跳至

首頁

尾頁

男爵府

開始留意d nursery 啦~ 但我地bb係細b, 2歲半先返N1, 會唔會好D?
三個人, 一 條心

男爵府

原文章由 w2b 於 08-7-8 14:37 發表
我都情願做細仔,side一年好無謂咁.
想當年我都係細仔,都追到啦!

其實我都想BB做細女, 同埋女仔應該好D掛
三個人, 一 條心

男爵府

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 14:28 發表
咁要睇想點啦...比較長篇等我發下up phone先...有好多Kindergarten係唔會收超大仔既,即係好似我地既BB咁,佢只會收我地既BB2010年九月讀K1=2007年出世既BB佢地只會2010收讀K1,就算你想佢做大仔(遲一年)都唔得...如果你諗住兩歲半先比BB讀 ...

對於我地呢講 THINK 太貴啦~ 所以E家都搵下九龍塘果區既N1
三個人, 一 條心

男爵府

其實bb係唔係讀d活動教學既幼兒園會好d ?活動教學既幼兒園有邊d呢? 有無d係N1 讀到 K3呢

三個人, 一 條心

男爵府

原文章由 chapman媽 於 08-7-8 15:52 發表
其實nursery多數都係番去玩,教都係教一D好simple既野,因為nursery is not a 'must',好多野K1都會再教過架...活動教學面係一條龍既學校,我只諗到一間,係浸會附屬幼稚園(冇nursery),佢有自己小學,將會有自己既中學,我諗到時上佢地既 ...

THANK YOU CHAPMAN 媽~ 你係唔係從事教育行業架, 好似好熟甘 當初我都唔緊張BB讀書問題, 但同朋友傾得多就覺得好岩既就係搵間好D 既幼稚園打好個底~ 又唔想搵D太過填鴨既學校~ 好鬼煩~
三個人, 一 條心

男爵府

點解依家既topic 同內容係唔同既?
三個人, 一 條心

男爵府

原文章由 chapman媽 於 08-7-9 10:02 發表
onelokgor,
hehe...我地班師奶係呢個topic吹開水架,乜都傾架,出面有個topic係專講nursery囉 ...BTW,你個係咪囡囡呀?我個女同你個B係同一日出世架,10月5號 ...

Hi, 我bb仲未識企同say bye bye, 可能比較懶呀~ 你覺得迦南, 祟真同大坑東呢3間, 邊間比較好d ?
三個人, 一 條心

男爵府

我買左本"幼稚園指南", 係小牛社出既~ 其實我覺得d 書介紹既黎黎去去都係差不多既學校多~
三個人, 一 條心

男爵府

原文章由 KatieMami 於 08-7-9 15:35 發表
其實如果間幼稚園係唔收細b讀nursery既話, 係唔係即係都唔收細b讀k1既呢? 咁如果我地d細b遲一年入學又可唔可以呢? 我真係唔係好明.....有冇靚媽可以解答下啊?! ...

又或者做插班生囉~
三個人, 一 條心

首頁

尾頁

跳至