自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔今年5歲。 因為嫲嫲同婆婆暫時都係只得一粒孫既關係,所以一直2位長老都錫到佢燶。 要咩買咩,要食咩都就係。 基本上見一次就有一次玩具。 而我做媽咪,同我老公見到都有say no同埋話唔俾買,什至會鬧個仔。 亦有時啊仔發脾氣既話我地什至會打佢。 而每當lee個時候嫲嫲或婆婆都會抱走佢同佢玩之類。 所以啊仔每次見到2位長老都會特別曳。

男爵府

回覆:jm們。請求指教。。。。thanks

而今日嫲嫲接放學。 例牌既事又發生左。 啊仔扭嫲嫲買玩具。 (當時我並唔在場,係餐廳等緊位) 。而啊仔返黎拎左盒好大既玩具。 奶奶一入黎就發哂脾氣話啊仔扭買幾多蚊既玩具,唔買唔肯走。 之後就係度鬧我好唔教個仔,冇家教之類。 唉…………我都唔知點答佢好

公爵府

佢有縱你個仔,然後話你「無家教」?

男爵府

而我地食完野。就say goodbye走左。 我同啊仔就去搭巴士走。 行緊去搭巴士既時候我啊媽就打黎。 咁我就同佢講返岩岩件事。 點知我啊媽鬧得我仲甘。 佢話你個仔平時跟住我(即婆婆)同好曳架。次次都扭玩具。咁我咪同返啊媽講咪又佢扭同喊。 (啊仔只係會喊一陣,知你唔理佢就會收聲)。 於是我咪咁答返啊媽。 啊媽答返我話: 咁我又唔想啊b唔開心ma。 我出黎係想佢開心,如果我出黎係搞到啊仔唔開心不如我唔好出。 唉…………我都唔知點答佢好

男爵府

唉。我都唔識點教。 各位jm教下我啦。 自從啊仔出世後我同啊媽既關係差哂。 唉唉唉…

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

兩老咁唔合作,好難教

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

男爵府

引用:唉。我都唔識點教。+各位jm教下我啦。+自從

原帖由 kicoting115 於 15-09-18 發表
唉。我都唔識點教。 各位jm教下我啦。 自從啊仔出世後我同啊媽既關係差哂。 唉唉唉…

...
狠下心腸
唔見四大長老,直至阿仔和長老明白和執行不買玩具政策

男爵府

引用:Quote:原帖由 kicoting115 於 15-09-18 發

原帖由 Snoopyboy 於 15-09-18 發表
狠下心腸
唔見四大長老,直至阿仔和長老明白和執行不買玩具政策
有時我都明白長老都想見下粒孫。 但係次次啊仔見親都成個變哂,超曳。 本身我都打算由得佢(一星期見兩次)。 點知見完又係到發脾氣鬧。唉…我都唔知想點

侯爵府

引用:仔仔今年5歲。+因為嫲嫲同婆婆暫時都係只得

仔仔今年5歲。 因為嫲嫲同婆婆暫時都係只得一粒孫既關係,所以一直2位長老都錫到佢燶。 要咩買咩,要食咩都 ...
買玩具唔緊要不過唔准即刻拆。

以前我老公都會成日買玩具比對仔女,但我唔會即刻比佢地拆,原盒放好收埋,等到佢地乖聽話,又或者生日先准拆,邊個未問過我就拆比佢地玩我就鬧邊個,天皇都冇面比(包括佢地太公公太婆婆,我老公同我爸爸媽媽),連我老公想拆比佢地玩我都鬧我老公,我老公都要叫對仔女問准媽咪先

男爵府

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-09-18+發表

有時我都明白長老都想見下粒孫。 但係次次啊仔見親都成個變哂,超曳。 本身我都打算由得佢(一星期見兩次)。 ...
我嗰個一樣!
每次見完都失控
要嚴格執行,等阿仔和長老明白
「想要」和「需要」是不一樣的

加油

男爵府

引用:Quote:原帖由 kicoting115 於 15-09-18 發

原帖由 Snoopyboy 於 15-09-18 發表
我嗰個一樣!
每次見完都失控
要嚴格執行,等阿仔和長老明白
唉。jm。 鬧個仔仲俾人狠狠地鬧返轉頭

男爵府

引用:Quote:原帖由+Snoopyboy+於+15-09-18+發表

男爵府

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

你唔狠下心腸;出個禁見令,將來大把有得你受。遲d 個仔一唔滿意,就出手打人…

不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

首先要教好幾位長老先,佢地唔配合係好難攪。

首頁

尾頁

跳至