婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 #3 A.C.C. 的文章

你真係講得好正!

大宅

回覆 #5 A.C.C. 的文章

真係好搞笑…好貼身…
樓主你諗下啦…
婆媳糾紛就係咁樣黎架啦…
個一個係你阿媽…係一個你對左十幾廿年既阿媽…你當然覺得佢做乜都係岩…出發點係好既…但你老婆可能只係對左佢3-4年…咩叫相見好同住難…你覺得你阿媽好辛苦…吃力不討好…但你要掉番轉頭諗呀…呢個只係你老婆既99…成日驚自己做得唔好,同6299住真係好似俾人監視一樣架,點會好似係屋企一樣咁FREE…食得少又俾人話…唔食又俾人話大牌…咁你叫佢應該點呢…我唔知你地D湯碗有幾大啦…我都真係飲唔到2碗幾湯…但如果又話唔飲呢…又怕俾人話煮埋都唔飲…
其實一家人最緊要坦承相對姐…你唔鐘意你老婆咁你咪解釋解釋下LOR…你怕你媽咪嬲你咪又解釋一下LOR…乜都唔講…屈係個心到咁仲點相處落去呢…

男爵府

好媽媽勳章

全中!!我想話,阿為食熊你話我哋個個都係喺媽咪角度去睇呢件事唔客觀,咁借問聲你又係咩身份角色呢? 唔通你係人奶奶?

原文章由 BigBigB 於 08-7-11 13:51 發表

可唔可以掉轉頭諗下...

1. 咁樓主老婆話佢99煩都可以係發悔氣姐...

2. 樓主老婆都無同樓主反面,樓主老婆都錫老公...

3. 我都唔覺樓主老婆真係唔妥佢99,如果係佢就一早反左面啦...

同埋,我覺得樓主就有 d 計較。佢 ...

伯爵府

If the chicken soup was cooked by your wife's mum, would you be so angry like now? If the one forgets to drink the soup is you, would your mum's reaction like now?

I think you are biased in some way to your mum, but that is understandable because your mum is the one who does all the hard work!

Your case is just like a mum wants her kids to go to top famous school, wants to give everything good to her kids, but are these what the kids want? Don't forget each person is different. One is willing to give, doesn't mean the other person must take.

If I was your wife, I would feel pressure from your mum & from you. That's why she cried. Didn't she already say that she forget to drink the soup? But you're still angry with her (with your mum's words, right?). I feel sorry for her !

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cherry1498 於 08-7-11 15:01 發表
真係好搞笑…好貼身…
樓主你諗下啦…
個一個係你阿媽…係一個你對左十幾廿年既阿媽…你當然覺得佢做乜都係岩…出發點係好既…但你老婆可能只係對左佢3-4年…咩叫相見好同住難…你覺得你阿 ...

好同意!!
其實做人新抱好辛苦嫁,,你老婆唔可以當面話你99,所以咪同你喊囉~你做人老公要識得兩邊平衡~唔好淨係死幫一邊啦~呢D要體諒嫁~~特別係你老婆岩岩生完BB,你知唔知究竟幾辛苦??!!
你媽已經好好嫁喇~我當初坐月都係99整咩我都食曬,,=3=因為唔知點開口話唔食,,,不過每個人唔同嫁嘛,,你老婆真係食唔落都冇辦法嫁~~唉~~你咩都話老婆唔岩,又唔企係佢果邊lum下,,甘辛苦同你生bb真係唔抵呀!! 第日真係受曬呀.受99 d氣呀嘛!! 因為你都唔幫佢咯!!

子爵府

好媽媽勳章

其實人同人相處...係一種學問...你阿媽好好...你老婆都好好...但係無論點都好...比著任何一個女人...自己老公唔明白自己...仲要個一句"費事我爸媽浪費心力勞力, 將來周身痛唔係我唔係我爸媽, 由得老婆自已將來慢慢受"...我諗係女人都會即刻抱埋bb走人...點解你老婆想係佢阿媽陪佢坐月...而唔想你阿媽坐月...佢知道佢阿媽煮既野未必比奶奶好...但係個個始終係佢阿媽...唔鍾意可以出聲...唔滿意可以話比阿媽知...其實你應該瞭解清楚你老婆點解唔飲個碗湯...而唔係發晦氣講個句說話...

[url=http://lilypie.com][img]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

樓主,做人新抱甚艱難,好似我咁,我99都好好,但只要我無心之失講左1句佢唔0岩聽既說話or做左d咩佢唔鍾意,佢就一定第1時間同老公投訴,跟住99d親朋好友個個都一定知,我唔會怪99,只能怪自己唔小心,我亦都唔會嬲佢,但果種壓力真係好大,有時我老公同我講返(語氣都好好既),我都會忍唔住喊嫁,我唔係同99住唔係剛剛生完bb(同99關係都好好)都咁大壓力,何況你老婆呢,體諒下老婆啦,佢都唔係刻意唔飲既,生完bb坐緊月真係好累嫁,我果陣試過食食下野都訓得著呀,我都明白你都緊張自己daddy媽咪,但冇辦法啦,手掌又係肉手背又係肉,唯有辛苦自己啦,加油呀

大宅

唔只食得少會俾人話,
我 99 周圍同人講佢新抱 (我)——好粗食,好大食,好大舊。
未嫁前仲話我棟企水魚添!
佢未必有惡意架,佢平時都係咁講野架啦。
所以話新抱同99兩方面既處境其實都一樣——豬八戒照鏡,兩面不是人,做麥都可能係錯既。
咁o米大家放開d,少d見羅,
係99度坐月?哎!自己執舊石頭打自己隻腳……

原文章由 cherry1498 於 08-7-11 15:01 發表
真係好搞笑…好貼身…
樓主你諗下啦…
個一個係你阿媽…係一個你對左十幾廿年既阿媽…你當然覺得佢做乜都係岩…出發點係好既…但你老婆可能只係對左佢3-4年…咩叫相見好同住難…你覺得你阿 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

樓主根本只係顧自己, 埋怨老婆要返外家, 累佢激嬲亞媽。好明顯個老婆已經有初期抑鬱反應,佢竟然仲計住老婆冇飲湯嘥咗$200, 仲咒個老婆第時有排受.....我諗佢老婆真係有排受, 有個咁衰嘅老公, 佢都好難有好日子過.慘!

大宅

我諗哩件事都係夫妻間好常見嘅磨擦,其實睇落個個都冇咩錯,只係樓主自己本身嘅處理方法好有問題,好明顯樓主係一個好唔成熟嘅人,又唔識講說話,所以先至將一個原本好少嘅問題越滾越大~~

樓主~~我勸你唔好執着於眼前嘅任何事,要為自己頭家將來着想,女人啱啱生完,講真有時啲情緒又係不可理喻嘅,但你要明白,你老婆真係唔想咁樣,唔係有心令你難做,而係身體嘅分泌未調節好,你覺得你老婆咁樣浪費你阿媽嘅一番心意就好唔開心,哩一點我都好明白,但係世事係咪人哋嘅好意你就一定要接受同埋一定會適合你嘅呢?

我相信你都知要勉強接受人嘅"好意"其實都唔會好受,每個人都有自己嘅一套習慣同生活方式,你日日都要遷就人哋同接受人哋對你安排嘅所有事,你又會有咩感覺?你有冇試過明明自己心情好唔好,唔想講嘢嗰陣但又要被迫笑面迎人?或者明明已經感到厭惡但係又要扮作接受?如果你曾經試過,你就知你老婆日日廿四小時不停要咁樣做人仲要係啱啱生完,身體仲未復完,好想有一個地方同時間俾自己清淨吓都冇,連之前嗰晚係通宵第二日訓晏啲都要驚俾人話嘅生活係幾咁大壓力同幾咁辛苦~~

你一時唔開心講晦氣說話我好明白,但係說話講出咗就收唔番,傷害亦係永久,同埋你已經成家立室,仲有埋小朋友,唔好再成個細路仔咁同個老婆鬥氣,我話俾你知,你而家處理得唔好,個影響會係一世嘅,咁大個人,要成熟啲,結得婚就要有能力有責任去承擔你太太,無謂為咗一時意氣就影響以後嘅夫妻感情~~

最後我建議你都係俾你太太搬走,唔好以為婆媳見得多瞭解多咗就會冇事,而家唔係大家明唔明白對方嘅問題,係你太太而家嘅情緒係冇可能做到哩樣嘢,你唔體諒佢為你生BB而不受控吔令自己嘅情緒同身型搞成咁,反而要一個情緒不能自控嘅人去體諒返你同你屋企人,你覺唔覺得你自己好過份呢?

[ 本文章最後由 wmpl 於 08-7-15 04:51 編輯 ]

別墅

你唔體諒佢為你生BB而不受控吔令自己嘅情緒同身型搞成咁,反而要一個情緒不能自控嘅人去體諒返你同你屋企人,你覺唔覺得你自己好過份呢?

子爵府

大廚勳章

宜家的男人都唔知娶個老婆嚟做セ?

一有事發生只會從自巳、呀媽.....等等ge角度去lum

從來唔體諒下太太

珍珠宮

原文章由 michellepoon 於 08-7-14 22:24 發表

從來唔體諒下太太

呢個真係一個好問題!!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

別墅

as a man, you are good, you concern both your parents and your wife.

As one said''因為產婦情緒容易波動, 又容易胡思亂想, 休息得唔好仲衰多二錢重,
以小為大, 你老婆好即係個孫好...
let her to choose what is suitable for her to do if your wife's request is acceptable. you can say and do something to your parents to explain. you should "eat" this wok!!

you said her mother's food is terrible but how can your wife eat and recover if she doesn't feel comfortable to stay with your parents. from my bad experience, 99 stay at my house whole day to do all the work but i didn't feel good and the man just tell me to see the doctor when i have emotional problem(he didn't like me to cause him troubles and didn't want/know to handle, he should let his mother to look after the baby otherwise he should do all the work so he prefer his mother rather than me to look after the baby). his mother is one of the crucial reason we seperate so you should handle it properly. the baby is yours not your parents!

face to the reality, mother and wife are diffiult to stay together. the baby doesn't have grandparents is not a big deal! but you still the son of your parents. 而家裂痕已經有, 反正都反左面, don't make it worse, take the baby to see the grandparents later. however, don't expect too much, the relationship may not recover.

good luck to you. it is a long long way. don't give up!

複式洋房

原文章由 小寶貝兒 於 08-7-9 21:17 發表
唔單止好女2頭暪, 好仔都要2頭暪架~~

當你老婆提出要搬走, 唔好直接同你媽咪講話係因為老婆唔開心, 因為咁樣你媽咪會覺得你只關心你老婆, 唔關心下媽咪返工都仲記得買雞買野dun比你老婆食!

所以你應該提出時就話, ...

其實婆媳之間一定有d問題ga........加上我覺得個男仔嘅媽咪爸爸無型中已經比咗壓カ佢地

子爵府

我諗樓主都唔敢返入黎架喇...

珍珠宮

佢唔返入黎都唔緊要, 最緊要佢有睇到我地寫既野, 明白到問題係邊同點樣補救, 仲有可以學識第時點樣處理同樣情況!!

樓主, 我鬧得你甘, 皆因你好有潛質做一個好老公, 只係有時會過激, 同埋太直, 唔多識得站在老婆的位置去想!

只要你能夠做到轉多d角度去睇件事, 而且將重心放返係老婆仔女身上, 你會係一個好老公, 好爸爸!!
(you know, 你已經結左婚, "你既家"就係你同你老婆仲有bb, 所以記得要將重心放返係"你既家"上面!!)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

原文章由 小寶貝兒 於 08-7-16 03:02 發表
佢唔返入黎都唔緊要, 最緊要佢有睇到我地寫既野, 明白到問題係邊同點樣補救, 仲有可以學識第時點樣處理同樣情況!!

樓主, 我鬧得你甘, 皆因你好有潛質做一個好老公, 只係有時會過激, 同埋太直, 唔多識得站在老婆的位 ...

小寶貝兒,
我諗佢有睇既, 希望佢明白, 對老婆好喇~

大宅

原文章由 艾莉 於 08-7-16 09:03 發表

小寶貝兒,
我諗佢有睇既, 希望佢明白, 對老婆好喇~

坐月食少啲唔係問題, 唔開心才是最傷 !
仲有飲咁多湯水, 你老婆仲唔谷奶谷到痛死呀 !

男爵府

原文章由 michellepoon 於 08-7-14 22:24 發表

從來唔體諒下太太

其實我覺得呢類只會企係阿媽立場的男士唔應該娶老婆,
應該娶阿媽先岩,無謂害左個女人啦,
嫁著個老公先顧阿媽感受,真係好慘,
樓主點解唔諗下你老婆係人黎架,會飽架,
唔係你阿媽整幾多就食得落幾多架,

當然,樓主的媽媽都係一個好好的99,
只不過始終一個唔係自己阿媽,一個唔係自己的女o者,兩個都無錯

首頁

尾頁

跳至