樓市動向

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

跌三成入唔入市?我唔會入(自住除外)。

我覺得香港個優勢已漸失,東方之珠開始發暗,下一代唔知有邊一方面可以同國內新一代爭。跌到同深圳差唔多價或者可以考慮下。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:跌三成入唔入市?我唔會入(自住除外)。我覺

原帖由 MRNT 於 15-09-28 發表

我覺得香港個優勢已漸失,東方之珠開始發暗,下一代唔知有邊一方面 ...
最近有什麼動向?
股市點睇?

男爵府

vet 發表於 15-9-28 01:36
最近有什麼動向?
股市點睇?
股市小注,40元以下買左d油。現時現金佔一半。未有乜野值得買。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:vet 發表於 15-9-28 01:36 最近有什

股市小注,40元以下買左d油。現時現金佔一半。未有乜野值得買。
油股? 你有邊隻心水?

男爵府

不是油股,是紐約期油。覺得唔會升得太高,但$40以下又太低,所以$40以下買,接近$50就放。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:不是油股,是紐約期油。覺得唔會升得太高,

不是油股,是紐約期油。覺得唔會升得太高,但$40以下又太低,所以$40以下買,接近$50就放。 ...

明白

別墅

引用:跌三成入唔入市?我唔會入(自住除外)。我覺

我覺得香港個優勢已漸失,東方之珠開始發暗,下一代唔知有邊一方面 ...
两人有大學學位,收入相约起步。一個四層樓,一個一層。何解?
不要看輕深圳,他朝楼價高過香港。人口老化,科技落後。金融人才,分析員主管,港交所ceo,都是普通話人。講股佬是廣東話人。

子爵府

三伏 發表於 15-9-25 23:22
點解理論係憑A出現就必定B? 如果話人工會唔會跌三成. 咁樓價升三成時, 全港市民人工又係咪升三成呢? 如果樓 ...

樓價升左三成的時候, 通脹情況一定發生緊, 你可參閱統計署CPI數據, 便可知道普遍人工同樓價都一樣係升緊的情況, 在過去數年, 不少人的人工, 包括公務員也唔只升了三成啦

當然i社會上一定會有一D人, 人工係一路冇咩實際好大增長, 例好基層或人手過剩的某些工種, 但呢類人士一般唔會係購買物業的目標人士.

大宅

puzzledmama 發表於 15-9-29 12:11
樓價升左三成的時候, 通脹情況一定發生緊, 你可參閱統計署CPI數據, 便可知道普遍人工同樓價都一樣係升緊 ...
公務員有分高中低三級, 有邊級係升了三成人工?
而你提如果樓價跌三成係無可能, 因為人工都唔會跌三成. 如果樓價真跌三成, 可能好多人無左份工, 而唔係無三成人工咁小事了.

男爵府

會跌三成 , 但係你地預按揭做5成。

男爵府

puzzledmama 發表於 15-9-29 12:11
樓價升左三成的時候, 通脹情況一定發生緊, 你可參閱統計署CPI數據, 便可知道普遍人工同樓價都一樣係升緊 ...
我岩岩賣左果層放租樓 , 23X萬買入, 57X萬走 , 照你咁講 ,
我人工係咪應該升左1.5倍 ?
公務員既加薪幅度不嬲係高級加得少過中級....
3成 , 我想問你指既數年係幾多年?

子爵府

2018復活節勳章

bb560 發表於 15-9-23 22:40
我反而覺得跌三成都-D都唔出奇!不過幾時就無人會知!
同埋跌左3成後嘅經濟環境,市況,失業.....可以想象得到!

子爵府

2018復活節勳章

Daeng 發表於 15-9-24 08:52
我有買樓,但吾知道麥黄張?我只知道麥長青最近買咗樓,佢話做95按送比老婆放租

...
我諗"麥黄張"唔係一個黎掛!

大宅

引用:Quote:puzzledmama 發表於 15-9-29 12:11

原帖由 chun719 於 15-09-29 發表
我岩岩賣左果層放租樓 , 23X萬買入, 57X萬走 , 照你咁講 ,
公務員既加薪幅度不 ...
“公務員既加薪幅度不嬲係高級加得少過中級....” 唔係喎,高級公務員加薪 percentage 好似通常都係最高!

子爵府

三伏 發表於 15-9-29 13:12
公務員有分高中低三級, 有邊級係升了三成人工?
而你提如果樓價跌三成係無可能, 因為人工都唔會跌三成. 如 ...

唔好以為加三成人工好似天方夜譚, 其實係有數得計:
假設一個普通中層公務員/私人公司中層管理人員, 搵3萬元一個月, 3成人工升幅是約9000元, 就算每年基本通脹4-5% 計,

由2008年金融海嘯到而家2015, 當中樓價升了一倍, 咁期間正常情況人工一般也會有累進升幅最少9000元的吧, 當中都仲未計一般公務員會年年跳POINT (這個中層薪級頂點應有排未到, 所以年年有得跳) , 私人公司薪酬增幅好多情況更高於公務員!

這個薪金升幅其實係好普遍, 並非罕見!

子爵府

chun719 發表於 15-9-29 13:27
公務員既加薪幅度不 ...

你層樓幾時買?

假設你層樓是大型屋苑, 就以大家較熟悉的中價樓麗港城或杏花邨或四小龍而言, 賣23X萬應是約2005-2008左右, 而賣出價57X萬祇是去年或今年的市價, 期間物價也升唔少吧,

至於人工升幅, 視工種而異, 一般公務員累計3成升幅一定有, 仲未計跳POINT, 而私人公司正常情況唔止3成添

以我個人經歷, 物價升幅也大, 我於2007年以一萬零一千元租到四小龍3房單位, 同樣單位上年租金已經要24000元起

大宅

puzzledmama 發表於 15-9-29 16:54
唔好以為加三成人工好似天方夜譚, 其實係有數得計:
假設一個普通中層公務員/私人公司中層管理人員, 搵3萬 ...
你講的係估人地加了三成人工, 但就算係都已是過去式了. 睇下市道就知未來會有幾嚴峻了. 同學聚會時講緊銷售跌了五成. 銀行做的按揭, 私人貸款, 投資全部縮, 可能年尾前會炒人. 律師行的朋友亦講公司吹緊炒人. 買乜都係買前景, 以小數人以前可能加幾多人工就推未來樓價不跌?

男爵府

回覆:如果跌3成是否真的會入市?

根本業主持貨能力強,你見現在膠著就知,唔賣就出租。其實全港有六成業主係已供斷樓除下四成除非失業率高企otherwise不見如何平賣。而當經濟不好,冇樓又收入不高的一羣又是否可安穩保得住自己份工?

其實反思想思考不如好好計下點令自己收入增加及分析好手上銀彈以及地區物業target

男爵府

引用:跌咁多,個市咁差,銀行到時關水喉,經濟差

原帖由 Bicanna 於 15-09-27 發表
跌咁多,個市咁差,銀行到時關水喉,經濟差,人人保住份工啦,買樓??有能力就係買樓的時候,我認同。 ...
好認同!
到大跌時,分分鐘最快被公司laid off 的是冇樓在手那一羣

男爵府

引用:Quote:原帖由+chun719+於+15-09-29+發表我

原帖由 nanalam 於 15-09-29 發表
“公務員既加薪幅度不嬲係高級加得少過中級....” 唔係喎,高級公務員加薪 percentage 好似通常都係最高!: ...
你睇番過去五年公務員加薪幅度先。。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至