婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

D 男人成日話香港女難頂, 大女人.

但係我環顧我所識的男性朋友, 甚至親戚, 能有本事獨力撑起頭家的男人, 真係唔多 - 好多男人又唔捱得, 又唔踩得, 郁D都嗌晒辛苦. 又要老婆幫補家計, 又要老婆處理家事, 應付姨媽姑姐.

口口聲聲話自己大男人, 返到屋企扮大爺. 想我地好似白燕咁千依百順 . 又冇 sense, 又冇本事, 又唔能夠讓女人依靠, 何能冠以"大男人"之名?

相反, 我識D女人, 既要揾食, 亦要顧家, 份工幸苦到死都要頂著. 撑起頭家. 相比真的更有資格做"大女人"呢!!

姐妹們有同感嗎?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 (!_!) 於 08-7-9 17:32 發表

但係我環顧我所識的男性朋友, 甚至親戚, 能有本事獨力撑起頭家的男人, 真係唔多 - 好多男人又唔捱得, 又唔踩得, 郁D都嗌晒辛苦. 又要老婆幫補家計, 又要老婆處理家事, 應付姨媽 ...

大宅

大宅

講得好, 講得好. 叫d男人返鄉吓種菜啦 !!!!!!!

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

但係我環顧我所識的男性朋友, 甚至親戚, 能有本事獨力撑起頭家的男人, 真係唔多 - 好多男人又唔捱得, 又唔踩得, 郁D都嗌晒辛苦. 又要老婆幫補家計, 又要老婆處理家事, 應付姨媽 ...

Totally Agreed

複式洋房

haha strongly agree
i had never have a bf can earn more than me in HK!!

伯爵府

非常同以呀,
我識個朋友老公,佢做三行嘅,
有工開就成仟蚊一日,
不過就吾定時比$老婆,
好以出3萬蚊糧叫老婆幫佢入$係佢
自巳互口,因張支票係寫佢自已名.
入左$又吾攞$比老婆,又話吾得行,
屋企一齊大小開支都係老婆嗰5,6仟蚊人工裡面扣.
出左糧又吾比家用,間吾中比5,6仟蚊你,
2,3个月都無一次比,尼D都吾係男人尼嫁.
又大男人,中意賭$,無工開又問老婆攞$,
比得小又黑面,比親都一仟幾百(要尼賭)
我同佢講,尼D男人係你先當宝,比着係我神早
同佢離左婚幾十年啦,重要睇佢面色.

複式洋房

我仲識得D男人, 明自己能力不及老婆, 就一味靠惡來兇個老婆, 仲要不停踐踏老婆的自尊來填補自己的心理.

但世上偏偏真D怨偶, 一個願打, 一個願捱 ... 係上一代呢D例子尤奇多. 我父母正是這例子....

伯爵府

牛年勳章

100 % agree....

伯爵府

原文章由 (!_!) 於 08-7-9 20:05 發表
我仲識得D男人, 明自己能力不及老婆, 就一味靠惡來兇個老婆, 仲要不停踐踏老婆的自尊來填補自己的心理.

但世上偏偏真D怨偶, 一個願打, 一個願捱 ... 係上一代呢D例子尤奇多. 我父母正是這例子.... :igi ...

係呀,係呀,我父母都係咁樣,
呀媽就係為左4个仔女,
比老公打,老公包29,有$就攞返呀嫲度,
係攞親都十萬八萬,阿媽吾比就打佢,
當住D仔女面前,試過有次我同細佬同佢反哂面,
佢成半年無返屋企.
又吾比家用,呀媽死都吾很離婚,各得無面,
人哋新戚睇佢吾起,自已就屈左廿幾三十年,
點都當個c6係宝,D仔女神早都話當無左
个老豆嫁啦,

珍珠宮

我認同樓主既說話呀!!!

仲有至鬼憎d 2世祖, 唔係阿爺留底d野, 佢有咁本事可以移民? 仲要成日去滾! 自己去滾都唔緊要, 唔好帶埋個就黎做老爺既堂兄弟去丫麻!! 人地結婚佢就大大聲聲講陣間上去沖涼揼骨!! 真係影衰晒d男人!! :;pppp:
仲有失驚無神係度聲大夾惡鬧我, 兇唔到我呢d姪新抱就黑口黑面!

好彩我老公唔似佢地!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

非不能也, 實不為也.

我同好多同事本身都有一個賢內助(全職媽媽), 我哋全部都揹起頭家, 但係我哋都唔係好大男人, 最多同事面前扮吓嘢. 實情我地都唔知幾怕老婆, 怕佢唔開心, 怕佢要出嚟做嘢, 心;怕佢胡思亂想......

所以唔係可唔可以做, 而係唔敢做.

其實女人本事, 老公好有壓力, 又怕俾人話靠老婆, 又怕俾人話俾人養, 尤其是男人容易自卑, 所以本事嘅太太們, 多d體諒你哋d老公啦.

珍珠宮

哈, 我老公都講過類似既說話, 話忍受唔到自己個老婆叻個自己!!

不過唔緊要啦, 雖然我有d地方叻過佢, 但佢既勤力努力同賺錢能力的確叻過我, 咁我咪安心留係屋企做少奶奶囉~~ 反正我對返工都冇乜興趣~ 由細到大既夢想除左做少奶奶, 就係做幕後支撐既人~~ 而家都算做到架啦~~ 我的夢想真細小啊~~~

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

完全同意! 依冢D女人真係好本事, 又要返工又要打理家務又要湊BB, 班男人點及得上我地! 佢地真係成日嗌辛苦, 相反女人就好自動自覺做家務, 唔通女人唔辛苦!

複式洋房

很多「港男」都是身理上的大人,心理上的男孩。

結婚前依賴媽媽,婚後便要老婆揍仔般對待。

其實很多婆媳紛爭都是c6「唔識做」引起的。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 tongyimtong 於 08-7-9 21:49 發表
很多「港男」都是身理上的大人,心理上的男孩。

結婚前依賴媽媽,婚後便要老婆揍仔般對待。

其實很多婆媳紛爭都是c6「唔識做」引起的。

agree! 其實好多男人都好懦弱怕事, 尤其最怕做決定, 成日都模稜兩可!

子爵府

我既夢想都係少奶奶~就算唔係少奶奶都好喇~係個家庭主婦囉~因為我想既就係可以唔使做o係屋企..日日都可以見到阿媽,老公返黎又可以服侍下佢,當然梗係老公唔好對我好似大爺咁喇~覺得係佢養我就唔好囉~但係最好就係錫我!哈哈~~諗大左!!但係呢個我估呢個係女人既夢想囉!!但係我就覺得儲多o的錢~等第時老公好景咩回報都黎喇..但係就希望老公唔好有二奶囉~!!專心一意~所以即使佢係大男人我都無所謂~~

珍珠宮

哈哈~~ 我都係鐘意呢係屋企咩都唔做~~ 鐘意就煮飯, 懶起上黎唔想煮就叫老公放工買D野返黎叮叮叮~~ 反正只要我有加工過,我老公都好開心架啦~~

仲有就係能夠容忍到屋企有D亂(其實話有D已經客氣左, 應該係好亂!! ), 忍唔到就自己郁手啦~~ 反正我做女時, 我屋企都係我老豆放工執既~~

公爵府

其實d男人未又係俾佢自己亞媽中成咁......

有時我c6同佢亞媽嗌交我都覺係佢亞媽養成......

我如果同c6出街又或者佢同d朋友一齊,我一定好俾面佢,但得返我地兩個時我有時都會發下脾氣!

如果佢放假,佢都會話我地出去食啦.......

我屋企有時c6都會幫手執......

子爵府

好媽媽勳章

就因為女人好多時候比男人強...男人咪覺得香港女人難頂...但係男人又唔會諗下...佢地自己有無問題...

[url=http://lilypie.com][img]

首頁

尾頁

跳至