家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家人和他的朋友出了事故, 中國銀行立即取消佢地的個人戶口, 但佢地都無犯法洗黑錢或欠佢地銀行錢
而佢地兩個都無法親身去處理, 於事由政府部門發出了證明信, 及當事人寫的授權信, 分別交給我和他朋友的家人, 他的家人帶埋戶口持有人的紅薄仔在旺角分行(不是開戶銀行分行)辦他的個人戶口, 就已經成功處理左

我一樣的情況, 在上水分行辦理, 就故意刁難, 又話筆錢係沙田開戶銀行的, 佢地不接受處理, 又話死都要本人去先得, 我問佢點解一樣的情況一樣的戶口類別, 點解其他分行就可以, 佢地都打去問左旺角分行, 但就唔答我問題, 又話唔清楚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

中銀依家係好煩

別墅

回覆:fanny3315 的帖子

係無道德

男爵府

回覆:中國銀行專做陰質野

何必去刁難人呢?

水晶宮

go to other branch la

大宅

中銀一向都咁差

複式洋房

咁有無投訴上水

公爵府

引用:我家人和他的朋友出了事故, 中國銀行立即取

原帖由 chicp2010 於 15-09-15 發表
我家人和他的朋友出了事故, 中國銀行立即取消佢地的個人戶口, 但佢地都無犯法洗黑錢或欠佢地銀行錢
而佢地 ...
八掛想問㸃解同一間銀行要分兩次攞?
好想知道原因。

另外,兩次都用同一份文件,結果係兩間都吾同?

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

別墅

無辦法,金管監控嚴左,間間銀行都好注意aml,好多另願揸正做,以免違規

大宅

出了乜事故呢?入牢?

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

出了咩事故? 無理由下取消?

大宅

咁陰質咪用

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

而佢地 ...
死左點去?點先人黎搵佢囉

複式洋房

請問咩事故?
因為唔會無啦啦取消戶口囉

別墅

回覆:manyui_911 的帖子

你錯了,中國銀行話佢地有權力去取消任何戶口,事情就係佢地一知道呢個人出事就立即落井下石,吞左你啲錢,然後耍你啲家屬,佢地在兩個人在同一件事中的處理手法不同,佢兩個人件事係同銀行無任何關係同影響

男爵府

而佢地 ...
唔明,假設出事人有事或入獄只要有户囗主人有受權就可郁動户囗否則照原有狀態

別墅

回覆 拉姑 的帖子

就係同我家人一齊出事果個人, 佢地戶口類型一樣, 佢前妻一樣帶簽左授權書, 帶證明, 帶戶口薄, 呢三樣野就已經處理左, 攞番曬啲錢出來, 但我另一間分行去處理就唔得,帶番關係證明, 又射曬波, 話啲錢係屬於開戶的中國銀行分行, 我問佢你地唔係同一間銀行嗎? 你呢間係假銀行嗎? 咁我起柴灣開個戶口, 我就唔可以起上水攞錢嗎? 所以睇到佢地銀行幾咁衰, 無責任, 無真誠, 當所有人都係白痴, 佢見耍我唔到, 又開第二啲刁難, 話SEND上總行法律部門睇, 但機會好微, 我話好, 照SEND, 跟住話七個工作天內有人回覆我, 可能係無來電顯示, 叫我注意
到第二朝, 上水分行個經理打來比我, 話個申請唔批, 因為我仲瞓緊, 無精神理佢, 到中午我瞓醒, 又踩上去上水分行直接搵個經理, 佢立即搵人帶我上二樓, 我一見佢, 立即膽大心細咁"質"佢, 話佢點解無SEND我份野上總行就話唔批? 佢比我拋一拋, 虛左下, 總之又開始講廢話, 到下午四點左右, 自稱係中國銀行的客戶關係組的人打比我, 但小熊來電顯示係 中國銀行借貸部的電話, 哈, 而家又同佢周旋緊, 睇下佢地玩乜

男爵府

引用:Quote:原帖由 chicp2010 於 15-09-15 發表

原帖由 拉姑 於 15-09-24 發表
唔明,假設出事人有事或入獄只要有户囗主人有受權就可郁動户囗否則照原有狀態

...
其實,銀行又点樣可以証實,封授權信係户主本人寫呢?就算簽名 OK ,
亦刀吾一定係户主本人簽㗎,而加
D 炸騙咁勁。

別墅

引用:Quote:原帖由 拉姑 於 15-09-24 發表唔明,

原帖由 c9c9c9 於 15-09-24 發表
其實,銀行又点樣可以証實,封授權信係户主本人寫呢?就算簽名 OK ,
亦刀吾一定係户主本人簽㗎,而加
D 炸 ...
無錯,即使過左身都要有遺產承辦書先可以郁個戶口,而咁多騙案,個個攞授權書就可以攞錢,對戶主太無保障了,銀行做法冇問題wor

男爵府

回覆:manyui_911 的帖子

咁你去旺角做咪得囉。

首頁

尾頁

跳至