懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

流啡已經第4日…今日見血又馬上入急症…撞著個醫生求求其其甘…肚都冇按過…又求求其其甘照下肚…話可能阿B自然排出吾得架拉…問佢係米唔理佢由佢流血不止吖…冇藥食既…計6周5仲未照到……等到23號覆診先理佢…個醫生就望下有只啱你既止血藥開俾你…撞著D甘既政府醫生真係忟憎到呢

別墅

引用:流啡已經第4日…今日見血又馬上入急症…撞

原帖由 李蕾蕾 於 15-09-19 發表
流啡已經第4日…今日見血又馬上入急症…撞著個醫生求求其其甘…肚都冇按過…又求求其其甘照下肚…話可能阿B ...
政府醫院無安胎藥開架,我8週時見紅去左廣華都係咁。最好返自私家婦科醫生叫佢開安胎藥。流啡唔一定無辦法。我睇中醫都止左血,唔好信政府啲求其醫生。
祝順順利利

別墅

引用:Quote:原帖由+李蕾蕾+於+15-09-19+發表流啡

原帖由 caca129 於 15-09-19 發表
政府醫院無安胎藥開架,我8週時見紅去左廣華都係咁。最好返自私家婦科醫生叫佢開安胎藥。流啡唔一定無辦法 ...
但係D…M唔凖…我仲未照到

男爵府

引用:Quote:原帖由 李蕾蕾 於 15-09-19 發表流啡

原帖由 caca129 於 15-09-19 發表
政府醫院無安胎藥開架,我8週時見紅去左廣華都係咁。最好返自私家婦科醫生叫佢開安胎藥。流啡唔一定無辦法 ...
我果次懷疑大便後出血,去廣華,醫生初時只用眼同我檢查,後來我堅持幾次要上11樓婦產專科睇,佢先話同我去隔離房用鴨咀睇。。。連照超聲波睇下個胎有冇問題都冇。。。佢用胎心機叫護士測胎心就算廣華急症醫生真係好差

男爵府

回覆:李蕾蕾 的帖子

政府無藥, 只會同你照, 叫你訓床同開假
要藥一定要去私家呀

別墅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

想講返....

1. 廣華急症室無陰道超聲波,早期懷孕照肚皮係唔清楚
2. 所謂安胎藥,係要專科醫生先開到
3. 用鴨咀鉗可以睇到啲血係咪子宮/陰道出,再加上有胎心聲,基本上都幾肯定唔係 BB 有事
4. 急症室醫生唔放心,都唔會俾你返屋企,而且收一個症上房唔係盲眼收上去就算,要有足夠 "證據",佢地都有責任在身,每個經佢地手的病人都要 "揹飛"

最後都係嗰句,如果依然唔放心,可以去私家。

別墅

引用:Quote:原帖由+caca129+於+15-09-19+發表政

原帖由 李蕾蕾 於 15-09-19 發表
但係D…M唔凖…我仲未照到
5週未照到唔出奇,忍耐一下,6週鬆應有機會照到。

別墅

引用:Quote:原帖由+caca129+於+15-09-19+發表政

原帖由 coffee2012 於 15-09-19 發表
我果次懷疑大便後出血,去廣華,醫生初時只用眼同我檢查,後來我堅持幾次要上11樓婦產專科睇,佢先話同我去 ...
嘩,咁都得,邊有咁兒戲架
我原本去廣華生,我而家都放棄左,太驚

複式洋房

引用:政府無藥,+只會同你照,+叫你訓床同開假要藥

原帖由 cavy0511 於 15-09-19 發表
政府無藥, 只會同你照, 叫你訓床同開假
要藥一定要去私家呀
我之前流啡去急政假都唔肯開~
仲叫我如常返工~
我都講明我工種都會有粗重功夫~條醫生都話冇問題
嗰時未照到閃閃~只照到胎囊

大宅

引用:Quote:原帖由 cavy0511 於 15-09-19 發表政

原帖由 KarBi 於 15-09-21 發表
我之前流啡去急政假都唔肯開~
仲叫我如常返工~
我都講明我工種都會有粗重功夫~條醫生都話冇問題:nothing ...
有無搞錯,衰醫生!

大宅

回覆:magic_carmen 的帖子

人地e度都講左,點解下面仲要鬧呢?
係,媽媽擔心bb係正常,但你估如果出事佢唔驚你投訴咩,始終公院資源同制度有限,負擔得起既,咪睇私家囉,人地都係打份工啫~私家收你幾錢,公院收你幾錢,唔好下下私,公比較

大宅

回覆:好Q忟憎…申下

等我分享下,六月中時約十週,見紅,入廣華。除左係等得耐少少(大約個半鐘)外,急症醫生即時同我照肚皮,但個醫生好似連開部機都唔熟手,我估平時係護士開機,其實果位醫生年紀好老,感覺好似係退左休出返黎幫手。大約照左一兩分鐘,佢話照得唔清楚,叫我即時入院上婦產科再檢查。
婦產科醫生就專業啦,不過開頭係一個說話半咸半淡嘅女醫生睇我,睇症問左十幾分鐘,我有時都聽唔明佢問乜,但是有禮貌的。佢幫我照陰照先嚇死,話我個胎應得六週,我即時再澄清計m期就12週,但我一早已睇私家照陰照肯定得10週size,因為遲排卵。後尾佢伸手入去摸子宮,突然有個女醫生入黎,聽佢地對話,我估果位半咸半淡醫生係實習生。之後再由後來入黎果位女醫生照肚皮,佢好詳細話我知心跳、bb 手腳等,亦match我私家醫生的說話。
這是我第二胎,第一胎我流過兩次啡,試過入聯合同廣華,聯合急症比我感覺仲流,我好記得個醫生連用鴨鉗都唔熟手,要由我提醒佢個鉗根本都未入到子陰道,所以睇唔到,但聯合冇比我上房,卻開症五日病假比我。之後第二次流啡,廣華急症,同樣要上婦產科,但開左一日病假証明。
所以我個人覺得廣華其實唔差,婦產科好專業。而且,我想講呢,安胎藥其實唔可以亂食,就算見紅見啡都係,私家醫生話哩d情況只能訓床休息。

男爵府

引用:想講返....1. 廣華急症室無陰道超聲波,早

原帖由 magic_carmen 於 15-09-19 發表
想講返....

1. 廣華急症室無陰道超聲波,早期懷孕照肚皮係唔清楚
廣華急症室有間房有儀器可以照肚照超聲波,因為上胎小產我試過係果間房檢查。

男爵府

回覆:chinyuetbb 的帖子

簡直係心聲,你講得對,急症室醫生同婦產科醫生完全兩回事,你估下下去私家睇咩有錢都唔係咁使,留比bb用仲好。。。好似有些媽媽有錢都要係公立,私家兩邊產檢。好似佢地話,我地係納稅人,點解唔可以用資源。。。

男爵府

引用:人地e度都講左,點解下面仲要鬧呢?係,媽

原帖由 righteous 於 15-09-22 發表
係,媽媽擔心bb係正常,但你估如果出事佢唔驚你投訴咩,始終公院資源同 ...
沒有人要鬧,只是依事實所言。如果如你所言,公立資源同制度所限,有錢既媽媽點解仲要公立私家兩邊走產檢。。。難道咁樣公立資源冇影響,生仔唔係公立生郤要係公立產檢。。。全港不是每一間私家醫院因為早產而唔收症,只係費用會再大一點

大宅

引用:Quote:原帖由 coffee2012 於 15-09-19 發表

原帖由 caca129 於 15-09-21 發表
嘩,咁都得,邊有咁兒戲架
我原本去廣華生,我而家都放棄左,太驚

...
但我覺得廣華產科好好,醫生同護士都好好,我佗細女果時屬於高危孕婦,啲醫生都好緊張同有幾個高級醫生同顧問醫生睇我,一直都好照顧我,係我估唔到的

caca129    發表於 15-9-22 08:24

侯爵府

畀面勳章

回覆:好Q忟憎…申下

自己唔好嬲

大宅

回覆:coffee2012 的帖子

講得啱喎,點解打算私家生的納稅人唔可以/唔應該在公立做產檢?? 除早產呢個因素外,想攞多個second opinion都好正常。呢位jm唔好成日覺得人哋剝削咗妳先得㗎,咁對大對細都唔好。

複式洋房

引用:人地e度都講左,點解下面仲要鬧呢?係,媽

原帖由 righteous 於 15-09-22 發表
係,媽媽擔心bb係正常,但你估如果出事佢唔驚你投訴咩,始終公院資源同 ...
人地都係話\'申\'下啫~
有同感咪一齊申下囉~
咁又唔係個個有錢比得起睇私家~或啲錢有更好嘅用法~每年比咁多稅點解唔用下急症?
還有、突然出血係對剛得知懷孕而又好期待嘅準媽媽係好緊張同擔心的~而私家下下又要book又要唔就腳~唔知要幾耐先有得睇喎~
須知公營同私營係難作比較~但宜家係申緊啲醫生同情況嘅態度~可能佢地覺得一日未照到閃閃一日個胎囊唔算係生命~要流嘅都冇野做到啩~

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

政府真系一d d醫生既,有d就好負責任

首頁

尾頁

跳至