自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

分享一下在網上看到的這張照片。拍照人寫下她的一些感覺⋯⋯

希望這孩子只是累而沒笑容,而非因為被迫⋯

大宅

可憐

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

我承認小朋友表演時,往往是媽媽更享受更感動。
但我唔同意小朋友是可憐,
學習樂器又好,舞蹈朗誦任何表演藝術又好,演出係非常好的鍛鍊。
從平時的練習彩排,到後台的準備,到上台演出,鍛鍊小朋友的自信,獨立,勇氣,處理壓力和臨場應變能力,亦可以睇到平時未必留意的細節和不足之處。
這些都是難能可貴的經驗,又點會可憐呢?除非平時就好討厭學樂器。
小朋友可能緊張呢,一時間沒有笑容唔出奇。

catiou627    發表於 15-9-16 23:14

伯爵府

回覆:孩子表演,是孩子享受演出還是媽媽?

媽媽

珍珠宮

我小朋友enjoy上台表演, 但佢份人好緊張, 吾識笑! 我地影住佢, 佢其實好開心! 猛咁望住我地.

未必係我地想像中咁!

子爵府

我小朋友上台比賽,佢都好enjoy,見佢又怕羞,又上台,彈完後落台就喺度偷笑了

珊瑚宮

CLF_BB 發表於 15-9-16 22:33

見過喊住上台嘅, 其實大家都唔好受, 但又只能鼓勵佢完成。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都覺得唔好事事睇得太消極, 都要睇小朋友自己鐘唔鐘意, 俾人迫就緊係唔笑啦

我仔有JOIN學校樂團, 佢一年一次表演, 我地去睇, 辛苦架, 又要加練又等成日, 夜晚至表演, 但之後睇返D片佢自己會偷笑, 佢自己都有份成就感, 我電話有個VIDEO有時搭車會同佢一齊聽返, 都幾過癮
暑假去台灣交流團, 4日3夜, 懶好聽話巡迴表演, 當然大家心照都係同當地學校團體一齊演出, 都係家長買飛多; 玩一半演一半, 有去人地學校採排, 有去玩, 有行夜市有去遊樂場, 佢好ENJOY, 我就無跟去, 返工捱騾仔; 佢好期待下次機會

呢D係人生經驗呢, 表演係學習動力之一, 除非唔想學, 或者好唔鐘意面對人群啦

男爵府

引用:分享一下在網上看到的這張照片。拍照人寫下

原帖由 CLF_BB 於 15-09-16 發表

你咁問…令我諗起×心妹妹

珍珠宮

引用:我小朋友上台比賽,佢都好enjoy,見佢又怕

原帖由 kimberlybaby 於 15-09-16 發表
我小朋友上台比賽,佢都好enjoy,見佢又怕羞,又上台,彈完後落台就喺度偷笑了

...
yes, 我小朋友都係,弹完落台好開心,台上好緊張

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

媽媽

男爵府

CLF_BB 發表於 15-9-16 22:33

台下觀眾無乜人聽又衰啲...

洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要問下小朋友, 希望佢講真心話

男爵府

wcpcelia 發表於 15-9-17 09:35
要問下小朋友, 希望佢講真心話

媽咪問都未必敢答真心話

wcpcelia    發表於 15-9-17 15:04
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:分享一下在網上看到的這張照片。拍照人寫下

原帖由 CLF_BB 於 15-09-16 發表

小朋友唔笑,也可能是緊張……

珍珠宮

拍照人並不代表妹妹

妹妹表演唔笑唔代表佢唔enjoy,佢可能太專注彈琴,所以唔笑。

我係台上彈琴都唔會笑,一來專注彈琴,二來我係表演琴技唔係賣笑囉。

公爵府

我睇到我女有明顯進步,初初上台細膽,而家一上台自信,動作都比以前好.
佢好enjoy 上台表演.佢話可以化妝woi.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我相信要睇小朋友鍾唔鍾意,我仔本身外向,但佢比較享受係個人表演,例如朗誦果d...團體表現佢自己話一般。

水晶宮

小朋友表演或比賽,未必每個小朋友有“享受”感覺,但肯定的是佢地會學會為做一件事而努力。有呢種磨練,日後能更易面對更多更難的挑戰。

珍珠宮

15週年勳章

唔笑唔代表小朋友唔enjoy , 以後繼續鐘意就OK,
阿女早幾日係機場等緊上機, whatsapp 我

首頁

尾頁

跳至