樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我最近要幫父母租樓
想請教由搵盤至簽約有咩要特別注意?
而單位內應該包咩設施,傢電係咪有埋?

先行唔該晒大家

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 08-7-7 22:20 編輯 ]

別墅

*簽約要LAND SEARCH業主個姓名,租約要LAND SEARCH的業主簽.按金比CHECK寫業主名,if業主要你按金比cash,要對業主id card簽收,攞收據保障返自己(agent會幫你),stamp duty業主租客一人比一半!

*全部攞收據(按金,佣金,stamp duty)!
搵盤---同一個單位,如果經2不同既地產公司睇過樓,而你要租這個單位,係2經紀公司比都要給佣金!除非睇樓紙&簽租約唔係人同一個人.
單位內包埋傢電係高價d.

[ 本文章最後由 es0099 於 08-7-8 01:52 編輯 ]

大宅

唔該晒呀

我仲想問
1. 我係咪可以要求有燈/爐/窗簾/冷氣..呢d fixed上牆既野

2. 如果簽租約使唔使寫明有壞業主要包維修/包換之類既terms

我自己未租過樓,唔知自己要求合唔合理
因為我唔係諗住拎著數,只係想父母住落有咩問題都有業主維修
唔使佢地操心,希望你再比多d意見我

別墅

要求有燈/爐/窗簾/冷氣..呢d fixed上牆既野如果要既高價d,

簽租約使唔使寫明有壞業主要包維修/包換之類既terms?
i never write this,may be you ask agent.

全部要求可以ask經紀,
經紀佣金都唔好咁快比,要等攞返有stamp duty的租約至給佣金!

*全部要收據(按金,佣金,stamp duty)!

大宅

唔該晒

你係業主定係租客

男爵府

育兒性格勳章

我租樓時,經紀要即時收我地commission,先去打stamp duty,一星期後先俾番個租約我地。
簽租約使唔使寫明有壞業主要包維修/包換之類既terms? 我個agent有寫埋,但係我租個度得煮食爐and 冷氣,可能好簡單,所以個業主都ok,不過當然佢都會係租約寫明你走個時,呢d野要仲係間屋度,因為有d唔好既租客真係連人地冷氣都搬走埋架ma

之前我朋友父母又係佢地結晒婚,2個人唔洗住咁大,都想過租樓,但係佢發現租樓都唔平,就幫佢父母係粉嶺買左層2手居屋,都係60萬到。月供同租樓差唔多。

大宅

hunghungb, 多謝你意見呀

其實都有打算供一間比佢地
但未有心水屋前租住先等佢地舒服d

別墅

回覆 #5 littlefatc9 的文章

係業主!

經紀係要即時收commission,但我唔會即時俾.
攞番打stamp duty的租約先俾佣金個經紀!

大宅

es009,唔該晒呀
希望我都遇到好業主

首頁

尾頁

跳至