淨係讀神幼既學生上下午班加埋200人,呢200個如果都選神幼都有20分啦,未計恩光呢,仲有其他家姐亞哥讀緊既必收生,咁你話多唔多人有20分可以選神小嘞...

大宅

我上年係過來人,小朋友讀神幼,拎住20分去神小落空,有同學仔20分入到,到抽獎派番第一志願神小

nillnill    發表於 15-9-15 23:18

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

其實15分自行選基督教學校基本是陪跑,只有博大抽獎,同叩門時有誠意分

伯爵府

引用:我上年係過來人,小朋友讀神幼,拎住20分去

原帖由 stoc15 於 15-09-15 發表
我上年係過來人,小朋友讀神幼,拎住20分去神小落空,有同學仔20分入到,到抽獎派番第一志願神小

...
當20分嘅人多,就要抽籤,抽唔中真係好唔好彩。
好在大抽獎入到,真係好彩

伯爵府

引用:其實15分自行選基督教學校基本是陪跑,只有

原帖由 譚師奶 於 15-09-15 發表
其實15分自行選基督教學校基本是陪跑,只有博大抽獎,同叩門時有誠意分

...
同意

大宅

上年有朋友神幼20分自行抽獎都唔中,最後叩門收左。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

最後扣門每間小學都會收到起碼幾百份的申請表,佢哋會篩選揀人面試,通常佢哋揀
1.曾經第一輪或/及第二輪揀佢哋首選的學生
2.妳小朋友讀的幼稚園與小學係友校,有聯繫的,校長間有交往的
3.幼稚園的評估成績非常好
4.妳小朋友第二輪派的學校係太差,要跨區
5.識有影響力的人(例如小學教會牧師,小學資深老師等)

最後收唔收係講小朋友實力,包括品德,言行,學術,面試表現,有些學校會睇埋父母, 111只係保證妳小朋友有面試機會

大宅

引用:上年有朋友神幼20分自行抽獎都唔中,最後叩

原帖由 happyslo 於 15-09-16 發表
上年有朋友神幼20分自行抽獎都唔中,最後叩門收左。
印象中2014年6月神小叩門,曾經有家長指111都無得見,反而有非選111就有得見。我小朋友就恩光,自行20分,111,叩門有得見,有幼稚園校長推薦信,但都無收。所以我建議大家選校111,都要記注不是「包得」,參觀小學要多幾間,以作後備。

禁止訪問

引用:1516中, 去完幾間小開放日後, 覺得粉神真的

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fyyjott 於 15-09-14 發表151

原帖由 KenjiMaMa 於 15-09-17 發表
我同你一樣,你小朋友讀緊邊間幼稚園?
何袁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 KenjiMaMa 於 15-09-17 發表

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fyyjott 於 15-09-18 發表何

原帖由 KenjiMaMa 於 15-09-18 發表
我依家怕111都唔收,會唔會揀邊間111機會大d,又程度冇咁深活動教學,可以提議下?

...
我應該唔報神小啦,機會太微,博唔過
活動教學好似上水多D,但唔係我地區,唔會考慮
教會學校如果無宗教分,第一輪都係陪跑,博大抽獎
暫時睇唔到邊間111機會大

大宅

回覆:fyyjott 的帖子

有去上水學校開放日嗎?有幾間無宗教,近似活動教學,校長都提到往年15分自行派位係有得抽,住粉嶺的,如自行同甲部都選,會有面試機會。

大宅

回覆:happyslo 的帖子

係15分不是5分,另外,住其他區的如自行同甲都選會有面試機會,不是只粉嶺區。

伯爵府

引用:有去上水學校開放日嗎?有幾間無宗教,近似

原帖由 happyslo 於 15-09-18 發表
有去上水學校開放日嗎?有幾間無宗教,近似活動教學,校長都提到往年15分自行派位係有得抽,住粉嶺的,如自 ...
沒有去,粉嶺的也去不完
馬小嗎?上年去好似沒有提及

大宅

回覆:fyyjott 的帖子

馬小同港九叩門是計分,越多1越多分

首頁

尾頁

跳至