跳至

首頁

尾頁

大宅

HIHI, 我女女剛5個月, 見呢到D媽媽開始俾BB食米糊, 係咪食得架LA, 因為健康院姑娘同我講6個月先可以開始食, 我都想俾我個女試下.....

別墅

我前幾日剛開始比兩三匙羹比b女試囉!

我食bean stalk果隻米糊,雖然冇咩味道,好在佢都食到津津有味!

男爵府

其實米糊加奶粉開 or 淨係加水開 ? 有無人可以回答我 , 因我想試下比bb 吃,自己又唔識! 

別墅

我睇其他媽咪佢地話可以用暖水又可以用暖奶的。

起初我會用暖水開,如果亞女真係唔吃我先用奶開囉!

唔知你地係咪咁呢?

伯爵府

我未比呀

原文章由 happybady 於 08-7-7 19:19 發表
我睇其他媽咪佢地話可以用暖水又可以用暖奶的。

起初我會用暖水開,如果亞女真係唔吃我先用奶開囉!

唔知你地係咪咁呢?

別墅

原文章由 Hin.com 於 08-7-7 20:31 發表
我未比呀

咁你幾時開始比呀?

等待驗證會員

我早幾日開始俾BB食....
一日兩餐,開頭食少少...後尾食到停唔到口...
佢本身食明治奶粉...我就買雀巢隻米糊....
都有諗過買番日本嘢的...但唔知買邊隻好...

別墅

原文章由 babylily 於 08-7-7 22:16 發表
我早幾日開始俾BB食....
一日兩餐,開頭食少少...後尾食到停唔到口...
佢本身食明治奶粉...我就買雀巢隻米糊....
都有諗過買番日本嘢的...但唔知買邊隻好... ...

我聽其他媽咪話bean stalk幾好,冇咩味的,所以都買左呢隻黎試,雀巢聽聞係基因改造架!

之後我應該會食healthy time,貪佢有機而且好多地方都有得賣!

大宅

原文章由 happybady 於 08-7-7 22:38 發表

我聽其他媽咪話bean stalk幾好,冇咩味的,所以都買左呢隻黎試,雀巢聽聞係基因改造架!

之後我應該會食healthy time,貪佢有機而且好多地方都有得賣! ...

bean stalk 係幾唔錯的... 唔好買明治... 塩的... 唔岩bb..
雀巢除左係基因改造... 仲勁爆甜... 又係唔岩bb食... 緊記bb於1歲前都唔好用塩, 糖, 油, MSG, soy sauce等等調味... 唔好用大人既口味去衡量....

healthy times要買好快d買... 代理話8月bb展后會加十蚊一盒 (本來係$36)

大宅

原文章由 chanhiushan 於 08-7-7 16:08 發表
其實米糊加奶粉開 or 淨係加水開 ? 有無人可以回答我 , 因我想試下比bb 吃,自己又唔識! 

其實最好係用水開... bb唔食... 先用奶去開 (直頭好似平時開奶咁.. 開1安or2安奶.. 加落d 米粉度開糊仔)...

別墅

原文章由 yyy008 於 08-7-7 23:45 發表

bean stalk 係幾唔錯的... 唔好買明治... 塩的... 唔岩bb..
雀巢除左係基因改造... 仲勁爆甜... 又係唔岩bb食... 緊記bb於1歲前都唔好用塩, 糖, 油, MSG, soy sauce等等調味... 唔好用大人既口味去衡量....

healt ...

嘩!使唔使加咁多呀?
咁我都快手d去買至得喇!

咁如果初初食應該買邊隻好呢?一盒又可以食幾耐呢(以一餐來計)?

大宅

原文章由 happybady 於 08-7-7 23:58 發表

嘩!使唔使加咁多呀?
咁我都快手d去買至得喇!

咁如果初初食應該買邊隻好呢?一盒又可以食幾耐呢(以一餐來計)?

healthy times第一次食就買brown rice (糙米).... 哩隻無咁2起敏感~

healthy times應該買邊隻先既次序請睇 http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1433386&extra=page%3D1&page=1 (#14之回覆)

以我阿b一餐奶食9安來計... 一日比一餐全糊仔... 一盒大約係食到12-14日咁上下....

別墅

yyy008, 我想問您通常1餐全糊仔開出來有幾多左右? 我個食b食乜都似金魚, 比幾多都可以食清, 重要唔夠gum.

男爵府

DEAER YYY008,

請問你 BABY OUTLET 在那裡? 我想買你個套野 ? 駛唔駛入會架?

大宅

原文章由 lovelyqueen 於 08-7-8 09:11 發表
yyy008, 我想問您通常1餐全糊仔開出來有幾多左右? 我個食b食乜都似金魚, 比幾多都可以食清, 重要唔夠gum.

我阿b都好大食的.... 我開頭都以為佢係金魚... 但係原來佢食到夠係會唔食bu返出黎架.... 一餐全糊仔... 佢大約係食大人飯碗3/4碗啦....

大宅

原文章由 chanhiushan 於 08-7-8 10:53 發表
DEAER YYY008,

請問你 BABY OUTLET 在那裡? 我想買你個套野 ? 駛唔駛入會架?

baby outlet 有 3間分店架~ 銅鑼灣, 旺角同埋將軍澳都有~
http://www.mamabebe.com.hk/location.html

旺角o個間.. 就係正朗豪前d間kcf隔離.. 有棟叫38大廈的11/F
唔洗入會架~ 就咁走上去買就得架喇... 買滿$300即刻9折... 跟住會比張9折咭你第二時用囉~

不過呢... 又要提一提... 套研磨器係無得消毒架...

大宅

原文章由 happybady 於 08-7-7 22:38 發表

之後我應該會食healthy time,貪佢有機而且好多地方都有得賣! ...

吓...........雀巢係基因改造??
甚麼是基因改造?對BB有咩影響?
噚日,我老公仲買左罐返黎............
Help,點算.................................

大宅

原文章由 丁丁超人 於 08-7-8 14:17 發表

吓...........雀巢係基因改造??
甚麼是基因改造?對BB有咩影響?
噚日,我老公仲買左罐返黎............
Help,點算.................................

GREEN PEACE WEB SITE有講述何為基因改造食物...
http://www.greenpeace.org/china/ch/campaigns/food-and-agriculture/ge-food

雀巢之嬰兒食品含基因改造食物...
http://www.greenpeace.org/china/ch/campaigns/food-and-agriculture/ge-food/foodguide/dairy-products-n-baby-food

基因改造食物對BB之影响︰
部分基因改造食物能引起過敏,甚至含有抗生素抗性。相比成年人,基因改造食物對嬰兒及兒童的威脅更大。

別墅

原文章由 yyy008 於 08-7-8 00:14 發表

healthy times第一次食就買brown rice (糙米).... 哩隻無咁2起敏感~

healthy times應該買邊隻先既次序請睇 http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1433386&extra=page%3D1&page=1 (#14之回覆)

以 ...

唔該哂你呀!原來我之前都問過你架喇!

仲想問下,如果bb肯食用水開既米糊係咪唔使專登用奶開架?想比bb吃蕉,唔知你會比咩蕉佢食呢?

複式洋房

heard that banana is more sensitive to baby. doctors recommend to give apple / pear as a start.

my bb starts mash apple yesterday. he seems like it.

原文章由 happybady 於 08-7-8 18:09 發表

唔該哂你呀!原來我之前都問過你架喇!

仲想問下,如果bb肯食用水開既米糊係咪唔使專登用奶開架?想比bb吃蕉,唔知你會比咩蕉佢食呢?

首頁

尾頁

跳至