婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

睇左好多MAMA係呢道post既message,可能比起你地﹐我99已經係對我好好了。但係我真係好頂拒唔順。我老公好錫拒﹐拒做D咩﹐錯都好﹐都會由得拒。我真係好睇唔過眼。無錯拒係老人家﹐要就下﹐但係有D野唔arm點解都要忍﹖我老公又成日要拒陪拒﹐甘我既爸媽呢﹖﹖ 從來都係拒地放先﹐得閒先會陪我溫我爸媽。我都想個個星期溫下我阿媽~~ 近來我地諗住買樓﹐99聽見立刻個個星期周圍去睇樓﹐又話呢道幾好﹐我話果道點差。我自己就只係睇過一次﹐呢個家唔係我同老公咩﹖﹖﹖ 點解拒會仲緊張過我﹖仲好似係拒揀甘。我而家索性唔去睇樓﹐反正好似唔關我事甘﹐係拒地自己‘一家人’買樓甘。我老公非常不滿意﹐但係我唔敢出聲數我99。因為C6實在太錫拒喇﹐我好驚講完更加影響我地既關係。

侯爵府

好媽媽勳章

Did you pay partly for the new flat? Or it is totally pay by your husband?

原文章由 Himmi 於 08-7-6 16:36 發表
睇左好多MAMA係呢道post既message,可能比起你地﹐我99已經係對我好好了。但係我真係好頂拒唔順。我老公好錫拒﹐拒做D咩﹐錯都好﹐都會由得拒。我真係好睇唔過眼。無錯拒係老人家﹐要就下﹐但係有D野唔arm點解都要忍﹖我老公又成日 ...

男爵府

畀面勳章 爸B勳章

你駛唔駛同99住㗎?若唔駛,咁買樓就唔關佢事啦!佢可以被意見但你可以有你嘅選擇㗎!哩個係你同你c6嘅屋企嚟㗎嘛!仲有呀!你試吓同c6講吓!要提醒佢,孝順係要,但唔好餘孝。仲有佢亞媽唔係陪佢終老嗰個!佢都要尊重你同你屋企!

大宅

原文章由 Himmi 於 08-7-6 16:36 發表
睇左好多MAMA係呢道post既message,可能比起你地﹐我99已經係對我好好了。但係我真係好頂拒唔順。我老公好錫拒﹐拒做D咩﹐錯都好﹐都會由得拒。我真係好睇唔過眼。無錯拒係老人家﹐要就下﹐但係有D野唔arm點解都要忍﹖我老公又成日 ...

跟我c6一樣,咩事都話以99為前,
alway講佢阿媽一個女人辛苦養大佢,
(註:99是單親媽媽,跟老公不和而離婚)
所以要好好錫佢,stand with her when she backs hk.
99四五日就來hk跟我地住幾日.
一回來,c6就話要倍99,我試過三個月未見過我父母.

整個world只有99,沒有我父母.
三個月沒有見我父母,因為99狂回hk.
直至我媽媽打電話俾我,話"幾時返來呀?"
個心好痛,哭著跟c6說我是多麼的不孝,
跟c6說,我父母從來沒有要求我去倍佢地.
但我99次次組織d活動,仲要替我同c6應承出席,
問到唔問我地,唔去的話,就想盡辦法迫你去.

最後頂唔順,跟c6 make deal.現家總算好d.
ps.抱歉,講得長左d,實在好有感觸

大宅

你要俾你老公知道,你地已經結婚,係獨立嘅家庭,要有番自己嘅私人生活,唔通連瞓覺沖涼去廁所都要帶埋阿媽?

大宅

樓主, 千其唔好比99搵樓呀, 佢實想間樓就佢地放便的. 好似我99咁, 佢就搵咗層樓係佢屋企樓下, 同一座大樓, 咁你話, 好唔好呀?

複式洋房

多謝各位意見﹐有時真係會諗﹐係咪自己諗多左﹖衰既係自己﹖小人之心踱君子之腹.....

我唔係同99住﹐但係現在住緊層樓係C6同拒家人買同供既﹐我無話可說﹐但新買果層新的﹐我地就話一人一半﹐大家一齊供。甘我唔知C6係咪都會諗住溫拒家人幫手拒果一半。我曾經暗示過比C6知﹐個家係我地﹐點解拒仲緊張過我(講笑甘講)。C6好似get唔倒﹐話拒鐘意咪由得拒。其實之前同親拒講99的野(唔好個D)拒都好唔鐘意﹐話我好話99﹐拒都係出於好心﹐etc etc etc.... 再講落去會鬧交。所以我真係唔知點做好。講又唔係唔講又唔係。最重要而家有BB﹐我都好想保持開心﹐但每次諗起/見到拒地我就好蚊同嬲。

侯爵府

好媽媽勳章

Just tell your husband if you don't like the flat, you won't
供一半 and he should 供 the total $. Therefore, you should decided which flat to buy (if he want you 供一半)

原文章由 Himmi 於 08-7-7 16:49 發表

多謝各位意見﹐有時真係會諗﹐係咪自己諗多左﹖衰既係自己﹖小人之心踱君子之腹.....

我唔係同99住﹐但係現在住緊層樓係C6同拒家人買同供既﹐我無話可說﹐但新買果層新的﹐我地就話一人一半﹐大家一齊供。甘我唔知C6係咪都會諗住溫拒家人幫手拒果一半。我曾經暗示過比C6知﹐個家係我地﹐點解拒仲緊張過我(講笑甘講)。C6好似get唔倒﹐話拒鐘意咪由得拒。其實之前同親拒講99的野(唔好個D)拒都好唔鐘意﹐話我好話99﹐拒都係出於好心﹐etc etc etc.... 再講落去會鬧交。所以我真係唔知點做好。講又唔係唔講又唔係。最重要而家有BB﹐我都好想保持開心﹐但每次諗起/見到拒地我就好蚊同嬲。
...

複式洋房

candy_benny,我都明白你﹐我都有試過2-3星期無見過我自己家人。都覺得自己好衰。本來可以2家人一齊去飲茶/食飯﹐but 真係連我阿媽都有D唔係好頂得順我99 D麻煩野。所以以家都好少2家人出來。我又試過嬲嬲地自己一個去溫家人食lunch。但係我daddy就以已經會諗點解我會自己一個去。估都有D野。話我唔應該唔陪C6去陪家人。我唔想令拒地擔心所以試過一次就無再甘做。
你同你C6講係好和平地﹖定要嘈住甘講﹖仲有咩情況下呢﹖就算講﹐我真係唔知應該係咩時候講好。

複式洋房

candy_benny,我都明白你﹐我都有試過2-3星期無見過我自己家人。都覺得自己好衰。本來可以2家人一齊去飲茶/食飯﹐but 真係連我阿媽都有D唔係好頂得順我99 D麻煩野。所以以家都好少2家人出來。我又試過嬲嬲地自己一個去溫家人食lunch。但係我daddy就以已經會諗點解我會自己一個去。估都有D野。話我唔應該唔陪C6去陪家人。我唔想令拒地擔心所以試過一次就無再甘做。
你同你C6講係好和平地﹖定要嘈住甘講﹖仲有咩情況下呢﹖就算講﹐我真係唔知應該係咩時候講好。

子爵府

好媽媽勳章

其實對你老公黎講...你奶奶係為左你地好...所以佢覺得無問題...或者試下解釋比佢聽...陪你奶奶係應該...因為佢係你阿媽...但係你都有阿媽...你都想陪你阿媽...同埋買樓唔係同你奶奶住...你奶奶睇咪由得佢睇...佢講你咪睇下佢講得o岩唔o岩...始終話事權係你手...而且你都可以叫你阿媽幫手睇樓...

[url=http://lilypie.com][img]

翡翠宮

畀面勳章

其實我真係好唔明,點解咁多人都會將自己家庭既決定權,拱手相讓俾99?

老公係孝順,但有冇諗過如果一日做太太既唔宣示主權,老公一日都唔會醒覺到自己已經成家立室,太太都有發言權。

可能我個人比較強硬,由未結婚開始,我已經不停咁灌輸思想俾老公,結左婚就係一家一主,所有野都係由兩夫妻決定。當年我地買樓,首期都係問62 99借,但係我從來都冇放棄自己既主權,99不斷咁話要買邊度邊度,我一直都冇理佢,直至落訂果日佢都好多意見,我依然一句都冇理,自己決定邊個單位,佢既時黑哂面。

但係時至今日,我敢講佢有些少驚我,雖然有時都有小動作,但係小事我都會忍,大事就會還以顏色。起碼到左而家,62 99都唔會對我太過份。

講左咁多,我只係想講:人善被人欺,做新抱都唔好林得太過份。

複式洋房

Mother904, 其實我已經賞試企硬﹐例如我直頭唔會去睇樓﹐等拒地自己睇飽拒。或者拒話邊樹好﹐我同拒鬥講話果個區又幾唔好。但係可能拒地唔明我點解會甘做(由其我老公)。我唔想兜口兜面話我要點點點。我好唔想令我C6難做。呢2日已經嘗試溫機會再同C6講﹐但無機會呢。

複式洋房

仲有我都唔算‘人善’係我99比任何人都野蠻~ haha 舉個例﹕同拒出去飲茶﹐個個要羅飛等位﹐拒可以衝入去酒樓﹐有執緊檯既就會坐底﹐本來張檯既客人黎到﹐侍應問拒羅張飛睇﹐拒可以話人地執檯既掉左拒果張飛。死都唔會起身﹐人地奈拒唔河﹐拒就好開心地羅左人地張檯。覺得自己好叻。同拒出街真係好肉酸。我同C6講過點可以甘。C6都有話過99﹐但係唔理﹐C6返來話拒鐘意算喇﹐你又可以唔洗等位。

大宅

原文章由 Himmi 於 08-7-8 12:18 發表
仲有我都唔算‘人善’係我99比任何人都野蠻~ haha 舉個例﹕同拒出去飲茶﹐個個要羅飛等位﹐拒可以衝入去酒樓﹐有執緊檯既就會坐底﹐本來張檯既客人黎到﹐侍應問拒羅張飛睇﹐拒可以話人地執檯既掉左拒果張飛。死都唔會起身 ...

你老公冇嘢啊!!! 明知自己阿媽錯都當對. 無得救. 樓主.... 都唔知要點安慰你.

複式洋房

原文章由 siuwa 於 08-7-8 12:28 發表

你老公冇嘢啊!!! 明知自己阿媽錯都當對. 無得救. 樓主.... 都唔知要點安慰你.

係囉﹐之前覺得拒好孝順﹐係我覺得拒好既其中一個原因。但係現在先發覺﹐呢D叫愚孝.....

首頁

尾頁

跳至