自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

引用:寫到我都驚

原帖由 kwan01127 於 15-09-22 發表
寫到我都驚
呢版好明顯佢寫字其實係ok的,只係寫寫下個心飛走左,無心機寫

侯爵府

畀面勳章

回覆:castle100 的帖子

名校?村校? 咁高要求

公爵府

回覆 恩庭寶貝 的帖子

我個臭豬一寫字就眼瞓、猛咁打喊路、又成條軟皮蛇咁、

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:K2小朋友寫字寫到喊!

k2唔洗字靚,啱筆順就得。你估訓導書法家咩!

公爵府

引用:我囡都K2老師只會圈住出界個D字,冇話要改正

原帖由 黃二少奶 於 15-09-22 發表
我囡都K2老師只會圈住出界個D字,冇話要改正嫁喎,
而且我囡D功課講緊一版只有9個字,
屬於極少,因為我知道好 ...
那是小學的功課量

公爵府

回覆 傻豬彤彤 的帖子

村校

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:寫到我都驚+

寫到我都驚
笑左

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢地細個,可能未識掌握點先寫得靚,我會叫阿囝寫點點,之後兩點連線,佢地如果有玩開連線,會易D掌握,慢慢可以唔用點點都寫到

每日望住佢哋就充滿力量啦!

子爵府

小兒剛上k2,開頭我也為他寫字不理想大動肝火……狂擦狂redo有時很不願意因為功課傷感情,但面對追上進度壓力,自己也不知道如何拿揑總是無奈地化身”怪獸”……可悲

最近想通了.見到兒子自信心十分低落和抗拒功課,學習而知道警號響起

我提醒自己:他手仔發育到就自然識寫同控制支筆。
所以最近功課我仍有加接点,而且我很輕力加線寫一次讓他跟著,希望先建立他自信讓他試到成功,再學會對自己有要求
其實加線 絕不為完全討好成績,好多時他也線也出界.但起碼讓他有個過渡.當作大人小朋友也有個機會喘息

希望下學期他能只用1一2點吧.加油

子爵府

唔好鬧佢啦,佢都唔想架,咁細個就要寫字,其實佢地細肌未發達好難掌握到寫仔,係香港咁變態要4歲小朋友寫字,都唔知為咩,我覺得你小朋友好慘好大壓力,咁細個就要因為做功課比你鬧,abc係咩其實佢都未清楚,好陰公

goldenfeathers    發表於 15-9-23 12:55
daisy1974    發表於 15-9-23 09:02
未經本人許可, 不得轉載

男爵府

我囡k2試過做好哂一被詞語,唔少的,起碼20個,仲要唔係簡單字,交功課時,佢老師話佢其中一劃長左,就當住佢面成版功課擦哂,叫佢返屋企重做,我開頭覺得冇野,但同啲同學仔媽咪傾開計,佢地話過份,咁樣好傷小朋友自尊心,唉,自此之後,我囡就好緊張啲功課,訓訓下覺都會同我講功課

我覺得而家小朋友讀書好大壓力,登佢地可憐

珍珠宮

好媽媽勳章

慢慢來,我仔喊到小一小二,一要抄寫就寫到喊,盡量

大宅

回覆:castle100 的帖子

名校也沒有咁高要求!我小朋友是k3才寫自己名

水晶宮

引用:唔好鬧佢啦,佢都唔想架,咁細個就要寫字,其

原帖由 Lulu皇后 於 15-09-22 發表
唔好鬧佢啦,佢都唔想架,咁細個就要寫字,其實佢地細肌未發達好難掌握到寫仔,係香港咁變態要4歲小朋友寫字,都 ...
係呀,外國小朋友真係冇咁早寫字,又唔見得人地落後過香港!香港填鴨式教育已經衰,仲要有啲學校為咗上位/出名而亂咁谷:例如K1剛開學已經寫1-5,ABC!最慘係家長又受(覺得入咗間勁校),真係難為了小朋友!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:慢慢來,我仔喊到小一小二,一要抄寫就寫到

原帖由 susi1024169 於 15-09-22 發表
慢慢來,我仔喊到小一小二,一要抄寫就寫到喊,盡量
手快按左發送
盡量鼓勵多d,愈鬧愈掉佢功課只會令佢更怕做功課,情況愈來愈壞,鼓勵多d令佢自信心大d,慢慢唔會再喊,我果個而家抄寫抄一大篇,笑住唱住歌寫⋯

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

啱啱升k2, 仲細未掌握到揸筆技巧,可以多用讚美鼓勵,話佢寫邊個字最靚,或者嗰一棟好直 再加d生動的比喻,例如D字係有個大包包,A字係滑梯,增加小朋友的興趣。如果寫得靚有獎勵,唔好打擊佢嚇怕佢,累就先休息一下,大人寫十個8個字覺得好簡單,K2小朋友手仔未識用力,佢地會比較易累的。寫多幾次好快就會寫得好,唔駛太上心的。

男爵府

呢個3字,我教咗一個鐘,搞到我發惡夢

大宅

引用:寫到我都驚+

寫到我都驚
唔好意思,我笑咗!

男爵府

仲要用左手教(因為我仔用左手的),好恐怖,日日都要寫中文,數字,英文,人都癲

子爵府

我睇呢個post睇到想喊,登小朋友慘...我仔應該就快遇到呢個問題....

首頁
12345...8

尾頁

跳至