論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

我都認為最佳辦法係同佢商量補一個月佢走。
但佢俾得醫生紙你,都可能吾願走,更何況佢老公都係香港。
所以,你捱到合約完就吾續約,合約期滿,佢去平機會都未必告得你入。
大不了吾好請工人住,話自己吾再需要請人,或無錢請工人。無錢都吾得咩?政府幫你俾人工嗎?

好慘啊!同情你!如果發生係我身上,都頭痕死!好彩你仲有半年就合約期滿。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 ellawyc 於 08-7-6 00:02 發表
agent真係老點
佢生得都完約, 去唔去平機會告係後話, 因為都完約, 你冇責任因為佢大肚而要同佢續約.
佢自願走, 就比一個月通知你, 唔願走, 就等到佢完約.
除非佢咁唔好彩未完約就生得....咁你就硬食. ...

完全正確,您一定要小心,唔好提個"炒"字.總之佢唔做就叫佢比一個月通知您,您出封信確認收到佢大肚通知,信中寫明叫佢唔好擒高及做危險動作,您亦要記得裝cam,以防佢跌親賴您.

如佢玩野持大肚咩都唔做.您即時帶佢見婦產科醫生,詢問醫生佢個情況適唔適合做一般家務(煮飯,一般清潔等...)請醫生寫封信証明佢係可以做既.

佢想玩野唔做??"的"埋佢上勞處搵人協助,大到個工人唔敢亂黎啦.(您有埋醫生証明佢係可以做而故意唔做)
捱到完約,跟足僱傭合約做,搞掂bye bye.佢要去平機會告您??因為您唔同佢續約??佢咪告囉.:;pppp: 告唔告得入先得架.

[ 本文章最後由 FA8866 於 08-7-6 12:11 編輯 ]

洋房

原文章由 pearjadema 於 08-7-4 09:40 發表
想請教咁多位,

工人有左BB, 怎麼辦?
佢個 contract 會在 2009年1月9日到期, 咁在這段其間我要留意d咩呀o

how old is your maid now?

大宅

醒目開學勳章

每個月出糧既時候,記得做定一份performance review.寫低佢每個月邊樣做得唔好.一直到完約.然後唔續約都係一樣好有力既証據.如果佢唔簽,的錄低佢一樣得.記得保障自己.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至