夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友男性,婚前買左層樓,佢自己名,當時女朋友做擔保,後來結婚,一年後既今日佢老婆話冇感情,要離婚!話要分身家,係咪要分一半比佢?

子爵府

回覆:moneykaman 的帖子

如果女的無contribution
佢唔係一定分
官會判

未經本人同意,請勿轉載內容!

伯爵府

引用:如果女的無contribution 佢唔係一定分官會

原帖由 eggpudding 於 15-09-16 發表
如果女的無contribution
佢唔係一定分
官會判
唔係架,只要層樓係婚姻居所,就算冇名冇比$,都有機會分到,因為貢獻不單以$衡量,可以係某一方有做家務,有煮飯等等。

大宅

引用:Quote:原帖由 eggpudding 於 15-09-16 發表

原帖由 maisy-lee 於 15-09-16 發表
唔係架,只要層樓係婚姻居所,就算冇名冇比$,都有機會分到,因為貢獻不單以$衡量,可以係某一方有做家務, ...
但如層樓無女方個名,男方唔声唔声賣咗層樓,跟著立即轉走哂d 錢, 例如話賭輸哂 。
系無佢符的。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 maisy-lee 於 15-09-16 發表

原帖由 KIKI678 於 15-09-16 發表
但如層樓無女方個名,男方唔声唔声賣咗層樓,跟著立即轉走哂d 錢, 例如話賭輸哂 。
系無佢符的。
的確有人咁做

大宅

回覆:KIKI678 的帖子

但個女人賴死唔走,賣唔到

伯爵府

引用:但個女人賴死唔走,賣唔到

原帖由 moneykaman 於 15-09-16 發表
咁真係要等官判啦,因為係婚姻居所,佢的確可以唔搬。

我自己睇,分到半份身家嘅機會好微,因為婚齡短。

Cateye8888    發表於 15-9-16 21:37

別墅

maisy-lee 發表於 15-9-16 14:09
咁真係要等官判啦,因為係婚姻居所,佢的確可以唔搬。

我自己睇,分到半份身家嘅機會好微,因為婚齡短。
一齊住無份供
但話有做家務, 買日用品之類都算的
分到一半架,,,

賣左層樓, 轉走晒d錢... 無錢咪分唔到囉,,
但賣左好難買過第二間,,,

伯爵府

衰d:
賣樓唔交吉,再同買家交吉後再租住幾個月,之後自己搬走,再攪離婚!

個女人自己要攪離婚,又貪心想分樓-----樓主講!
事實上,女方係夫婦生活上負出咩$$???
過好,每一天!

大宅

回覆:fishwawa 的帖子

女方冇咩付出,比多幾個月幾千蚊,之後就冇比,結婚擺18圍使左唔少錢,度蜜月又去左澳洲半個月,全部都係男方出錢

伯爵府

引用:女方冇咩付出,比多幾個月幾千蚊,之後就冇

女方冇咩付出,比多幾個月幾千蚊,之後就冇比,結婚擺18圍使左唔少錢,度蜜月又去左澳洲半個月,全部都係男 ...
結婚使費,唔喺離婚範疇內,官唔會考慮呢樣嘢。

另外有冇負責供樓同家庭開支,唔係直接因素,反而係離婚前嘅生活質素先係官嘅考慮要點。

所以有全職家庭主婦可以分到業權,又或者會判業主繼續供樓比對方居住,直至到某一個時段。

其實有好多可能性架。

大宅

回覆 moneykaman 的帖子

個男人同人簽左合約賣樓, 到時亦唔到佢唔搬掛? 因賣左層樓已不屬於個男人

大宅

回覆:maisy-lee 的帖子

即係根本冇準則,要睇下個官點判

大宅

回覆:djhoney 的帖子

萬一到交吉果日佢唔肯搬交唔到屋比人就會好煩

大宅

引用:但個女人賴死唔走,賣唔到

個女人如果無業權的話,業主搵執達吏開鎖趕人,佢無得唔走。

大宅

引用:Quote:maisy-lee 發表於 15-9-16 14:09 咁

原帖由 Jayden1026 於 15-09-16 發表
一齊住無份供
但話有做家務, 買日用品之類都算的
分到一半架,,,
點解個單位可以無声無息咁快賣出呀?
隨時系左手交右手,搵個熟人做橫手買,或以公司名義購入。 有心玩嘢的,得登整間海外註冊公司,查唔到老板是誰的。 寧願比錢會計師 律師 都唔比ex 明無?

翡翠宮

咁就要睇個官點判,準備好所有材料,同律師商量下

大宅

引用:萬一到交吉果日佢唔肯搬交唔到屋比人就會好

萬一到交吉果日佢唔肯搬交唔到屋比人就會好煩
大可以玩調虎離山計,借d倚話請 未來前妻去旅遊,有小朋友就帶埋小朋友。
到臨出發果一下扮臨時有事,個男人無出發,不過既然比哂錢 又無得退,咪女人 小孩去自已玩囉。
一轉身個男人立即回家清場 換鎖,女人 小孩雜物 搬哂去迷你倉 或者 租定間細房安置定女人 小孩。
女人小孩返到嚟 男人就講堆癈話 話屋企唔知咩事唔返得去,所以而家另租咗地方安置咗佢地先。 再跟著 咪辦離婚 叫個女人食自已咯!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:離婚,分身家

係婚姻居所,女方有權要啲補償,但未必要分一半咁多,因為婚齡短,得嗰一年,分幾多要睇雙方收入同資產,通常多嗰個要俾膳養費俾少嗰個,如果去問律師就一定遊說你打官司,律師費都好甘下,每出一封信,每問銀行攞一張月結單都係錢

睇下有冇得調解啦,慳好多!

大宅

引用:即係根本冇準則,要睇下個官點判

即係根本冇準則,要睇下個官點判
我是失婚棄婦,比前度玩到雞毛鴨血果隻。
比著我系男人,如立心唔益前度,會儘一切可能將資產轉走 眨值 做到自已資不抵債,見官都系做場戲,無錢無資產 就算比著包青天翻生 都唔會有任何嘢 判到比前度。

首頁

尾頁

跳至