1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問下你地其他國家既飲食guideline or timeline... 係咪同我地香港唔同架?我見外國果d好似飲得多奶d....我bb15個月

男爵府

回覆:請問外國居住的bb

Push

子爵府

我都想知,唔通外國人BB胃口會大D ..

複式洋房

我反而覺得相反,我住澳洲,呢度主張1歲後就唔好飲奶粉(人奶除外),要轉飲鮮奶,又唔須要飲太多,1歲後的營養應主要來自固體食物

公爵府

叻叻勳章

大同小二吧

大宅

我是美國媽媽。和上面澳洲媽媽一樣,一歲以後都會轉鮮奶。我叔叔是退休美國兒科醫生,跟我兒子現在的兒科醫生都認為所謂兒童奶粉根本是奶粉廠商的噱頭。所有小朋友除非有特殊狀況,否則日常飲食已可吸收所需營養。所以在美國你找不到給小童的奶粉。兩歲以上仍喝奶粉的小朋友真的是很少很少。我身邊一個也沒有,包括亞洲父母。

其實覺得外國小朋友大食D亦是錯覺。 一般外國B活動量較多,不像香港小孩比較注意學術,另外居住環境也較大,可以走動地方較多。郁得多自然吃得多。

另外醫生也主張放手讓一歲後的小朋友自己吃飯,用手也可,也不必迫吃飯,他們只要不是有健康問題便可。

飲食方面,很少吃粥,因為煮的時間長,白米營養又不多。醫生建議粗米及其他高纖維食品。

比較不同的是這裡的小朋友一般很早睡。七至八點很正常,九點已很晚。我告訴醫生阿B十一點瞓,佢想摌我上天花板。我現在已改到9:30。

大宅

我覺得同香港幾唔同。上次我個仔14個月檢查時,仲係可以每日飲500至1000ml。至於固體,一歲起就建議唔使特另外煮,同大人食同一樣既人,要咩都比佢試下,所以我覺得呢邊湊仔輕鬆啲。

伯爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我住加拿大, 囝囝16m, 本身餵人奶, 醫生只有講唔餵人奶就飲鮮奶, 唔需要飲奶粉, 但有人奶就最好餵人奶。我仔係太食B, 我諗唔關住外國嘅問題, 任何地方都有大食同細食嘅人, 所以唔會因為住外國就大食啲。

公爵府

國外應該系多少會同我地唔同既

男爵府

引用:我是美國媽媽。和上面澳洲媽媽一樣,一歲以

原帖由 Millmom 於 15-09-24 發表
我是美國媽媽。和上面澳洲媽媽一樣,一歲以後都會轉鮮奶。我叔叔是退休美國兒科醫生,跟我兒子現在的兒科醫 ...
咁你地早餐食奶還是早餐?同埋粗米高纖有咩食品?謝謝

男爵府

引用:我反而覺得相反,我住澳洲,呢度主張1歲後

原帖由 4everhappy 於 15-09-22 發表
我反而覺得相反,我住澳洲,呢度主張1歲後就唔好飲奶粉(人奶除外),要轉飲鮮奶,又唔須要飲太多,1歲後的 ...
如果鮮奶係座熱飲定可以凍飲?

複式洋房

回覆:lapinyee 的帖子

我覺得D外國人無整熱,不過我就有囉

大宅

引用:Quote:原帖由 4everhappy 於 15-09-22 發表

原帖由 lapinyee 於 15-09-25 發表
雪櫃拎出黎即飲。
因為我個女等唔切,一想飲就開雪櫃指著盒奶

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+4everhappy+於+15-09-22+發表

原帖由 lapinyee 於 15-09-25 發表
就咁凍飲,我個外國朋友水都係係雪櫃攞出黎直接比個仔飲

大宅

引用:我是美國媽媽。和上面澳洲媽媽一樣,一歲以

原帖由 Millmom 於 15-09-24 發表
我是美國媽媽。和上面澳洲媽媽一樣,一歲以後都會轉鮮奶。我叔叔是退休美國兒科醫生,跟我兒子現在的兒科醫 ...
唔食粥的話,會煮咩比小朋友食?我bb13m,想參考下唔同既意見

男爵府

BK Milk勳章

lapinyee 發表於 15-9-20 16:34
想問下你地其他國家既飲食guideline or timeline... 係咪同我地香港唔同架?我見外國果d好似飲得多奶d.... ...
12個月後飲鮮奶,一天只飲一杯
奶一定要減少,唔飲都冇所謂,最緊要三餐有肉魚菜.

其他固體食物可以慢慢開始.

又放假!!!

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

都唔同

大宅

回覆 bibileung20 的帖子

Whole-grain pasta, breads and cereals. Potato, beans, and high fiber fruits and veggies.

大宅

回覆 lapinyee 的帖子

Milk for breakfast and before bed, but I may drop the morning one after my son turns two.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

lapinyee 發表於 15-9-20 16:34
想問下你地其他國家既飲食guideline or timeline... 係咪同我地香港唔同架?我見外國果d好似飲得多奶d.... ...
有冇數據可以參考?

我住西歐, 建議小朋友過左1歲每日飲150ML奶或奶類製品. 全日一共要飲750ML 飲料. 主張食固體為先.

首頁

尾頁

跳至