跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

外籍傭工最低工資加一百元本港外籍家庭傭工的「規定最低工資」將由明日(七月十日)起調高100元,即由每月3,480元增加至3,580元。

新的工資水平適用於所有在今年七月十日或以後簽署的僱傭合約。政府發言人表示,定期就外籍家庭傭工的「規定最低工資」進行檢討。在進行檢討時,政府[url=]會考
[/url]慮香港的整體經濟和就業情況,包括相關工資和物價的變動,以及勞工市場情況等一籃子的經濟指標。在今年七月九日或以前按當時「規定最低工資」
每月3,480元簽署的合約,如果在今年八月六日或以前送抵[url=]入境事務處
[/url],該處亦會按所述工資條款處理有關申請。這項安排可讓僱主有充足時間完成所需程序,並把七月九日或以前所簽署的合約送抵[url=]入境處
[/url],以辦理有關申請。

公爵府

其實係 e+ 新簽合約果d先有得加 ...............

原文章由 jamieconnie 於 08-7-9 17:32 發表
唔係話,我都無人工加,係咪政府會看下我地有人工加先要加比姐姐先

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我知道 ,不過我出年都唔用姐姐啦,自己做埋亞四,

原文章由 florence0204 於 08-7-9 17:35 發表
其實係 e+ 新簽合約果d先有得加 ...............

公爵府

jj ma...........

Me too........... 乜咁似我
我果個出年 5月到期~

原文章由 jamieconnie 於 08-7-9 17:41 發表
我知道 ,不過我出年都唔用姐姐啦,自己做埋亞四,

[ 本文章最後由 florence0204 於 08-7-9 18:24 編輯 ]

公爵府

荔枝角地鐵站, 香港工業中心地下d商舖 ~
果度有好多舖頭係做時裝/鞋/手袋批發的......

原文章由 jamieconnie 於 08-7-9 17:30 發表
香工係邊個公司呀

珍珠宮

好媽媽勳章

我上個月捉亞姐去簽了新約, 其實係9月到期, 可能都要照加lu.

公爵府

yy ma.............

份約同 Visa 返咗來未........
如果返咗來咪唔使加.........

原文章由 YanYan0116 於 08-7-9 18:29 發表
我上個月捉亞姐去簽了新約, 其實係9月到期, 可能都要照加lu.

公爵府

每月3,480元簽署的合約,如果在今年八月六日或以前送抵
入境事務處,該處亦會按所述工資條款處理有關申請~

原文章由 YanYan0116 於 08-7-9 18:29 發表

男爵府

Florence,

你下年辭工照顧仔仔呀?

原文章由 florence0204 於 08-7-9 18:05 發表
me too........... 乜咁似我
我果個出年 5月到期~

別墅

yy ma,
星期五8:00返到5/f 活動室, 帶跳舞鞋, 早一晚洗定頭, 唔好紮辮,今日派的頭帶, 是要家長修改, 如果太鬆的話. 明天帶回去. 明, 後天都係穿p.e. 衫呀! 有打底褲就着埋(在星期五時).

公爵府

Annie........

我都想辭工揍仔呀............. 但無 呢~

其實9月開始改放 4:00, 跟住再去功課輔導班, 返來都 6:00..........
可能到時搵人幫手睇吓 cc 囉 ~

原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-9 18:56 發表
Florence,

你下年辭工照顧仔仔呀?

男爵府

辭工湊仔, 我都好想呀! 但 $$$ 唔容許我呢!

原文章由 florence0204 於 08-7-9 19:08 發表
Annie........
我都想辭工揍仔呀............. 但無 呢~

其實9月開始改放 4:00, 跟住再去功課輔導班, 返來都 6:00..........
可能到時搵人幫手睇吓 cc 囉 ~
...

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 florence0204 於 08-7-9 18:52 發表
每月3,480元簽署的合約,如果在今年八月六日或以前送抵
入境事務處,該處亦會按所述工資條款處理有關申請~

agent都係咁講, 佢話如果遞form時加了就要加.

公爵府

yy ma...............

如果要改合同$$$$$ , 妳一定知啦.........

原文章由 YanYan0116 於 08-7-9 22:50 發表

agent都係咁講, 佢話如果遞form時加了就要加.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

好呀, 就星期六下午啦,橫掂我要搵yan yan ma 取飛,
叫埋florence...

原文章由 jamieconnie 於 08-7-9 15:36 發表
真係搵日約埋一齊辣辣先得

大宅

加入$100 .........好在上星期攪掂左新工人既VISA咋 !

辭工湊仔.....之前都係咁諗! 奈何$$$....有兩個仔要養...開支又大....間屋又要裝修....唉! 睇怕重有排捱! 不過同HB講好....如果呢個工人都唔掂, 我就真係唔做啦!

florence,
唔用工人...你要諗埋如果有特發事件...學校假期/活動時點安置CC播, 好似我仔E+考完晒試早放學咁!mouth:

原文章由 AnnieClarabel 於 08-7-9 20:15 發表
辭工湊仔, 我都好想呀! 但 $$$ 唔容許我呢!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 florence0204 於 08-7-9 23:04 發表
yy ma...............

如果要改合同$$$$$ , 妳一定知啦.........

我簽contact時, 我都無留意到底填咗$$$未.
明天問下agent先.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 miffy3005 於 08-7-9 18:57 發表
yy ma,
星期五8:00返到5/f 活動室, 帶跳舞鞋, 早一晚洗定頭, 唔好紮辮,今日派的頭帶, 是要家長修改, 如果太鬆的話. 明天帶回去. 明, 後天都係穿p.e. 衫呀! 有打底褲就着埋(在星期五時). ...

miffy ma

唔該你呀.
yy咩都無講得咁詳細, 佢話今日試衫是個頭太大, 穿唔過件衫比同學仔笑, 好
佢又同姐姐講半夜起身洗頭, 唔好吹頭, 後尾我話係咪要洗頭洗完唔好出汗, 如果唔係d頭髮唔彈呀.
yy跳過少少比我睇, 不過我覺得都唔似中國舞, 似啦啦隊.

打底褲上星期在jusco買咗, 跟住我同yy講星期5要著3條褲, 本來gg唔洗返學, 想帶埋gg去, 但8點咁早唔帶lu.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 nono913 於 08-7-9 23:06 發表
好呀, 就星期六下午啦,橫掂我要搵yan yan ma 取飛,
叫埋florence...

我要大概2點先到wow.

今日同班同事去飲茶, 有個同事的太太是教小學的, 佢話佢太太e+任教的小學(西區), 100%入了band 1中學, 因為我係公司望到呢間小學架, 我當時未知派位結果, 我都好想yy可以讀到, 原來真係咁勁.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至