跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想幫我兩個bb報2009年N1,唔知邊間好, 請問各位有冇好提議.

大宅

孖b?? 好搞笑wor!!!

n班.....最近要近!!!!

子爵府

原文章由 happyling8 於 08-7-4 13:22 發表
我想幫我兩個bb報2009年N1,唔知邊間好, 請問各位有冇好提議.

幼稚園好唔好都幾主觀架!
你要唔要到k1時用到學券先?

複式洋房

我希望可以k1可以用到學券,因為兩個好bb會好貴. 我想bb返n1最緊要開心. 我本想報靈糧堂, 有返我屋企, 但佢冇n1.

所以請各位有冇其他好提議. thanks.

原文章由 Venuscheng 於 08-7-8 09:03 發表

複式洋房

我希望可以k1可以用到學券,因為兩個好bb會好貴. 我想bb返n1最緊要開心. 我本想報靈糧堂, 有近我屋企, 但佢冇n1.

原文章由 Venuscheng 於 08-7-8 09:03 發表

大宅

以康傑為例
大部份完成n1之後都會轉校,因為mos開n1的唔多
我就是其中一個example,k1轉左去靈糧(囝and囡)
你先想一下如何帶住一對孖b天寒地涷,大熱天時,橫風橫雨,去返學

n1目的是學自理同守規矩,所以自己想想la

子爵府

原文章由 happyling8 於 08-7-8 13:39 發表
我希望可以k1可以用到學券,因為兩個好bb會好貴. 我想bb返n1最緊要開心. 我本想報靈糧堂, 有近我屋企, 但佢冇n1.

...

如果聽你的要求, 我相信有幾間幼兒園都近你家的. 口啤都好好
1. 基督教信義會頌安幼兒園 (錦豐)
2. 基督教小天使幼稚園(錦豐)
3. 東華三院南九龍獅子會幼兒園(都在頌安村的)

以上三間都有人讚好. 小朋友讀得開心, 學會自理能力, 老師有愛心

複式洋房

謝謝您們意見. 想請問康傑是否不是太好, 所以好多人只讀n1. 另請問由頌安/聽濤有冇小巴到康傑, 我book左這星期六去參觀.

我亦會參觀基督教信義會 & 小天使, 而獅子會幼兒園, 因之前唔知這間, 現會試book. 另外請問祟真會美善幼稚園是否口啤都好.

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

康傑好唔好就唔知, 始終冇學卷同埋馬鞍山好的K1選擇都好多, 所以咪淨係讀一年, 唔知有冇小巴, 只知可以搭巴士87k去, 至於祟真會美善, 之前有家長晌呢度講過, 口碑都好好架, 你可以約時間去參觀下.
原文章由 happyling8 於 08-7-9 13:30 發表
謝謝您們意見. 想請問康傑是否不是太好, 所以好多人只讀n1. 另請問由頌安/聽濤有冇小巴到康傑, 我book左這星期六去參觀.

我亦會參觀基督教信義會 & 小天使, 而獅子會幼兒園, 因之前唔知這間, 現會試book. 另外請 ...

[ 本文章最後由 lestat 於 08-7-9 15:08 編輯 ]

大宅

康傑okga, 我只想指出其實好多人都計劃左去某間學校讀k1,但因小朋友太細所以就近搵一間去讀住先,小朋友差一年差好遠ga

頌安有街市車去或且行去福安坐小巴巴士都得
聽濤冇車去

你真係想自己一個帶兩個番學?有想過安全問題嗎?放學時小朋友在車上訓左點算?最好都係坐校車,星期六記住問下車程要幾耐,印象中康傑只有一部校車...

祟真會美善幼稚園都近d,but,回程小巴站好空曠wor,好天曬...

大宅

原文章由 happyling8 於 08-7-9 13:30 發表

我亦會參觀基督教信義會 & 小天使, 而獅子會幼兒園, 因之前唔知這間, 現會試book. 另外請 ...

我仔仔喺康傑讀N班, 亦都決定咗8月份喺番康傑讀K1, 我覺得OK啦,不過程度就真係深D架, 我之前本來報咗錦英苑張煊昌, 不過都係決定比佢留低, 一來近, 二來 仔仔返學都好開心, 最唔好就係無學卷, 不過你有兩個小朋友, 我諗用學卷會無咁吃力囉

複式洋房

我真係lulu 啦, 我剛剛才知原來n1係無學卷. 我要重新打算啦.

我打算由印傭帶兩個bb返學, 我是住聽濤的, 但即使近如頌安, 我都擔心印傭帶住兩個返豆bb會有問題, 特別係落大雨. 所以不如選遠一點的學校, 可以坐校巴. 但我老公話點會有問題, 近近地好D, 不用再花錢坐校巴. 真苦惱.

子爵府

原文章由 happyling8 於 08-7-10 14:05 發表
我真係lulu 啦, 我剛剛才知原來n1係無學卷. 我要重新打算啦.

我打算由印傭帶兩個bb返學, 我是住聽濤的, 但即使近如頌安, 我都擔心印傭帶住兩個返豆bb會有問題, 特別係落大雨. 所以不如選遠一點的學校, 可以坐校巴. ...

你住聽濤的話, 可以選博士山, 夠近你家, 而且也是間不錯的幼稚園讀了n1後, 先再報靈糧堂囉!

複式洋房

我都想報博士山, 我剛剛問左博士山, 學費好貴呀, $3xxx (2008), 兩個bb好重被. 我老公仲話係唔係有需要讀n1. 但我唔想bb成日在屋企,想佢多同其他小朋友玩,同學自理.

原文章由 Venuscheng 於 08-7-10 14:23 發表

你住聽濤的話, 可以選博士山, 夠近你家, 而且也是間不錯的幼稚園讀了n1後, 先再報靈糧堂囉!

子爵府

原文章由 happyling8 於 08-7-11 13:40 發表
我都想報博士山, 我剛剛問左博士山, 學費好貴呀, $3xxx (2008), 兩個bb好重被. 我老公仲話係唔係有需要讀n1. 但我唔想bb成日在屋企,想佢多同其他小朋友玩,同學自理.

...

其實nursery無學券, 一般都要二千幾, 咁如你要乘校車的話, d錢都洗左去. 而且係每年交11期. 如果選非牟利團體的, 都係要差不多這費用, 不過就返全日.

nursery的確不一定要讀的, 但如能找到近屋企的nursery, 學下自理和與人相處真係幾好的.

你睇下自己能力負擔如何, 如果經濟能力許可的話, 我建議唔好慳這錢.

大宅

我比小朋友讀n班主要唔想佢日日睇住個電視
工人都要做家務,唔可以成日睇實佢
何況你有兩個....

大宅

聽濤有校車去康傑,仲係free.

民房

我係爸爸, 希望o係媽媽會所入面, 可以o尋埋我傾啦....^^

我呢兩個月都係為左我囡囡報09年N1既事情而煩惱, 但係而家多數都會報康傑, 因為始終小朋友太細, 讀N1唔想佢去得太遠, 而我又住富寶, 咁就會好方便

我之所以考慮比小朋友讀N1, 除左唔想佢成日阻住印印做家務之外, 都係想佢有自理能力, 同埋可以接觸多D人, 等佢唔使咁自我封鎖或者怕醜, 最初亦諗過唔讀N1去報PLAYGROUP, 不過挑選PG可能仲花時間過搵N1, 再加上出面太多呢D PG, 我驚質素會好參差, 一個唔覺意撞著D唔好既, 真係陪了夫人又折兵, 哂左時間又唔見左錢, 與其係咁, 不如俾佢讀N1好過

不過讀完康傑N1, 都仲要再諗, 因為心目中, 係想阿囡試下吳多泰K1, 睇下收唔收

(一唻就咁長篇添.... )

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 happyling8 於 08-7-11 13:40 發表

...

我個人認為兩歲班唔駛讀咁貴,以最就近及價錢唔太貴為首,因兩歲班,都係想佢識下朋友,學下自理,況且,好似我個大囡咁,佢兩歲班讀係讀了每個月三千多元的學校,但頭半年佢就返左個半月學,因為成日都要請病假

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我都諗住報康傑N1
K就遲d再諗~

首頁

尾頁

跳至