心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一個朋友,一個好疏嘅位同座嘅朋友,佢得到抑鬱症,一得閒就哦叮噹我…我好攰,每日嘅時間被約束,佢得閒,真係一得閒就嚟,有時突然出現半個鐘,有時一個下午,每日約,每日都約,好攰啊!!!!!

話做家務,佢話佢要陪我做;
話湊仔,佢話正好同佢仔仔作伴;
話出去買野,佢話佢正想出去行下;
話好餓要落街食野,佢即喊,表現出失望,跟埋去……

我好似被當成水泡,都被拉到往下沉。

男爵府

回覆:佢抑鬱,我好攰

有時想推佢,佢會邊喊邊講,「我做乜都可以,你俾我陪你」
因為住得近,而且暑假喺公園見到,一班媽媽有講過小朋友讀邊間、上午班定下午班,得我仔同佢仔時間一樣。莫名其妙被睇中
佢有病,我得閒,都冇話唔可以開解佢陪佢,但係逼到我假期都要應酬佢,真係好無奈好攰。

子爵府

我會由得佢喊,表現冷漠

佢有病我好同情
但幫佢唔係我嘅責任
佢屋企人死㗎
我都有自己日子要過
你硬起心腸一段時間
唔使覺得唔好意思
佢會好快搵過另一個目標

伯爵府

遲早到你抑鬱。叫佢快d睇醫生。

侯爵府

引用:一個朋友,一個好疏嘅位同座嘅朋友,佢得到

原帖由 Anastasia-sa 於 15-09-27 發表
一個朋友,一個好疏嘅位同座嘅朋友,佢得到抑鬱症,一得閒就哦叮噹我…我好攰,每日嘅時間被約束,佢得閒, ...
真同情你!咁既情況,你要对佢冷漠d,否則只会愈來愈煩惱!

但佢真係抑鬱症?佢似其他精神病多点…

子爵府

叫佢返下教會,會有更多人去關心佢。

iifufu    發表於 15-9-29 22:57

男爵府

我好怕成身散發負能量的人,我會遠離佢,唔係唔肯幫,而係幫都要量力而為

大宅

我好明白!身邊都有一個咁嘅朋友…每日都要聽佢訴苦…開頭都仲會諗好多方法開解佢,但久而久之,日復日都係同一番說話…比佢搞到我好煩…講乜佢都係咁,諗埋一邊!太多負能量嘅人好影響人

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:我好明白!身邊都有一個咁嘅朋友…每日都要

原帖由 shky 於 15-09-28 發表
我好明白!身邊都有一個咁嘅朋友…每日都要聽佢訴苦…開頭都仲會諗好多方法開解佢,但久而久之,日復日都係 ...

瑪瑙宮

狠心都要, 由得佢喊, 每個人能力有限, 您唔幫到咁多, 都叫幫到都幫左, 咪攪到您都有精神壓力.

侯爵府

您都喊比佢睇,老實同佢講您需要啲私人時間

男爵府

引用:遲早到你抑鬱。叫佢快d睇醫生。

原帖由 dder 於 15-09-27 發表
遲早到你抑鬱。叫佢快d睇醫生。
佢有睇醫生,不過話唔想食D藥,好似唔係定時食。佢話佢個心理治療師幫佢唔到,話人吔唔明佢。

男爵府

引用:叫佢返下教會,會有更多人去關心佢。

原帖由 Grateful.N 於 15-09-27 發表
叫佢返下教會,會有更多人去關心佢。
佢有返教會咖,不過佢班教友大多數要返工,聽聞星期六日幾密約佢食野。

男爵府

引用:我會由得佢喊,表現冷漠佢有病我好同情但幫

原帖由 鳥嘴123 於 15-09-27 發表
我會由得佢喊,表現冷漠

佢有病我好同情
佢情況惡劣到,佢屋企工人都係佢壓力來源,話工人喺屋企,佢只能留喺睡房,話四面牆,更覺得孤獨。
我冇聽佢提過佢娘家夫家嘅人,佢話佢老公唔體諒佢,佢個仔又唔聽話等等…
所有事情喺佢口中,都係負面。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Anastasia-sa 於 15-09-27 發

原帖由 pingu_k 於 15-09-27 發表
真同情你!咁既情況,你要对佢冷漠d,否則只会愈來愈煩惱!

但佢真係抑鬱症?佢似其他精神病多点… ...
佢話佢抑鬱,我唔知佢實際係咩事,成日都話好驚,驚自己好唔返,驚自己一個,驚工人知道佢唔舒服,驚街外人知佢唔舒服等等……
我發覺佢周圍同人講佢抑鬱,周圍叫人陪佢,佢做乜都搵人陪,返放學接送會約其他家長,去公園會約鄰居,去街市會帶工人,每星期有固定約人去打波,固定嘅興趣班,而我,似乎喺呢D活動以外,或每日節目與節中間空隙嘅「陪伴」目標。
我同佢住得太近,就住喺同層

男爵府

引用:狠心都要, 由得佢喊, 每個人能力有限, 您唔

原帖由 Nancy20090615 於 15-09-28 發表
狠心都要, 由得佢喊, 每個人能力有限, 您唔幫到咁多, 都叫幫到都幫左, 咪攪到您都有精神壓力. ...
我有試過,佢叮噹我,入到嚟我忙住做D paperwork嘅嘢,叫佢自己坐陣,可睇報紙、書或電視,佢有D情緒地話呢D又咪係自己一個人做,都冇陪伴。
我由佢,佢就坐喺sofa喊,邊喊邊講「我真係好想有人陪」。
有時我要摺衫,點推佢都話要幫,結果摺唔係摺、圈唔係圈咁對待我仔嘅衫,佢係想快D完成家務,我可以陪佢,我又唔好意思喺佢面前再摺過。
如果我扮唔喺屋企,扮忙,都唔係扮得幾次。

瑪瑙宮

Anastasia-sa 發表於 15-9-28 22:05
我有試過,佢叮噹我,入到嚟我忙住做D paperwork嘅嘢,叫佢自己坐陣,可睇報紙、書或電視,佢有D情緒地話呢 ...

重住同層咁慘, 唔好理扮得幾多次都照扮唔响屋企, 唔好比佢痴埋黎咁多喇.

男爵府

引用:Quote:原帖由+pingu_k+於+15-09-27+發表真

原帖由 Anastasia-sa 於 15-09-28 發表
佢話佢抑鬱,我唔知佢實際係咩事,成日都話好驚,驚自己好唔返,驚自己一個,驚工人知道佢唔舒服,驚街外人 ...
真正的基督徒係心裡沒有懼怕,你問佢究竟佢心中仲有無神,叫佢認罪悔改,叫佢睇下聖經啦,門徒同神一隻船出海遇到風浪就鬼殺咁嘈,你問佢同呢班門徒有咩分別

男爵府

引用:Quote:Anastasia-sa 發表於 15-9-28 22:05

原帖由 Nancy20090615 於 15-09-28 發表
重住同層咁慘, 唔好理扮得幾多次都照扮唔响屋企, 唔好比佢痴埋黎咁多喇.
...
大家有小朋友之前,完全冇交留,到大家都做ftm之後喺公園見下傾下,佢出事前,可以話我只知佢仔個名,其他乜都唔知,無啦啦一病,就當正我知己,成日叮噹我。
其實大家又唔係咁熟。
陪又陪過,陪佢陪到我自己都冇生活,冇時間冇空間冇私穩,陪到好似我唔理佢,係我錯。
有次我媽嚟咗,佢叮噹我 我話我唔得閒,佢竟然5-10分鐘後打俾我,話我知佢真係好想有人陪,除左我佢冇其他人可以搵。
依家,我除左避,真係冇佢符。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Anastasia-sa 於 15-09-28 發

原帖由 seasky21 於 15-09-28 發表
真正的基督徒係心裡沒有懼怕,你問佢究竟佢心中仲有無神,叫佢認罪悔改,叫佢睇下聖經啦,門徒同神一隻船出 ...
佢每星期返教會,返佢嘅group聚會。
平日好少會見佢好似你咁,隨口就有同神有關嘅故事。我亦唔係太了解應如何喺宗教方面提下佢,不過肯定嘅係,我話基督陪伴佢行每一步,佢唔認同,佢話佢喺信仰度拎唔到安全感。

首頁

尾頁

跳至