懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一胎時想試人奶, 最後失敗左。

第二胎生時開刀, 加上大仔得1歲幾, 所以無力再餵母乳。

今次第三胎, 好想試試人奶,對孩子好又對我好。 加上今次我會請陪月,所以更想試。

我想問下:
1. 我會喺瑪嘉烈醫院生, 順產完可以要求立即比bb啜初乳嗎?

2. 喺醫院期間, 我要隔幾耐就比bb啜食可以上到奶呢?因為其實我想日後唔係埋身餵, 我想要泵出嚟用奶樽餵呢, 所以要啜到上左奶先泵得
, 係咪咁呢?

想聽多啲有經驗嘅jm嘅分享呢

別墅

回覆 2cute_baby 的帖子

我都想知...因為我係第一胎,有某啲原因吾可以成日埋身餵,但又想餵人奶,想用泵泵出黎比呀B..但又吾知幾耐先上到奶..驚到時冇奶餵B,擔心中..

大宅

引用:回覆 2cute_baby 的帖子我都想知...因為我

原帖由 littlecatyee 於 15-09-25 發表

我都想知...因為我係第一胎,有某啲原因吾可以成日埋身餵,但又想餵人奶,想用泵泵出 ...

希望有經驗嘅jm同我地分享下

大宅

引用:我第一胎時想試人奶,+最後失敗左。第二胎

原帖由 2cute_baby 於 15-09-25 發表
我第一胎時想試人奶, 最後失敗左。

第二胎生時開刀, 加上大仔得1歲幾, 所以無力再餵母乳。
我剛剛7w多,驗到有就停人奶,
因感到有點不舒服,
而且大仔已餵了17個月,
希望解答到你!
的確埋身是最有效的上奶方法,
但我當初大仔出世,因為有蠶豆症,
黃疸幾嚴重,就成日好攰,
唔太喊要食奶,成日訓,
加上第一胎唔太識餵,
所以埋身唔理想,第三日就立即照4枝燈,
所以頭差不多20都在醫院,
無得埋身,我就知道自要努力咁泵比bb食,
所以返到屋企,約2-3小時就泵,
奶量ok都要繼續泵,
因為先會不停做奶,bb可以全人奶,
之後bb返屋企就開始多返埋身,
其實比泵快仲舒服,又親子,
我自己既然有奶,所以都幾堅持,
好多時埋身後仲會再泵清,
令身體做更多奶,
我可以有奶多用嚟沖涼,
試過去澳門就用餵奶巾週街餵,
奶粉都無帶,都無問題。
我自是全職睡媽媽,返工可以就泵2次,
返工前及後就返屋企埋身,
餵人奶的確會比較無得訓,但很值得,
大仔除打針後反應,幾乎無病過,
所以要記要努力,埋身完都試下泵清,
但當然都唔可以死固執,
無奶都要補奶粉,唔好餓到bb啦!

別墅

回覆:想請教有經驗嘅人奶媽。。。

係醫院期間有姑娘會教餵奶

大宅

引用:回覆+2cute_baby+的帖子我都想知...因為我

原帖由 littlecatyee 於 15-09-25 發表

我都想知...因為我係第一胎,有某啲原因吾可以成日埋身餵,但又想餵人奶,想用泵泵出 ...
我係全泵媽,開頭想埋身餵但失敗,最終變左全泵。

一生完因BB唔識啜,我都唔知佢有冇食到,但頭幾日泵奶係一滴都冇,返左屋企飲上奶湯都冇谷奶,但keep住兩三個鐘就泵一次,每次半小時,慢慢就愈來愈多奶,足夠BB食。兩星期就可以全人奶,最高峰每次可以泵到十六安,所以你地加油呀!飲多啲水,唔好食錯收奶食物,試下有咩食物係會多奶,我自己就飲奶,豆漿同花生都會多奶啲。

珍珠宮

正常一般母乳係3日內會漲奶!我個時都係第二日漲,漲到硬曬,就算埋身都好難通!我無用泵,最後要多埋身,出左院先通!

別墅

LittlePanMama 發表於 15-9-25 12:09
我係全泵媽,開頭想埋身餵但失敗,最終變左全泵。

一生完因BB唔識啜,我都唔知佢有冇食到,但頭幾日泵奶係 ...

我聽過有啲朋友講佢地埋吾到身,用泵又泵吾出,最終就放棄左,當然我自己係吾試過吾死心既人,而且餵人奶好處多BB又健康,但都好擔心到時萬一到時谷奶用泵泵吾出奶(因個朋友就係泵極都吾出),其實係米只要一直泵,即使開頭冇奶都KEPP住泵就會有..??

男爵府

我係QE, 我估政府醫院應該都一樣掛...

順產完, BB如果冇咩問題會即時放你心口食第一啖母乳, 但多數都唔識啜, 你地兩個都要時間磨合搵岩既位置
上左產後房, 基本上BB就放係你身邊, 初生人奶B 最多2個鐘就要啜, 每次最少15分鐘以上, 有姑娘教, 亦有堂上, 我個時阿B要去NICU, 冇得埋身, 姑娘教我用手搾奶 (會俾針筒/杯仔俾你), 搾到20ML以上就可以試下用泵, 原因係太少奶, D奶只會痴哂係個泵既CONNECTOR上面, 之後你可以用政府既玻璃樽(或你自己帶樽都OK), 政府係用MEDELA同SPECTRA既

其實好多人奶媽媽都係全泵, 埋身可以加奶量, 如果唔埋身, 又唔夠奶既, 就加泵, 平時可能3個鐘一次, 你就改2個鐘1次, 試埋power pump啦, 我同事話好WORK, 由150ML -> 180ML, 我呢胎會試

http://www.pregnancy.com.au/brea ... power-pumping.shtml

加油, 人奶媽條路係難行架, 有需要黎BK搵下支持, SET個TARGET俾自己, 好快就達標架啦

大宅

引用:Quote:LittlePanMama+發表於+15-9-25+12:09

我聽過有啲朋友講佢地埋吾到身,用泵又泵吾出,最終就放棄左,當然我自己係吾試過吾死心既人,而且餵人奶好處 ...
我開頭幾日真係一滴都冇,後來慢慢有幾滴,第一次鋪滿樽底

男爵府

回覆:2cute_baby 的帖子

我順產,生完第3日已上奶,因開頭bb唔識啜,成日發脾氣,又啜損我,所以bb7日大我已是全泵媽,初初每2小時泵一次,一定要勤泵或埋身,起初好勉強,奶是餐餐清,從來無剩,但要堅持不補粉,到後來泵得多,就會夠食,而家bb 3m 我都是全人奶,希望可以繼續堅持,只是堅持我覺得無論埋身定全泵都一定餵到的!加油!

大宅

引用:Quote:原帖由+littlecatyee+於+15-09-25+發

原帖由 LittlePanMama 於 15-09-25 發表
我開頭幾日真係一滴都冇,後來慢慢有幾滴,第一次鋪滿樽底
我開頭幾日真係一滴都冇,後來慢慢有幾滴,第一次鋪滿樽底開心到不得了,後來就愈泵愈多!

大宅

謝謝各位jm嘅分享。 我希望今次會成功

大宅

雖然我未生過,不過我知政府醫院係好提倡母乳餵哺,除非媽媽或者bb有咩特別情況,如果唔係一般生完之後姑娘就會抱阿b俾你等佢啜你架喇~所以都唔需要特別擔心佢地會阻撓你餵母乳
加油~

大宅

喊就俾,唔好計時間,盡量滿足bb要求
我個仔滿月前我未訓多過一小時,最難熬係頭兩個月
仲有滿月前唔好用奶瓶,同奶咀,就埋到身

大宅

我餵左近兩年半了,加油

複式洋房

回覆:2cute_baby 的帖子

我第一胎順產後飲mothers milk tea數小時後上奶,我初時大多埋身餵

複式洋房

回覆:jzoom 的帖子

想問下大家, 如果2至3日先上奶,咁bb頭幾日咪食唔到(飽)奶囉?
咁係咪都唔好補奶粉??
因為我都好希望可以全人奶呀!
諗緊完全唔買奶粉!
已買泵奶器(附有一個小奶樽),但未準備其他奶樽!
咁樣會唔會太搏?

大宅

引用:想問下大家,+如果2至3日先上奶,咁bb頭幾

原帖由 Babye113 於 15-09-29 發表
想問下大家, 如果2至3日先上奶,咁bb頭幾日咪食唔到(飽)奶囉?
咁係咪都唔好補奶粉??
因為我都好希望可以 ...
建議屋企都係備有一罐奶粉穩陣,到時真係唔使開用唔著既可以轉讓其他朋友都唔會浪費。
因為好多外在因素令到媽媽無奶或者唔夠奶(產後情緒、坐月時可能遭遇到既困難影響心情等等),唔係到阿b喊而你又俾唔到奶先走落街買奶粉架嘛。

大宅

引用:想問下大家,+如果2至3日先上奶,咁bb頭幾

原帖由 Babye113 於 15-09-29 發表
咁係咪都唔好補奶粉??
因為我都好希望可以 ...
買一小罐奶粉係度,如果奶上唔及,頭兩日要補充奶粉。BB唔飽會哭,我仔出世時的經驗。

首頁

尾頁

跳至