自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

回覆:K2小朋友寫字寫到喊!

頭先先做完功課 ,寫 士 就長得滯寫咗土字,佢都知寫錯問我,如果唔擦老師會唔會鬧我架,我話老師會圈住寫錯,即擦咗再寫過

珍珠宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

引用:我睇呢個post睇到想喊,登小朋友慘...我仔

原帖由 jellyfishes 於 15-09-22 發表
我睇呢個post睇到想喊,登小朋友慘...我仔應該就快遇到呢個問題....
X2

男爵府

我仔學校其實唔嚴,只要佢做功課,靚唔靚無所謂,當然唔好太肉酸,所以我對佢都唔太嚴,反而佢自己覺得出左界或唔靚,佢會叫我幫佢擦左佢再做過

珍珠宮

我仔K2功課日日寫一百個字日子有功而家K3寫得又快又靚,不過老師捉得好嚴,少少都不可以錯或者出界

kyria    發表於 15-10-15 00:12
ashley-mama    發表於 15-9-22 23:43

水晶宮

BK Milk勳章

引用:我囡都K2老師只會圈住出界個D字,冇話要改正

原帖由 黃二少奶 於 15-09-22 發表
我囡都K2老師只會圈住出界個D字,冇話要改正嫁喎,
而且我囡D功課講緊一版只有9個字,
屬於極少,因為我知道好 ...
得9个
實在太好

水晶宮

BK Milk勳章

引用:名校也沒有咁高要求!我小朋友是k3才寫自己

原帖由 大餅王 於 15-09-22 發表
名校也沒有咁高要求!我小朋友是k3才寫自己名
依家正常k2就識寫
我講既係普通村校
K3要寫句子
作詞

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:Vinccy 的帖子

K2功課日日寫一百個字 邊間?

大宅

回覆:bongbongpatty 的帖子

作詞?!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

castle100 發表於 15-9-22 22:31
可能佢寫得丑呢2日有帖字條補做!
我姪女k2錯字要另改正添。幼稚園都要改正但前一日要改正嘅字今日功課都要寫。好似罰抄咁。
我女2001年1月8日QE出世  

公爵府

引用:寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰

原帖由 castle100 於 15-09-22 發表
寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰公,!一寫字就喊、壓力好大咁! ...
如果係咁,我下次會幫佢唔出界
佢出少少界,我會幫佢擦左出界嗰少少
因為我覺得K2手肌未好,出界正常
K2上學期不應該學寫字
補做又勁煩

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

我女都係k2開始寫字,完全唔敢鬧,忍住,就係怕佢驚。。。好彩學校唔push無改正之類的!始終岩岩開始,啲字都唔夠直線,宜家主要糾正姿勢

子爵府

引用:Quote:原帖由 Lulu皇后 於 15-09-22 發表唔

原帖由 99dogdog 於 15-09-22 發表
係呀,外國小朋友真係冇咁早寫字,又唔見得人地落後過香港!香港填鴨式教育已經衰,仲要有啲學校為咗上位/ ...
我間就無咁變態,k2下學期先寫abc,除非佢寫錯,如果好肉酸,出晒界,錯筆順我都唔會刷佢,係同佢講返,下次寫返好d,寫字對佢地來講係好辛苦,特別係中文字,寫好已經好叻,,但仲要比人刷由頭寫過,比我都喊死,而家亞女4年班手字好靚好整齊.亞仔小一開始執返正d筆順,幼稚園姐,唔好嚇親細路

未經本人許可, 不得轉載

侯爵府

引用:雖然寫得唔係好令 我覺得好可愛會影低佢

原帖由 波蘿包1 於 15-09-22 發表
雖然寫得唔係好令 我覺得好可愛會影低佢
我都打算咁做~原汁原味既阿仔字

男爵府

kwan01127 發表於 15-9-22 22:38
寫到我都驚
是否要隔行寫? K2好少寫咁密

子爵府

我記得亞仔一返k1寫A字差唔多成個鐘,寫完擦係咁重覆,喊晒口,返左一兩個月就好D。
佢而家升小一,每日10樣8樣功課,每樣1至3版,學緊中文字已經好深,返左一星期就要默書,唔止佢要適應,我地都要習慣下,而且只係揀普通邨校。

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Lulu皇后+於+15-09-22+發表唔

原帖由 99dogdog 於 15-09-22 發表
係呀,外國小朋友真係冇咁早寫字,又唔見得人地落後過香港!香港填鴨式教育已經衰,仲要有啲學校為咗上位/ ...
升k2時老師話開始寫字,我都有問乜咁快就寫,佢話做左1年線條練習,所以寫字唔快!但我覺得對小朋友黎講係幾難!外國幾歲開始寫字??

珍珠宮

畀面勳章

好陰公......

K2......呢個年紀....我呢邊d小朋友連揸筆都未識

仲寫字

我要比阿囡睇下呢個post,等佢知道佢幾幸福

公爵府

引用:小兒剛上k2,開頭我也為他寫字不理想大動肝

原帖由 virox 於 15-09-22 發表
小兒剛上k2,開頭我也為他寫字不理想大動肝火……狂擦狂redo有時很不願意因為功課傷感情,但面對追 ...
其實大大下佢地隻小手就會夠力揸筆....某些國際幼稚園k1-3都完全唔寫字。人地上到小學揸筆都冇問題。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 99dogdog 於 15-09-22 發表係

原帖由 tc001039 於 15-09-22 發表
升k2時老師話開始寫字,我都有問乜咁快就寫,佢話做左1年線條練習,所以寫字唔快!但我覺得對小朋友黎講係 ...
六歲,

小一上學期開始教揸筆畫畫,

下學期開始寫字

公爵府

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-09-22+發表係

原帖由 tc001039 於 15-09-22 發表
升k2時老師話開始寫字,我都有問乜咁快就寫,佢話做左1年線條練習,所以寫字唔快!但我覺得對小朋友黎講係 ...
有些國際幼稚園k1-3都唔需要寫字。

首頁
12345...8

尾頁

跳至