懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨天終於做了吸宫,中秋佳節卻記下這傷心嘅回憶。
今年已35,以為BB可以在下年出世,和自己同一生肖。但自有咗之後,一直都心覺不踏實,size一路很細,也沒有作嘔作悶。終於在9weeks, size進一步縮少也沒有心跳,我信得過這醫生判斷,立即決定當日入院吸宫。身體一點也沒有不適,但心理上相信沒法復原。就像發了場夢,也內疚傷了家人的心。最重要是,沒有信心再懷孕。但患難才知我自己多幸福。
兩家人疼錫我不得了,媽媽奶奶趕來看我,煮飯俾我,她們都是過來人,不斷安慰我,只擔心我身體,也說以後無也沒關係。。。。還有我老公,他是全世界最好的,這件事為我奔波操勞,找最好的醫生,住最好的醫院,不讓我受一點委屈,安排我之後嘅進補,復原後同我周圍旅行,也拒絕再刻意懷孕,甚至提議以後養隻狗,兩人相持到老也可以,有BB是我倆嘅事,不需向其他人交待。

還有公司嘅下屬,原本正在放產假,知道我情況,要休息幾星期,立刻消假回來幫我頂。我不知前世做了什麽好事,今世得到萬千寵愛,我知道自己必須要堅強,正面,好好保重自己,才能報答他們。我依然希望再懷孕,但如果最後不成功,我也不強求了,始終年紀越大,小產機會越大,我不想再傷害任何人了。

子爵府

回覆:9w後流產之感

加油
一切自有安排

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

保重,為你祈禱。

公爵府

回覆:QQ_Li 的帖子

感恩吧,好好休息

大宅

保重身體,好好休息小天使會來搵你. 我四十歲有頭一胎,你仲年輕,加油!

大宅

調理好身體...加油

大宅

QQ_Li 發表於 15-9-27 08:52
今年已35,以為BB可以在下年出世,和自己同一生肖。但自 ...

緣份天注定,可能寶寶還沒準備好,這世上是有奇蹟的,先調理好身體,平常心,我相信他/她會找到你的

我25歲結婚,第一胎34, 現在41歲,30周了!從來沒避孕

緣份來的時候檔也檔不住,加油

大宅

好好休息 加油感恩身邊嘅人都對你咁好 希望你盡快忘記傷痛

大宅

保重身體,好好調養,家人的關愛會讓您復原更好,小天使很快再找您,祝福您

水晶宮

一切都順其自然啦,你依家要好好養好身體,加油

別墅

我嘅情況同你一樣,今年35歲第一胎,知道懷孕嗰刻同老公都非常之開心,滿心期待下年可以迎接同我一樣生肖嘅馬騮仔(女)。但5w開始一路流啡,8w幾又流血,每次檢查都話無心跳。醫生表示情況唔樂觀,如等多1星期都係無,就要清宮。我哋嘅心情由天堂跌落谷底,接受唔到呢個沉重打擊......喊咗幾日,最終都要面對現實,只希望可以同bb過一次3個人嘅中秋節。但似乎我同bb真係無咩緣份,上星期二(10w2d)突然肚痛大出血,趕到醫院時已自己排咗出嚟經過呢件事,我相信好多嘢都係整定。老公見到我咁辛苦又落哂形,都猶豫緊係咪仲要繼續,但最緊要係我無事。你老公、屋企人、同事都咁支持你,係好幸福嘅事。你唔好太過傷心自責,調理好身體先,上天會為我哋作最好嘅安排。加油呀,一齊努力!!

複式洋房

引用:我嘅情況同你一樣,今年35歲第一胎,知道懷

原帖由 HK-CR7 於 15-09-27 發表
我嘅情況同你一樣,今年35歲第一胎,知道懷孕嗰刻同老公都非常之開心,滿心期待下年可以迎接同我一樣生肖嘅 ...
你同我一樣!而家最緊要補番身體。這星期我只吃瘦肉Ginger 飯,飲炒米水,食木瓜。排清後,下星期開始看中醫補番,同飲花膠雞湯,雞精。之後要跑番步,經期前後要補養。

男爵府

引用:昨天終於做了吸宫,中秋佳節卻記下這傷心嘅

原帖由 QQ_Li 於 15-09-27 發表
今年已35,以為BB可以在下年出世,和自己同一生肖。但自 ...
我同你同年
去年中秋前,w14 小產了
一年後的今日, ing

你而家要好好休息, 要不要再有小朋友的事, 遲d再決定, 小天使攞齊野, 會再回來找你的!

坦白講, 35+ 係高0, 但不是大問題, 不要太灰

只要一直 keep 好身體, 不一定 for having bb, 目標只為有健康的身軀退休周圍去, 已足夠

快d走出灰色世界, 唔好迫自己

3姑6婆d亂 up, 唔好理

我用左大半年先決定再試 , 唔好急, 唔好迫, 隨緣!

29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

複式洋房

引用:Quote:原帖由+QQ_Li+於+15-09-27+發表昨天

原帖由 KE11 於 15-09-27 發表
我同你同年
去年中秋前,w14 小產了
一年後的今日, ing
多謝你,你好豁達,好正面!呢件事後我明白到凡事不可太急進,以前我成日覺得自己可以控制一切,就算生bb也當project 咁做,真係好幼稚!我這胎是iui的,坦白講我係有少少懷疑過小產是否這個原因。我決定以後用最自然嘅方法,最真誠嘅心態去懷孕。

大宅

你今年35不是大問題還有大把時間,我都35+,21周小產了心有不甘,調好身體決定再試,現在再bingo,你都要加油啊!

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

加油呀..... 好好休息

大宅

想生BB熱投 夏天玩到顛

緣份的事,不能控制,
不過今次好好調理後,
日後再來的寶寶會更健康,放心,一定會有的!

大宅

前年我也因急病要緊急流產20wksBB。
很明白你的心情,這道傷痕也是生命的經歷。
我現在懷孕六個月了。當中很多心理關口,和另一半也戰戰競競過每一天。
祝你早日康復,不要給太大壓力自己,照顧自己。上天自有安排。

複式洋房

好好休息,祝福您!

複式洋房

多謝大家支持!其實可能時間短,又一早打定輸數,加上身体無乜不適,自己都好快接受到呢件事。有時人生都必須要有些經歷,下次才會更好。成功嘅路本來都不會平坦,我這次沒有了bb,但我更感到家人朋友嘅關愛,每件事必有它的意思的。

首頁

尾頁

跳至