少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔剛踏入2歲, 已經出現"terrible 2", 咩都say no, 唔好, 唔要, 唔得.......其實我都唔知佢算乖定曳, 總之我響到佢都係乖, 我唔響到佢就會唔聽話, 又好易就發脾氣扭計!

佢啱啱轉左托兒所, 呢個星期係適應期, 所以托兒所要求家長呢個星期都陪小朋友, 第一日我負責陪佢, 當日個個姨姨同一D家長都讚佢好乖好有禮貌; 到第二日到佢爹地陪佢, 佢就180度轉變(爹地講番俾我知), 又同小朋友爭玩具, 又想推開D小朋友, 又扭計, 攪到佢爹地好尷尬.....我都算係一個全職媽媽(我做PART TIME, 佢返托兒所時我就返工), 所以日日都係我湊佢, 如果唔係因為呢個星期, 我都唔知個仔對住我同對住其他人嘅分別有咁大, 各位媽媽有無方法教我點去處理呢個問題, 又或者其實呢個係正常嘅"TERRIBLE TWOS"嘅反應呢?

唔該晒~~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

正常的, 小朋友會睇人黎蝦,
say no係經常的時,
慢慢黎啦....

我個囝就黎3歲,
都好多低EQ的時候..
我D EQ會跟住佢走... 哈哈..

民房

我聽過個兒科醫生講﹐daddy mommyO係小朋友細細個時﹐唔好培養左“有得揀”既習慣﹐例如: “bb, 食mom mom好唔好?" or “bb,今日著呢條裙裙﹐好唔好?”
應該直接地跟小朋友講:
“bb﹐媽咪要你食左拒”
“bb,黎媽咪度﹐媽咪同你著裙仔" etc etc...
小朋友如果慣左乜都有得揀﹐拒地實會say no,因為拒say 完no,見daddy mommy會有反應﹐會覺得好玩。如果有姐姐湊﹐就更加比呢個指引姐姐﹐不然﹐BB好易變成小霸王的了

翡翠宮

我會比小朋友有限度地揀, 我想佢有d主見...

別墅

其實我都係揀時候俾個選擇權佢, 好似"著邊件衫仔/鞋仔呀"...etc!不過到時唔可以揀嘅時間, 我就直接俾佢訊息佢..
"要返屋企喇"
"要走喇"
"要......"
因為我唔想假民主, 唔可以俾佢揀完a, 原來要做b嘅~~不過除左我同c6之外, 四位"老人家"(爺爺嫲嫲公公婆婆)就咩都俾佢揀, 所以我都知佢對住佢地四個就變左小霸王, 但又唔可以直接咁同佢地講(公公婆婆都可以, 話晒係自己爹地媽咪, 易話為d)

我唯有安慰自己, 過左呢年佢大個d就應該好d架喇~~

翡翠宮

我同你一樣, 當唔可以比佢揀時就唔會問佢...

原文章由 家希媽媽 於 08-7-15 00:18 發表
其實我都係揀時候俾個選擇權佢, 好似"著邊件衫仔/鞋仔呀"...etc!不過到時唔可以揀嘅時間, 我就直接俾佢訊息佢..
"要返屋企喇"
"要走喇"
"要......"
因為我唔想假民主, 唔可以俾佢揀完a, 原來要做b嘅~~不過除左我同c6 ...

首頁

尾頁

跳至