論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題??
passport

男爵府

It's illegal to keep her passport or contract. 總之唔係你 keep 就得.

大宅

回覆 #2 TAKE 的文章

有d人keep住個passport因為覺得多個保障,起碼佢唔會突然出走, 以防佢用passport去借錢....
個agent keep 的話,都要個工人ok先得 ka bor...

[ 本文章最後由 goldenmouse 於 08-7-7 16:08 編輯 ]

複式洋房

原文章由 goldenmouse 於 08-7-7 16:05 發表
有d人keep住個passport因為覺得多個保障,起碼佢唔會突然出走, 以防佢用passport去借錢....
個agent keep 的話,都要個工人ok先得 ka bor...

Usually passport kept by agent.(90% for yanyan) Bun bun :no way.

P.S. Loan does not need passport, usually ID card.

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

僱主keep工人passport係犯法既
但有些agent係會keep印印passport嫁, 因為佢地怕工人走數嘛, 咁犯法個個未係agent囉, 最緊要唔係自己keep就得啦~
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

大宅

原文章由 2heiBBmama 於 08-7-8 14:01 發表
僱主keep工人passport係犯法既
但有些agent係會keep印印passport嫁, 因為佢地怕工人走數嘛, 咁犯法個個未係agent囉, 最緊要唔係自己keep就得啦~

係呀, agent犯法好過自己犯法
稀仔係一個為食b, 乜都要試下, 而家24磅!!

首頁

尾頁

跳至