論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企個貪心菲,早餐一定要有咖啡,有時見佢食麵包,有時見佢食紅棗燕麥... 全部用我錢買兼要佢自己揀食咩早餐,早排仲叫我買個多士爐俾佢,話麵包脆d 好味d!

午餐佢唔吼粉麵,屋企個櫃全部都係粉丶麵丶意粉丶烏冬... 佢好少食,但成日開爐煮飯,又成日用我d 買餸錢買額外食物丶材料俾自己加餸,激死我!

之前開post 忘記交代背景:

我每日有提供3餐+ 間中有tea 俾佢,係佢把囗話唔啱食丶好悶,但佢其實仍然係有食我哋d 飯餸,另外又自把自為用我d 買餸錢買其他食物滿足佢自己囗慾:曾經買過豬扒丶豬手丶排骨丶雞亦丶泡菜丶秋葵丶魚丶苦瓜丶茄子... 平均一星期有兩次,每次$3x-5x 。

自問對佢已經好好,僱主已經全包+額外買咖啡丶生果俾佢(佢要自己揀食咩早餐和生果,試過買西瓜和芒果俾自己),另外如果我同囡食蛋撻、西餅丶麵包丶蛋糕都預埋佢;我唔想佢又食我哋又額外再買再煮!

佢見我哋d 餸啱佢食,佢就好主動好樂意食(99 煲d 花膠湯丶牛柳丶海鮮丶甜品...), 我哋唔夠分佢都要分一份( 我都冇話過佢), 見我哋嗰餐食得清淡少肉,佢就用我啲錢加餸俾自己,我係FTM , 我日頭都係好簡單,粉麵或 隔夜飯餸或 荷包蛋飯,但佢係開爐自己煮自己嘅菲律賓餸... 上星期我特登買咗d 丸丸丶燒賣丶腸仔丶一條牛肉俾佢,差不多成 $60 ,佢唔夠一星期已經食哂,早兩日又問我攞錢買泡菜...

wcpcelia    發表於 15-9-25 14:06

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MuiMuiQQ 發表於 15-9-25 12:26
我屋企個貪心菲,早餐一定要有咖啡,有時見佢食麵包,有時見佢食紅棗燕麥... 全部用我錢買,早排仲叫我買個 ...
早餐: 麵包+茶/咖啡/奶茶午餐: 昨晚留的飯及餸。我菲姐唔多鐘意餐餐食麵。

如果做到野, 我唔介意買唔同類型食物比佢!
最緊要肯做野同唔好玩博炒就得啦!

大宅

引用:我屋企個貪心菲,早餐一定要有咖啡,有時見

原帖由 MuiMuiQQ 於 15-09-25 發表
我屋企個貪心菲,早餐一定要有咖啡,有時見佢食麵包,有時見佢食紅棗燕麥... 全部用我錢買,早排仲叫我買個 ...
我姐姐早上㗎啡加麵包。中午晚飯唔食家中的麵可以自己買餸煮飯或者外出食。反正每星期3-4次左右,每次$3-40。

子爵府

咁你想佢食乜野呢?你係咪係俾咗900幾 food allowance. 所以你認為你俾咗錢佢,佢仲食你買嘅野所以話佢貪心。如果你冇俾到food allowance 佢。你係應該提供食物,當然要用你嘅錢買啦。

子爵府

更正:你俾嘅買餸錢,一定唔可以俾佢改自己野。應該俾warning 佢。叫佢俾還番d錢你。用咗幾多,還幾多。如果唔係當佢偷。

大宅

引用:咁你想佢食乜野呢?你係咪係俾咗900幾+food

原帖由 TiffChan 於 15-09-25 發表
咁你想佢食乜野呢?你係咪係俾咗900幾 food allowance. 所以你認為你俾咗錢佢,佢仲食你買嘅野所以話佢貪心 ...
我每日有提供3餐+ tea 俾佢,係佢把囗話唔啱食,但仍然係有食我哋d 飯餸,另外又自把自為用我d 錢買其他食物滿足佢自己:買豬扒丶豬手丶排骨丶雞亦丶泡菜丶秋葵丶魚丶苦瓜... 平均一星期有兩次,每次$3x-5x 。

我只係想佢唔好咁過份,僱主已經全包+額外買咖啡丶生果俾佢,唔想佢又食我哋又要額外再買再煮啫!

大宅

引用:更正:你俾嘅買餸錢,一定唔可以俾佢改自己

更正:你俾嘅買餸錢,一定唔可以俾佢改自己野。應該俾warning 佢。叫佢俾還番d錢你。用咗幾多,還幾多。如 ...
其實我已經話過佢,早排我怕咗佢,驚佢買貴嘢食,自己特登去凍肉公司買d 腸仔丶燒賣丶丸丸、一條牛肉比佢,佢一個星期唔夠又食哂
噚晚又想問我攞錢買泡菜,發神經㗎,當我係黃大仙

大宅

引用:我屋企個貪心菲,早餐一定要有咖啡,有時見

我姐姐
早餐都係咖啡+麵包
中午自己煮飯,我會買定啲肉同蔬菜俾佢自己煮。

咁你姐姐request要多士爐就可能過咗少少火,但我覺得佢又未至於貪心。

大宅

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-09-25+發表我

原帖由 kpypolly 於 15-09-25 發表
我姐姐
早餐都係咖啡+麵包
中午自己煮飯,我會買定啲肉同蔬菜俾佢自己煮。
你睇我上面第6丶7個post

子爵府

回覆 MuiMuiQQ 的帖子

話俾佢聽己提供足夠食物俾佢,唔啱食可以自己出錢。但要得到你允許先至可以用廚房設備。因為已經提供三餐。俾幾多錢佢去買餸,要佢簽收。要佢提供單據。買咗佢自己嘅野要還錢俾你。

大宅

引用:Quote:原帖由 TiffChan 於 15-09-25 發表咁

我每日有提供3餐+ tea 俾佢,係佢把囗話唔啱食,但仍然係有食我哋d 飯餸,另外又自把自為用我d 錢買其他食 ...
如果你姐姐咁自把自為,咁你唔好俾佢負責買餸,冇錢過佢手就唔駛煩,又唔駛check數,我都係自己買餸㗎咋。

大宅

MuiMuiQQ 發表於 15-9-25 12:26

早餐我會指定俾錢佢買,唔會多,佢要買多過指定的,用自己錢。午及晚飯,與我們一齊食,無咩額外的。致於買嘢的錢,我只會叫佢買嘢時俾佢,剛夠,唔會多。所有嘢要有單,街巿的嘢我自己去買。
你放一定數量俾佢,佢實同你老實不客氣。你咪自找麻煩。

大宅

引用:回覆+MuiMuiQQ+的帖子話俾佢聽己提供足夠食

回覆 MuiMuiQQ 的帖子

話俾佢聽己提供足夠食物俾佢,唔啱食可以自己出錢。但要得到你允許先至可以用廚房設 ...
佢面皮好厚,問佢點解要私下再買其他食材,佢立即扮哂可憐樣,話成日食菜心好悶,又話佢唔會買貴嘢...

男爵府

引用:Quote:原帖由 TiffChan 於 15-09-25 發表回

佢面皮好厚,問佢點解要私下再買其他食材,佢立即扮哂可憐樣,話成日食菜心好悶,又話佢唔會買貴嘢... :tem ...
對住呢類菲,你要面皮厚過佢。如果你搵佢買餸,一定要比單返你。得閒最好落街睇下價格幾多,僱主只需提供1日3餐,好唔好食另外一回事。佢地唔鐘意叫佢自付出去食,仲有每次你買野返黎放雪櫃,最好同佢講明食唔食得!!

別墅

回覆:MuiMuiQQ 的帖子

你有無俾food allowance 錢呀?

大宅

引用:你有無俾food+allowance+錢呀?

原帖由 wongkai 於 15-09-26 發表
你有無俾food allowance 錢呀?
我冇俾food allowance , 但有提供三餐+ 間中tea 俾佢,另外佢要求每日要有咖啡和生果( 佢要自己揀鍾意嘅生果,曽經買過西瓜和芒果) ,我都由得佢...
但見佢越來越過份,成日用我d 買餸錢加餸比自己,我開始覺得咁樣唔得...

我之前開post 交待得唔清楚,你睇返我第一個post 吖,我已經編輯咗...

大宅

引用:Quote:原帖由 wongkai 於 15-09-26 發表你

原帖由 MuiMuiQQ 於 15-09-26 發表
我冇俾food allowance , 但有提供三餐+ 間中tea 俾佢,另外佢要求每日要有咖啡和生果( 佢要自己揀鍾意嘅生 ...
你太就佢喇,你食咩佢食咩,點可以俾佢揀生果食,唔通佢話要食日本生果你又買俾佢。

大宅

引用:Quote:原帖由+MuiMuiQQ+於+15-09-26+發表我

原帖由 kpypolly 於 15-09-26 發表
你太就佢喇,你食咩佢食咩,點可以俾佢揀生果食,唔通佢話要食日本生果你又買俾佢。

...
我就係開頭做得太鬆手,所以佢依家越來越過份!唉
我冇諗過會咁㗎,之前我個印姐姐6年幾從來冇食嘢問題煩過我,啱食佢就一齊食,唔啱食佢自己用辣椒醬炒相同的餸菜俾自己(唔㑹特登買額外食材俾自己㗎,如果完全唔啱食,佢會食自己買的印尼食物做餸),依個菲姐又貪心又識食又有要求,我唔識同佢交手

大宅

回覆:MuiMuiQQ 的帖子

你又唔係冇嘢俾佢食,唔駛理佢咁多,你既然係FTM,就唔好再俾買餸錢佢過手,亦講清楚俾佢知,你冇叫過佢食嘅嘢就唔可以食。

水晶宮

回覆:你哋屋企個姐姐早餐丶午餐會食d咩?

早餐:麵包…home made or 買。買我比佢自己pick 。通常佢買埋我地要食果d 。佢鐘意食邊款佢揀。

coffee 我任飲…fresh bean 果隻…我飲邊隻佢飲邊隻。

Lunch :either 前一晚煮多d 比佢。煮麵。有fish ball beef ball spam …佢like 咩煮咩。
我同佢去supermarket 我會問佢想食咩…

tea: biscuits. 又時買d tart.

dinner: 我煮咩食咩。我出的街佢可以選擇cook or 出去買。我petty cash 有$300買哂我對單。

我自己覺得日日食同一樣嘢好悶,講真佢又唔食得多,所以我無所謂。

首頁

尾頁

跳至