跳至

首頁

尾頁

男爵府

Chapman ma,

仲有,我果日同名阿仔去YC報到, hubby都同埋一齊去學校.
辨手續期間D staffs 見到我hubby坐埋黎都唔轉channel explain in English.我有D不高興囉.
Then
我仔週圍玩攪攪陣, 見到我hubby同佢我仔speak English, D staffs only speak Cantonese to him , 都知我仔唔明Cantonese .

I thought they heavily advertise and position themselves as the real bilingual international school but base on what I have seen the other day, I was quite disappointed honestly.
From what I have seen, the staffs were not comfortable speaking in English. I doubt if the school fits my family's situation……..

男爵府

你唔係真係嬲呀 ...唔好嬲啦,真係諗住Hi and
原文章由 angelar 於 08-7-8 15:14 發表
報到.........................

大宅

我都有買, 但一頁都未睇過, 而我老公已經睇到七七八八.

原文章由 catcat_mama 於 08-7-8 14:52 發表
買左本幼稚園資料天書, 不過未睇

男爵府

係咪個四眼stuff呀?我都唔知佢地有冇轉人,你都知我係假鬼啦,我同阿仔番ITLP時,D中國人老師以為我係鬼,佢地就同我講英文囉,哈哈同你個situation啱啱相反呀...不過YC係雙語架,就算兩歲班都係一半半,咁tyler會唔會唔習慣呀?如果要主英加小小國語,可能Anfield會好D喎
原文章由 w2b 於 08-7-8 15:21 發表
Chapman ma,

仲有,我果日同名阿仔去YC報到, 我hubby都同埋一齊去學校.
辨手續期間D staffs 見到我hubby坐埋黎都唔轉channel explain in English喎.我有D不高興囉.
Then 我仔週圍玩攪攪陣, 見到我hubby同佢我仔sp ...

男爵府

咁你諗唔諗住比熹熹番nursery呀?其實你係full-time mom,你有好多時間自己教...不過好奇怪,有時老師就係老師,有D野老師講一句好過我地媽咪講十句,我隻Chapman就有咁既情況,唉,冇辦法
原文章由 emmazlo 於 08-7-8 15:20 發表
hi all,
我都黎報到先啦!
搵幼兒園 / 幼稚園, 我暫時都冇咩頭緒! mouth:
只係姑奶個女讀啟思(一條龍), 同埋朋友個女讀禮賢會(好似都係有幼稚園同小學), 其他都未認真睇, 有冇邊本搵幼稚園書好介紹呀? ...

別墅

我買左都未睇, 我同老公對選學校未有頭緒

你老公好勤力呀.

原文章由 lswkaren 於 08-7-8 15:23 發表
我都有買, 但一頁都未睇過, 而我老公已經睇到七七八八.

男爵府

其實bb係唔係讀d活動教學既幼兒園會好d ?活動教學既幼兒園有邊d呢? 有無d係N1 讀到 K3呢
三個人, 一 條心

男爵府

BMW,
我地幼潛搞唔成,我同Chayka報左個playgroup,上左試堂好好玩,阿女玩到勁興奮(佢阿媽都同佢玩得好開心 ),有冇興趣一齊呀...星期六3PM旺角一帶

男爵府

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 15:29 發表
係咪個四眼stuff呀?我都唔知佢地有冇轉人,你都知我係假鬼啦,我同阿仔番ITLP時,D中國人老師以為我係鬼,佢地就同我講英文囉,哈哈同你個situation啱啱相反呀...不過YC係雙語架,就算兩歲班都係一半半,咁tyler會唔會唔習慣呀?如果要主 ...

Not only 四眼staff, there were at least 3 other staffs but no one spoke English. My hubby was there, apparently he could not speak Cantonese la, why they not switch channel at all? My hubby also feel alienated there.

I want Tyler to learn Chinese as well, that's why I choose YC. I just hope the staffs there would understand Tyler's need by then cos he will be more or less on his own.

男爵府

其實nursery多數都係番去玩,教都係教一D好simple既野,因為nursery is not a 'must',好多野K1都會再教過架...活動教學面係一條龍既學校,我只諗到一間,係浸會附屬幼稚園(冇nursery),佢有自己小學,將會有自己既中學,我諗到時上佢地既大學都會易好多(我估) link here
原文章由 onelokgor 於 08-7-8 15:46 發表
其實bb係唔係讀d活動教學既幼兒園會好d ?活動教學既幼兒園有邊d呢? 有無d係N1 讀到 K3呢

別墅

chapman 媽...乜你有相熟agent 咩...可唔可以介紹比我呀, 我plan 緊 10月去布吉呀, 有無好介紹呀

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 02:57 PM 發表
哈哈哈哈,因為我八月冇假放,咁咪只可以weekend去玩兩日游下水咁囉...去Gold Coast..........hotel,可以豪D book兩間房,同埋姐姐一齊去囉 仲可以去D屯門媽咪屋企食飯 都慳番唔小架 ...

屯門媽咪收到冇 :w ...

男爵府

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 15:52 發表
其實nursery多數都係番去玩,教都係教一D好simple既野,因為nursery is not a 'must',好多野K1都會再教過架...活動教學面係一條龍既學校,我只諗到一間,係浸會附屬幼稚園(冇nursery),佢有自己小學,將會有自己既中學,我諗到時上佢地既 ...

THANK YOU CHAPMAN 媽~ 你係唔係從事教育行業架, 好似好熟甘 當初我都唔緊張BB讀書問題, 但同朋友傾得多就覺得好岩既就係搵間好D 既幼稚園打好個底~ 又唔想搵D太過填鴨既學校~ 好鬼煩~
三個人, 一 條心

男爵府

我一睇見你寫我做教育業,我巴一聲笑左出黎 ,嚇死我既同事呀...哈哈,唔係呀,不過係另一個角度我既工作都係教育既 我只係對活動教學同國際學校做左research咋,其他傳統既學校我唔知架...我個大仔我只係同佢報左兩間kindergarten,一間係佢將會讀既,一間就係浸幼,我好懶架,你地真係好好心機,咁快就做咁多research
原文章由 onelokgor 於 08-7-8 15:59 發表

THANK YOU CHAPMAN 媽~ 你係唔係從事教育行業架, 好似好熟甘 當初我都唔緊張BB讀書問題, 但同朋友傾得多就覺得好岩既就係搵間好D 既幼稚園打好個底~ 又唔想搵D太過填鴨既學校~ 好鬼煩~ ...

大宅

我係 tiny potato, 8 月放假冇問題ah

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 15:09 發表
佢就緊係啦,連我呢D small potato都冇得放呀 ,九月啦,九月咪有得放囉...BTW,乜你八月可以放假咩?我想閃幾日都唔比呀

大宅

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 16:13 發表
我一睇見你寫我做教育業,我巴一聲笑左出黎 ,嚇死我既同事呀...哈哈,唔係呀,不過係另一個角度我既工作都係教育既 我只係對活動教學同國際學校做左research咋,其他傳統既學校我唔知架...我個大仔我只係 ...

我d 屋村c9...IS 就無我份喇..但求間學校無壓力,(係家長比學校o既) ,仲唔會劏人一頸血就得喇..所以我心目中以有1間囉...你地唔會入來同我爭......

大宅

係吖, 佢好勤力, 仲叫我拎本書返公司睇, 你話死唔死.

原文章由 catcat_mama 於 08-7-8 15:39 發表
我買左都未睇, 我同老公對選學校未有頭緒

你老公好勤力呀.

大宅

Chapman ma,

我都有興趣喎! join埋我.

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 15:47 發表
BMW,
我地幼潛搞唔成,我同Chayka報左個playgroup,上左試堂好好玩,阿女玩到勁興奮(佢阿媽都同佢玩得好開心 ),有冇興趣一齊呀...星期六3PM旺角一帶 ...

男爵府

我試左堂,八月先正式上呀,你不如都去試左堂,OK先報啦...我PM資料比你,你去聽左個intro(一個鍾)先啦...
原文章由 lswkaren 於 08-7-8 16:26 發表
Chapman ma,

我都有興趣喎! join埋我.

大宅

Hi angelar,

咁謙吖, 咁你既心水呢?

原文章由 angelar 於 08-7-8 16:24 發表

我d 屋村c9...IS 就無我份喇..但求間學校無壓力,(係家長比學校o既) ,仲唔會劏人一頸血就得喇..所以我心目中以有1間囉...你地唔會入來同我爭...... ...

大宅

how much for trial class?

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 16:31 發表
我試左堂,八月先正式上呀,你不如都去試左堂,OK先報啦...我PM資料比你,你去聽左個intro(一個鍾)先啦...

首頁

尾頁

跳至