夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老公已經連續勁OT半年有多, 因為晚晚好夜先返屋企, weekend 都要返工, 日日都得返我一個人, 再加上一個剛剛俾飛之後得到我老公細心照顧因而自稱"阿妹"的極度主動的女同事, 搞到我好唔開心, 仲開始有抑鬱狀況, 之後我send左個email俾老公, 講出左我嘅感受, 之後佢就開始即使係夜返, 都會返屋企陪我食晚飯! 本來我都好開心, 因為原來老公真係咁care 我! 所以我地又回復返以前咁甜甜蜜蜜!

不過喺剛剛過去嘅星期六, 發生左D野, 令我又再一次胡思亂想! 星期六, 老公本來係唔返工陪我去行街拍拖, 但係當我地準備出門口時, 老公就大叫話佢應該留左個銀包响公司, 因為佢八達通同住戶証都唔係放銀包, 所以即使無攞銀包都一樣可以返到屋企!

咁因為銀包有信用卡又有身分證, 所以都不得不返公司攞返啦~ 本來我諗住陪佢去攞, 但係老公話費事我撲來撲去咁辛苦, 所以叫我响屋企等佢, 佢仲話會順路去旺角買game俾我玩~ 咁佢出門口時我睇過個鐘~ 大概係十二點幾一點啦! 又大概一個鐘之後佢就打電話俾我, 話就快到公司(因為我地住新界, 所以真係要咁耐嘅~)! 咁好啦~ 我就一路睇電視一路等佢~ 到左五點左右, 我就打俾佢諗住睇下佢去到邊, 等我準備同佢出街食飯店! 不過佢電話唔通! 之後我都再打多左兩次俾佢, 不過都係唔通! 嗰時我真係好擔心, 唔知佢發生乜事! 到左大概六點, 老公終於都返到, 佢話電話無電, 所以打唔到俾我, 我問點解咁耐先返到, 佢就話等左好耐都無巴士! 咁我見佢總之安全返左嚟就算啦, 我就幫佢個電話叉電啦, 唔知點解我一時心血來潮, 想睇睇佢有乜電話來往之後先無電(我地一齊都十年啦, 我真係一次都未check過佢個電話同MSN!!), 本來唔睇都無事, 不過一睇之下就俾我發現, 最後收到嘅電話係嗰個女人打俾我老公嘅! 佢地講左幾耐我無睇到, 因為嗰時我已經唔知有乜可以做!

複式洋房

Part 2

之後我扮乜都唔知, 就問老公, 個電話嘅電備用時間都幾長, 點解會無啦啦話無電就無電, 使唔使攞個電話去睇睇咁啦! 因為佢個電話係剛剛買, 有乜唔妥都仲可以攞去換嘛! 但係佢就話個電話一向都好快就會無電, 所以唔使攞去check! 之後兩日我都無左提! 到左昨晚, 我瞓唔著, 出左廳坐左一陣, 唔知係唔係唔安心嘅關係, 我又再一次睇佢個電話紀錄! 今次我發現佢將個女人打俾佢嘅紀錄全部delete晒, 連我星期六睇到嗰個都已經delete左! 而佢所收嘅SMS就一個不溜咁delete晒, 就連我昨日send俾佢話我好掛住佢嘅SMS都已經刪除左, 而且由我地收到我地嘅結婚相開始, 佢一路都係用我地嘅結婚相做電話個wallpaper, 但係唔知幾時開始, 佢改左個wallpaper做普通電話default嗰個picture! 喺嗰一刻我有好多好多個問題想問, 真係好想叫老公起身問佢, 不過我見佢真係好攰, 所以無咁做到!

咁我就成晚都無瞓, 因為根本就瞓唔著, 好多野諗! 點解老公唔話我知個女人打俾佢, 所以個電話無晒電? 就算唔講, 咁點解仲要刪除左嗰個通話紀錄? 唔想我知道個女人又搵佢搞到我唔開心? 唔想我誤會? 個女人明知佢無返去OT,咁搵佢做乜? 點解要改左個電話wallpaper? 係個女人唔想見到我地嘅結婚相所以要換? 從前佢幾忙幾攰都好, 都未試過留底個銀包, 點解嗰日會咁大意? 係事前安排好? 兩個人一早約好出去? 定係真係有咁啱得咁穚? 老公仲有幾多嘢係瞞住我? 我本來都唔想咁諗, 但係真係有太多不明白同埋大多巧合! 我真係控制唔到, 係咁諗左成晚, 搞到今日連工都返唔到, 究竟衣家發生緊乜事?

大宅

原文章由 lulufefe 於 08-7-8 14:42 發表
之後我扮乜都唔知, 就問老公, 個電話嘅電備用時間都幾長, 點解會無啦啦話無電就無電, 使唔使攞個電話去睇睇咁啦! 因為佢個電話係剛剛買, 有乜唔妥都仲可以攞去換嘛! 但係佢就話個電話一向都好快就會無電, 所以唔使攞 ...

definitely have gf outside!

大宅

原文章由 lulufefe 於 08-7-8 14:42 發表
之後我扮乜都唔知, 就問老公, 個電話嘅電備用時間都幾長, 點解會無啦啦話無電就無電, 使唔使攞個電話去睇睇咁啦! 因為佢個電話係剛剛買, 有乜唔妥都仲可以攞去換嘛! 但係佢就話個電話一向都好快就會無電, 所以唔使攞 ...

大宅

民房

奇實我都有呢個經驗,真係個心囉囉亂
我擺明吾開心,仲同我細妹吐苦水
結果由我細妹開口
問佢有冇呢件事
佢初初都話吾係呢回事
但事實比我發現
曾經個女人送條皮帶比佢
佢仲回個封e-mail比個女人
話佢有用條皮帶
咁我專登又送多條比佢
問佢之前果條係咪佢自己買
佢都係話朋友(我認識的)送比佢的生日禮物
但佢騙我,事實不是,
咁我即時踢爆佢的大話
佢話廢事我唔會
只不過係一條皮帶
洗吾洗咁緊張
又話吾好諗咁多
佢吾會做d傷害我同個家庭的事
咁我為有信佢

大宅

佢係同人有野...不過唔知去到咩階段...你諗住點做,
check statement 定點?如果睇左佢唔認,又會點?真係要諗清楚先做!我都有你的經歷..真係痛不欲生的...以我的經驗,要睇清楚,諗清楚自己要點先做!唔好甘衝動!

大宅

有d野, 條死佬動心

但未至於去到好worse, 未有實質的事發生

但到真係有事發生左就太遲....開心見誠同佢講啦

複式洋房

我好同情你, 但女人的直覺是不會錯的, 勸你不要再相信你老公了, 我都是住新聞, 講真回公司拿銀包, 12點出門, 也不會6點才回來, 相信當中他走去同個女的見面. 無巴士? 這個藉口叫人相信都好難LA.

[ 本文章最後由 laimanw 於 08-7-9 08:33 編輯 ]

複式洋房

我真係唔知我會點做! 佢認我會點? 唔認我又會點?

其實我本來真係好信任佢, 因為佢自己爸爸都有搞婚外情,而個二奶仲可以光明五大咁出現, 佢都見到佢媽咪所受嘅委屈, 所以佢承諾過佢唔會好似佢爸爸咁唔珍惜個家!

可能係因為我地一齊真係太耐, 佢覺得悶, 所以受唔住引誘同新鮮惑啦!

又或者係因為我由始至終都唔係佢嘅首選! 喺我地初初拍拖時, 喺一次閒談間佢話俾我知, 佢有兩個目標, 一個係我, 而另外仲有一個女仔, 本來佢想追嗰個女仔, 但係佢考慮過之後, 覺得我無咁多人追, 比較無難道! 之後我地就一直一齊, 雖然佢都無再提呢件事, 而且慢慢開始將我變成佢心中第一位, 但係我無忘記我唔係首選呢件事, 我時時刻刻都盡量做到最好, 體諒佢, 體貼佢, 尊重佢, 關心佢, 時不時俾D新鮮感佢, 真係好盡力好盡力咁做一個合佢意嘅女朋友同老婆! 但係衣家我真係好攰啦!!! 我已經唔知我可以點做啦!!

我自己又唔爭氣, 明明老公好喜歡小朋友, 好想有自己嘅小孩, 但係我地結左婚就快兩年, 我都無辦法生到一個! 好唔開心自己咁無用! 不過都好, 起碼有乜事都唔會害左下一代!

原文章由 小柏媽媽 於 08-7-8 03:51 PM 發表
佢係同人有野...不過唔知去到咩階段...你諗住點做,
check statement 定點?如果睇左佢唔認,又會點?真係要諗清楚先做!我都有你的經歷..真係痛不欲生的...以我的經驗,要睇清楚,諗清楚自己要點先做!唔好甘衝動! ...

大宅

係我就一定明清楚 兩公婆點解唔可以問?
感情為乜要扮大方,係唔鍾意就唔鍾意,接受唔到就接受唔到。

要自己估估下 不如問清楚。

你都係想要答案而已,如果你愛佢既話 佢俾d咩答案你 你都會接受,問題係如果佢答你既答案,唔係你心目中的答案,你自己又能否承擔得起?

不能承擔,便做蠢女人。

複式洋房

你不要這樣想吧, 他選擇得你, 就是覺得你是最好的. 我好相信每一個人, 在每一個階段都會選擇自己覺得最好的東西, 因人是自私的. 基於這個理論, 所以這個世界上跟本沒有所謂的後悔, 人後悔是因為發覺現在的境況不好, 先會回想往事. 但如你老公再回到從前, 在一次選擇, 相信他也會選擇你. 你要對自己有信心, 除了你覺得自己少人追外, 我相信你還有其他優點, 你老公才去追你. 可能因為這件事, 你對自己失去了不少自信, 但記著一個沒有自信的女人是不吸引人的, 要肯定自己, 相信自己的"味'力.

現在你一定要令自己冷靜下來, 否則你就想不到任何對策了. 講到尾, 現在都是懷疑, 好可能他與這個女同事只是發生精神上的瞹眛, 但未有肉體關係. 而且, 雖然你老公同自己講過不會步他父親的後塵, 但他可以家照要, 但背後仍發展婚外情, 這樣(在男人眼中)都是負責任的行為.

我相信這裏有很多MAMI都有你的相同經歷, 她們可以幫到你, 但你現在要做的是, 要讓自己冷靜下來, 控制情緒, 同你信任的人講這件事, 然後再想辦法. 不要屈埋屈埋, 不然因為這樣得出一個情緒病來就大件事了, 支持你!!!

原文章由 lulufefe 於 08-7-8 09:13 發表

其實我本來真係好信任佢, 因為佢自己爸爸都有搞婚外情,而個二奶仲可以光明五大咁出現, 佢都見到佢媽咪所受嘅委屈, 所以佢承諾過佢唔會好似佢爸爸咁唔珍惜個家!

可 ...

[ 本文章最後由 laimanw 於 08-7-8 09:34 編輯 ]

複式洋房

其實我都好想問清楚唔想估估下, 不過佢真係日日都OT到好夜, 而且真係好攰, 真係唔忍心煩佢!! 而且呢個時期佢咁忙同工作咁煩, 如果再問佢呢D問題, 佢都只會覺得我好煩同埋唔相信佢! 到時不論真係有嘢發生定係只係一場誤會, 結果都會鬧得不愉快! 所以我覺得weekday唔會係一個合適嘅時候去問佢! 到weekend 我一定會問個明白!

逃避嘛?! 或者係! 不過我都想用D時間去整理我嘅思想同情緒! 大家都講啦, 要冷靜! 但係 at the moment 我都仲未做到可以冷靜咁去同佢傾或者係問佢!

大宅

佢一定唔會認的,可能事情未去到甘差,我的經驗係,如果你諗住原諒佢,就唔好問甘多,唔好check甘多,佢講,你就信,千祈唔好嘈,講明自己的心態,但都要佢應承你以後唔再甘做,樣樣都同你交代清楚先得!

生bb就隨緣啦!先攪好你地2個的問題先啦!千祈唔好怪自己!

原文章由 lulufefe 於 08-7-8 16:13 發表

可 ...

複式洋房

小柏媽媽~

咁你有無原諒你老公呀? 你有無搵到佢嘅出軌證據?? 佢係唔係唔認呀?? 可唔可以分享一下你嘅經驗?? Please~~

如果我真係想原諒佢, 咁係唔係我應該連問都唔好問?? 就咁當無事發生過, 我乜都唔知?

其實衣家去check都無用, 因為我知道佢係會刪除晒先返, 所以再去check都係無用!!

原文章由 小柏媽媽 於 08-7-8 04:54 PM 發表
佢一定唔會認的,可能事情未去到甘差,我的經驗係,如果你諗住原諒佢,就唔好問甘多,唔好check甘多,佢講,你就信,千祈唔好嘈,講明自己的心態,但都要佢應承你以後唔再甘做,樣樣都同你交代清楚先得!

生bb就隨緣啦!先攪好你地2個的問題先啦!千祈唔 ...

大宅

雖然有statment 睇到佢地幾個月來,日日都通電話,又有sms 記錄,但佢就死都唔認!我pm左你.

複式洋房

收到了~ 謝謝你!

原文章由 小柏媽媽 於 08-7-8 05:24 PM 發表
雖然有statment 睇到佢地幾個月來,日日都通電話,又有sms 記錄,但佢就死都唔認!我pm左你.

大宅

好似有d野. 但係如果係我, 我就唔會出聲問佢.

不過我會ja ja帝拎起d報紙, 提到d第三者家庭慘劇, 再赫佢話 : "我係個女人既話, 我就粒聲都唔出, 剪左佢條 j 先~ 洗mud同d衰男人講咁多野Y~.... etc"

三日唔埋, 兩日又拎d野黎講... 比d pressure 佢, 但又唔踢爆佢... 睇下佢點先下行一步囉...

大宅

原文章由 malimalihum 於 08-7-8 17:50 發表
好似有d野. 但係如果係我, 我就唔會出聲問佢.

不過我會ja ja帝拎起d報紙, 提到d第三者家庭慘劇, 再赫佢話 : "我係個女人既話, 我就粒聲都唔出, 剪左佢條 j 先~ 洗mud同d衰男人講咁多野Y~.... etc"

三日唔埋, 兩日 ...

非常 agree 你的同法 , 不過亦知道 , 如發生在自己身上時 , 又好難冷靜 , 不過你個方法真係好 !

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

千万不要去查什么出軌的證據,查到了你又会快乐吗?我觉得女人有时候糊涂一点好
你们一起多年,感情一定也很深,不妨试试用你的贤良淑德,去挽回你们的婚姻,出轨的确要不得,不过你冷静想想,一段感情完好,第三者是插不进来的

首頁

尾頁

跳至