嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB 唔肯食奶, 點算好?

BB 現在4個月了有5.76KG(早產2個月1.12KG) 最近唔肯食奶, 點算好. 一日都唔知食到幾多安奶, 食得小連尿尿都冇嘜, 好擔心. 有時連瞓醒第二朝都唔肯食. 聽講BB有厭奶期, 是嗎? BB前一陣都試過唔肯食奶, 現在又係敢.

別墅

Re: BB 唔肯食奶, 點算好?

Dear lautorchi,

我囡囡在這十日又是不肯食奶, 她現在有四個半月, 早產五個星期. 出世時有2.36kgs. 現在有6kgs. 我問醫生, 醫生話叫我觀察多幾日如果都不食奶就去睇醫生.

Thanks,.
Phoebe

洋房

你睇政府醫院, 定私家診所呀?

別墅

你地的bb唔肯食奶係點樣呢? 係食得好少, 定係要食好耐?
一日食幾多oz 呢?

我個bb都係早產兩個月, 而家三個多月, 出世時得1.53kg, 而家應該4+kg, 佢都係唔係幾肯食奶, 常常到食奶時便喊, 或用舌頭頂個奶咀出來, 往往要成個鐘先食到3oz. 都唔知要唔要睇醫生.

洋房

我bb早產兩個月出生1.12kg , 現在有5.76kg. 食開醫生介紹(雅培neosure)專為早產bb食. 早前都食緊120ml(每4hrs), 最近開始唔肯食, 一日都唔知食到幾多oz, 餐餐有時都食唔到50ml, 近兩日朝早唔食添, 而家食到唔定時, 每3hrs喂一次食得幾多得幾多, 冇計啦.
bb又冇其他唔舒服, 好好玩成日笑, 只係唔肯食奶. 我都諗住觀察多兩三日先睇下去唔去睇醫生.

民房

我BB是足月出生的有3.26kg,現在4個月都係得6kg,他由2個月開始對食奶冇特別歡喜,每次都好似打仗咁,他一發脾氣又喊,又吐奶,又用手推開奶樽,試過轉奶咀,又試過換奶樽都冇用,他每天食5餐,有時食2安有時最多可以食6安,睇過醫生都冇用,現在真的等他自由發展,最緊要他肯玩肯笑,我都無咁擔心,不過就真係好肉尺,因為每次都食剩好多奶,好浪費!

民房

Hi Lautorchi,

my baby is wrost than your baby but now I change my mind. In the pass 12 months, I take him to stay hospital let the doctor & the feeding physio nurse observe him, famous private doctor in HK etc...same no solution, somtime eating well & always eating not very well. Of course baby like this will not growing very well but if the baby happy & health then no problem, please don't mind other peoples how to see you baby especial is youself.
1, Please don't mind your baby growing size, height & weight...
2, If your baby really don't want to suck or eating don't fighting with him, skip it & try to next meal again.

Don't Worry & no need spent lot of time & momey for the eating problem if you baby is healthy o.k. Remember, if your baby want to eat he will eating well.

首頁

尾頁

跳至