夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

引用:不如問女人幾時先唔會買倒成屋衫同鞋, 其

原帖由 Woomingling 於 15-10-01 發表
不如問女人幾時先唔會買倒成屋衫同鞋, 其實男女各有嗜好, 點解硬要人家唔好做呢?建議兩公婆攤開嚟傾, ...
我唔鍾意shopping, sorry

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 wh1901 於 15-10-01 發表本帖

原帖由 Woomingling 於 15-10-01 發表
就算唔鐘意買衫買鞋, 人唔多唔少都總會有嗜好架?好似追電視劇,煲韓劇, 打麻雀等。如果妳追緊劇叫妳停止 ...
煲劇睇戲可以停一停,
打麻雀唔會日打夜打卦?

大宅

引用:Quote:原帖由 Woomingling 於 15-10-01 發

原帖由 babajj 於 15-10-01 發表
煲劇睇戲可以停一停,
打麻雀唔會日打夜打卦?
都係譬喻啫

大宅

引用:Quote:原帖由 Woomingling 於 15-10-01 發

原帖由 babajj 於 15-10-01 發表
煲劇睇戲可以停一停,
打麻雀唔會日打夜打卦?
追緊電視劇唔會想停卦

複式洋房

回覆:幾時先唔會再打機

坐底傾過無數次,唔夠一陣,又打回原形 講得多都噚啦。JM 有冇什麼良方妙策?

公爵府

10 零歳 打機 ok ....

30 幾仲日日打機真係 ...唉

用戶要求終止服務

引用:10 零歳 打機 ok ....30 幾仲日日打機真係

原帖由 hksunshine 於 15-10-01 發表
10 零歳 打機 ok ....

30 幾仲日日打機真係 ...唉

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

LonelyMaMa 發表於 15-9-30 18:15
係,你口中講果個已婚男同事就好似我c6咁,別人眼中的好爸爸好老公,朋友覺得我應該好幸褔。當你在我立場睇 ...
謝謝分享..可能婚姻真係戀愛的墳墓

大宅

回覆 Woomingling 的帖子

你說的是的嬸嬸三四年前一樣,會覺得比兒子打一陣無問題,結果當兒子升上中學時,打機愛好也同時升了級,玩 online,一邊同同學講著電話打,一打便是數小時,家人也同時用不了家居電話,長期打不入他家中,嬸嬸自然發火,天天嘈交,他兒子仍打過不停,更因此電腦中了毒,連家人上網繳費也處理不到,個個月要求我老公去重安軟件。
你今天說打一陣可以,也許是為他日之不滿開了路。
如你兒子,一天最了生理需要,吃及睡,去廁所次外,全部是打機,你容忍嗎?

如你兒子,感到只有一部機一個戶口,取戰利品不夠多,佔用你手機,兩部同時打,令你無法打電及whatsapp,你容忍嗎?

你未經歷過是沒法明白當中之滋擾!

子爵府

引用:想問下各位jm,+你地c6結婚前係咪都咁樣機不

原帖由 gloriatutor 於 15-09-30 發表
想問下各位jm, 你地c6結婚前係咪都咁樣機不離手?
我未婚, 男友都好鐘意打機, 但同我出街就唔會打既 (佢只係 ...
未必,我c6以前乜機乜game都買來玩,d game可以裝滿一個十呎高書櫃,之後流行手機game佢打左一排話好辛苦,因為要不停打,竟然自動自覺delete 左隻game,之後因為自己舖頭太多野搞,呢三年冇打冇買game,好神奇

大宅

引用:回覆 Woomingling 的帖子你說的是的嬸嬸三

原帖由 wh1901 於 15-10-02 發表
回覆 Woomingling 的帖子

你說的是的嬸嬸三四年前一樣,會覺得比兒子打一陣無問題,結果當兒子升上中學時 ...
我仔都中二, 不是小學生。從小我已同佢约法三章,養成自律性。

大宅

Woomingling 發表於 15-10-2 11:36
我仔都中二, 不是小學生。從小我已同佢约法三章,養成自律性。

所以說你不會明白,那些JM 老公失控打機之痛苦,你不能以自己兒子懂自制去認同已全沒自制地打機的人呢!
其實,上述嬸嬸兒子的情況也不少,另一朋友兒子也一樣,同是中一,結果電腦中了毒,所有 file(包括所有bb相片) 全報消,也不是開始比打,之後才知後果,一日未走到尾,也未知後果可時出現呢!

你未回答,你是否容忍超過份之情況喎? 因為樓主正正面對緊超過份情況,不是只打一陣那類呀!

大宅

babajj 發表於 15-10-1 20:39
原來有限時? 我真係唔知喎。

咁真係好討厭, 設計呢d 野出黎既人,係咪無屋企人架
那些 game 為了使人手不離機,真的設計出一兩天有任務要完成,像功課一樣,限時要完成的,例如要打一百場才獲得什麼等等。

大宅

引用:Quote:Woomingling 發表於 15-10-2 11:36

原帖由 wh1901 於 15-10-02 發表
我無講過認同喎!根本我唔會俾情況去到咁嚴重。但現在妳咁情況難道要cut電源, 定大吵大鬧?就算咁做又有用嗎?所以只可用有商有量方法。提議假日一家人出去玩下, 食下飯, 係屋企拎些大家都有興趣嘅話題討論下, 等大家多啲溝通, 或許可能會有幫助。

別墅

Same here

珍珠宮

開心吸收勳章

見大家講打機講得咁興高采烈,我又分享下先!

首先我係男人,打機都係我嗜好之一,不過除打機之外我都會睇下戲,玩下樂器做下運動咁,算係均衡嗰種啦。

打機打通宵我都會,有時放假起身牙都未刷就會開定機,刷完牙就開始打,打到第二朝凌晨五六點又走去瞓...不過中途當然要食,要痾,仲有見到一大堆未做嘅家務就焗住要放低個手掣去完成先啦。

的確,而家設計遊戲嘅開發人員應該研究過下心理學,知道點樣令人沉迷响個GAME嗰度,如果JM們可以學識,令C6們都沉迷自己你哋話幾好呢?

至於點先可以令C6們唔打機?咁同叫一個吸毒人士戒毒一樣,睇下佢毒癮有幾深先至得。如果嗰期有新GAME出,我一定會不眠不休,相信好多打機嘅人會明白,如果一班朋友都打緊而自己唔打的話,咁第二日同朋友就冇話題了。

只可以咁講,社會進步咗,生活亦多元化咗,咁究竟係要人去適應呢個轉邊還是要反樸歸真呢?情況同夏天唔俾妳開冷氣差不多,有人得有人唔得...當然大家可以用一啲令C6非停不可嘅極端方法,但或者會令夫妻關係惡化,呢個真係一個難題。

不過有小朋友嘅JM,當有一日妳C6發覺C9同小朋友同自己好陌生時,我諗佢哋會醒覺,所以不妨從呢方面著手想想辦法啦!
百花叢裡過,片葉不沾身。

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:babajj 的帖子

男爵府

我老公由每朝早開眼打到合埋眼果一刻,都係機不離手,行路,痾屎,食飯都打,日日都話有任務,又話開始左唔可以停。同吸毒一樣。我叫佢做毒豬。

男爵府

我c6 ,3部手機,加埋電腦 4 隻game一齊打,好忙架,隻手8爪魚咁好勁,個腦同眼一眼關七。但叫佢幫手做少少野,乜都都要人幫手,自已做唔到。

大宅

回覆:babajj 的帖子

其實完全唔明點解咁like 打機。。同小朋友玩下仲好️la

首頁

尾頁

跳至