自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:heilok+發表於+15-9-20+20:05+既然覺

原帖由 焦糖媽 於 15-09-21 發表
ACO 而家好多都 degree holder~~~ 至於好無做真係睇你彩數入邊個局~~~ 識有朋友老婆入左間忙既, 經常要假期 ...
有補OT已經跑贏商界,商業公司d文職,成日要員工OT但又唔pay

侯爵府

親子王國15週年勳章

晴B媽 發表於 15-9-21 10:13
有補OT已經跑贏商界,商業公司d文職,成日要員工OT但又唔pay
無錯~~~ 不過前提係要你跟嗰個局有比 OT approval 你, 有時佢唔批又真係趕, 硬食 case 都有~~~ 當然直接補水都有聽過~~~ 不過對於一心做政府想朝九晚五既媽媽, 就算OT補鐘都麻煩吧? 根本預唔到幾點放工~~~

珍珠宮

回覆:Feifeiyueyue 的帖子

香土---》各行各業----》政府工

侯爵府

回覆:好奇一問,政府好工有介紹

政府助理,副局長,局長

男爵府

主任級以上未好囉

珍珠宮

圖書館的是ACO。
體育館同泳池的是CA。
康文署屬於大部門,所以感覺上多ACO同CA派去呢度。
唔好做有衛生署D街症診所,D阿嬸員工脾氣暴燥兼黑面。
牙醫助護做得過。
食環衛生督察果D都唔好做,男人可以試下。
有D坐OFFICE但要為巿民處理CASE的都唔好做。
合約工又唔代表比公務員差,我有合約工同事他調到不得了。
好做的係內部唔洗對巿民的位。有D合約工都係呢D位。

做政府為穩定,呢樣私人工俾唔到,OT有得補,有小朋友o既家庭岩哂。

利申:我係公務員。

水晶宮

見自已区勞工勞每日1800前一定落閘放狗 反而圖書館開至2000

水晶宮

回覆:Littlecatta2013 的帖子

講得好,但牙医助理要相關護理程度

珍珠宮

回覆 焦糖媽 的帖子

有D部門要跟對巿民o既服務承諾,所以一定要響限期內做哂d野。而且好均真,你o既野係你自己做番,冇人肯亦唔會幫你頂,所以要開OT完成埋佢。不過多數都有得補o既。

子爵府

引用:圖書館的是ACO。體育館同泳池的是CA。康文

原帖由 Littlecatta2013 於 15-09-21 發表

圖書館的是ACO。
食環衛生督察點解唔好做?

男爵府

最唔好做紀律部隊

大宅

seaman1982 發表於 15-9-20 13:37
前男友係政府工,技工。
一番工冇人做野,要十點零左右開工,十二點就洗手食飯,食完個個瞓覺,成二點先開 ...

點先可以入到?

水晶宮

衛生督察俾人打常見報多,難做,

珍珠宮

回覆 ilovedior520 的帖子

要外勤,巡區去不同食肆,俾巿井鬧。
要輪班,做夠唔知幾耐要調職/換區,仲有入屠房。
外勤完番office要處理堆積如山o既投訴。
紀律部隊都有把槍,衞生幫得look棍。
所以你見佢起薪點都唔算低的,因為堅辛苦。

大宅

人睇你好…成日比客投訴,但投訴埋啲野好無聊,人中有政府工唔一定返九五位同五日工作天架,做個ca要求就話中四學歷,但實際工作時都要用到英文同普通話…係好在準時收工,同某啲福利OK咁

利申:現職CA

侯爵府

親子王國15週年勳章

Littlecatta2013 發表於 15-9-21 10:52
回覆 焦糖媽 的帖子

有D部門要跟對巿民o既服務承諾,所以一定要響限期內做哂d野。而且好均真,你o既野係你 ...
我知既嗰個 case 係個局好多活動攪~~~ 所以 set 場 (雖然外判比人做), 活動嗰幾日都唔會跟 office hours, 呢啲明顯 non-office hours 就當然會補鐘~~~

所以政府工都唔係份份朝九晚五, 而又一刀切啲咁講句, 呢啲靚位多數年資高既坐緊, 而家入職豬頭骨真係唔少~~~

又, 睇返自己學歷同要求, 咩為之好工有時真係好個人

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

勞工處點解番一至五, 9-5?
入面好多分科,你睇下就業中心D開門時間先啦

水晶宮

勞工虔辦公時間9一1730,星期六半日

水晶宮

勞工處得非公務員職位要上政府綢才有

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

勞工處 -- 唔好做
房屋署 -- 1DD