自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 黃二少奶 於 15-09-22 發表我

原帖由 sangria 於 15-09-22 發表
那是小學的功課量
真係好多幼稚園功課量係好多嫁

funbi0816    發表於 15-9-23 01:44

大宅

引用:啱啱升k2, 仲細未掌握到揸筆技巧,可以多用

原帖由 evalau825 於 15-09-22 發表
啱啱升k2, 仲細未掌握到揸筆技巧,可以多用讚美鼓勵,話佢寫邊個字最靚,或者嗰一棟好直 再加d生 ...
非常同意。好似今日練習c字,有D瘦有D圓D,靚D,我就話咁瘦係咪肚餓呀?唔好锇親佢(個c字),跟住他就好有同情心唯將之後的C都小心地寫得滿滿。寫得靚的我蓋個印,一個靚就蓋一個,唔靚的我會問他想唔想寫靚D,他想就改,唔想的,(可能倦)我就由他,盡量希望他快樂學習。

子爵府

引用:Quote:原帖由 virox 於 15-09-22 發表小兒

原帖由 ivycowcow 於 15-09-22 發表
其實大大下佢地隻小手就會夠力揸筆....某些國際幼稚園k1-3都完全唔寫字。人地上到小學揸筆都冇問題。

...
嗯‘我而家心態都傾向係認到字就得.情願慳番D時間同佢玩認字比賽同其他活動

男爵府

回覆:K2小朋友寫字寫到喊!

好明顯小朋友佢重未識好好運用手部小肌肉,其實佢寫字時大人可以用自己得手掌輕輕包住佢隻手借啲力比佢一齊拿筆寫字,比啲時間佢慢慢一定會有進步,比返啲自信心佢。
記得細囝讀幼稚園時寫字真係醜到過唔到外婆個關,外婆不斷擦要佢寫日日如是,我見咁落就係唔對路,後來我揾老師比意見,老師話小朋友手部小肌肉嘅發展因人而異,有小朋友唔洗教已懂得揸筆寫得一手好字,相反有啲小朋友寫字會好慢/字又寫得唔好,佢叫我每版只挑两三個真係太醜嘅讓小朋友寫過,如果佢重寫呢幾個字有進步的話就要讚賞下佢比啲信心佢,唔好嚇到佢唔敢寫字。
下面呢個網址有訓練手部小肌肉嘅方法,樓主不防同小朋友玩下練下
《增進寫字塗鴉能力的協調訓練法! 》
http://www.leaderkid.com.tw/Content.aspx?type=wiki&id=268

伯爵府

引用:Quote:原帖由 evalau825 於 15-09-22 發表

原帖由 erinlo 於 15-09-23 發表
非常同意。好似今日練習c字,有D瘦有D圓D,靚D,我就話咁瘦係咪肚餓呀?唔好锇親佢(個c字),跟住他 ...
媽媽勁

伯爵府

引用:好明顯小朋友佢重未識好好運用手部小肌肉,

原帖由 華比888 於 15-09-23 發表
好明顯小朋友佢重未識好好運用手部小肌肉,其實佢寫字時大人可以用自己得手掌輕輕包住佢隻手借啲力比佢一齊 ...
老師強調不能捉手寫,否則小朋友有排學唔識

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰

原帖由 castle100 於 15-09-22 發表
寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰公,!一寫字就喊、壓力好大咁! ...
你冇檢查先交?
佢寫得唔好咪揸手幫佢,到佢掌握到就寫得好

大宅

隻手未夠力,要同練。我平時放唔同筆俾個仔自己任畫,原子筆、畫筆、水筆、木顏色… 畫畫下小肌肉明顯係好好多。唔洗迫佢畫,佢自發性畫既效果係最好。不過我就犧牲左塊牆,畫到花晒。

大宅

引用:我仔K2功課日日寫一百個字日子有功而家K3寫

原帖由 Vinccy 於 15-09-22 發表
我仔K2功課日日寫一百個字日子有功而家K3寫得又快又靚,不過老師捉得好嚴,少少都不可以錯或者出 ...
what?—日寫一百个?太過份吧~4歲 ja wo

禁止訪問

珍珠宮

教育處唔係有指引k2下學期先可以寫字咩?

公爵府

引用:啱啱升k2, 仲細未掌握到揸筆技巧,可以多用

原帖由 evalau825 於 15-09-22 發表
啱啱升k2, 仲細未掌握到揸筆技巧,可以多用讚美鼓勵,話佢寫邊個字最靚,或者嗰一棟好直 再加d生 ...
同意,我暑假教我女寫字都係用比喻,個D食得太飽,個肚腩咁大嘅,個T踩爛咗樓下個地板,死火,冧樓喇,我女好受,佢好有興趣,我諗住每次寫廿個以下,佢興致到可以寫七八十個都唔捨得停!

大宅

引用:回覆 恩庭寶貝 的帖子我個臭豬一寫字就眼瞓

回覆 恩庭寶貝 的帖子

我個臭豬一寫字就眼瞓、猛咁打喊路、又成條軟皮蛇咁、 ...
我個都係

公爵府

引用:呢個3字,我教咗一個鐘,搞到我發惡夢

原帖由 MichellelleBB 於 15-09-22 發表
呢個3字,我教咗一個鐘,搞到我發惡夢
寫咁多次?我女寫字都係半版,仲要隔行,寫12次,其實我以前睇過唔知咩書,抄寫五次最appropriate,寫咁多邊有心機寫?我女寫到第三行都要鼓勵……

子爵府

引用:寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰

寫個X同y出少少界要補做!寫到手都紅晒、陰公,!一寫字就喊、壓力好大咁! ...
那一間幼稚園?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我小朋友K2才開始學揸筆而已

翡翠宮

減齡達人勳章

引用:岩岩先開始咋我仔上年k2寫緊自己個中文名

原帖由 hinghing0128 於 15-09-22 發表
岩岩先開始咋我仔上年k2寫緊自己個中文名
哇,我囡學緊橫撇鈎咋喎學校話下學期先學寫字

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 hinghing0128 於 15-09-22 發

原帖由 myaisha0435 於 15-09-22 發表
.......陰公

我朋友個名......叫嘉麟
吾好睇小佢地,佢地學野好快架好快已經識寫自己個名

子爵府

寫一陣休息一下慢慢做囉,現階段不要太嚴苛,我地寫咗幾十年字,k2先剛剛起步,當然寫得唔靚,我成日同我囡講,今日寫得唔好唔緊要,多練習,假以時日一定會寫得好

首頁
34567...8

尾頁

跳至