論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無姐妹是由工人負責買餸及簡單日用品(厠紙, 紙手巾, 生粉鹽糖之類)? 而家D嘢好貴, 自已放假去街市買餐餸D錢都好唔見駛. 請問各位每星期/每月(也許月中分多次比工人)大約比幾多錢工人做呢D "濕平"?

我家二大人一個八歲孩及工人. 由2014年頭到2015年頭, 我平圴每月比過工人買上述物品的錢大約一千鬆D到千五, 時不時煲湯. 農曆年後以來, 很少煲湯, 但每個月都要比成二千甚至二千幾元買上面D嘢. 都是同一個工人, 亦清楚記數, 我亦都會對返買嘢帳簿及收條. 真係幾肉赤

水晶宮

回覆:有無由工人負責SHOPPING然後記帳

我工人負責買送,一星期煮5-6餐飯,㷛2次湯(簡單材料如青紅蘿蔔、節瓜)。我每星期比佢$400。

公爵府

3 大1 B, 每日 $150, 只煮晚餐, 不用買雜物

大宅

其實好難講幾多錢先合理,與其每家買野煮餸要求不一樣,我自已間中行下街市,買啲野返來,表示我有行程,又可比較準確比較姐姐寫的價格

伯爵府

引用:我工人負責買送,一星期煮5-6餐飯,㷛2次湯

原帖由 birdbird 於 15-09-17 發表
我工人負責買送,一星期煮5-6餐飯,㷛2次湯(簡單材料如青紅蘿蔔、節瓜)。我每星期比佢$400。

...
佢肯定冇打斧頭

大宅

回覆 濛查查 的帖子

巧利害.....我自己都唔得

子爵府

回覆:有無由工人負責SHOPPING然後記帳

姐姐只需買餸,其他用品佢寫紙我買。

首頁

尾頁

跳至