論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

菲姐姐上年11月尾黎, 做得好好, 家務煮飯唔錯又錫我個仔

點知今年7月開始有古怪成日要我比工作證明信同要平日放假

比我踢爆左佢就認想去加拿大, 咁我都唔想阻人發達同諗住冇咁快批,就比佢8月頭去問下, 佢返黎仲話冇apply到因為唔夠1年經驗

點知前2日話有人請左, 張contract 係今年3月簽, 即係呃我啦, 佢話等緊我封ref letter, 比左個draft 寫左成500字贊自己, 仲話會等到我新工人黎先會走

啲超級多大話既人點信佢呢....

男爵府

回覆:工人去加拿大 勁多大話

你無責任俾ref letter佢,況且佢未完約

複式洋房

回覆:estheryeeyee 的帖子

請問你工人幾歳同有沒有大學學歷?

男爵府

回覆 estheryeeyee 的帖子

其實好多菲姐都想去加拿大,佢都好快申請到,
佢仲有其他國家經驗,
可否分享?

別墅

引用:回覆 estheryeeyee 的帖子其實好多菲姐都想

原帖由 AhC 於 15-09-27 發表

佢話佢第一次出國, 黎左4個月就有offer, 佢nu rsing grad

別墅

引用:回覆 estheryeeyee 的帖子其實好多菲姐都想

原帖由 AhC 於 15-09-27 發表

28歲單身, 第一次請工人咩都唔識又急住請

伯爵府

引用:Quote:原帖由 AhC 於 15-09-27 發表回覆 es

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-27 發表
佢話佢第一次出國, 黎左4個月就有offer, 佢nu rsing grad
所有health professionals 我係唔請
就係怕咗佢哋去加拿大

珍珠宮

減齡達人勳章

我之前工人都去咗加拿大,已經入咗藉,個仔亦過埋去,當然佢做滿一年就申請,佢講我知,我話冇問題,只要佢一有人簽佢就要話我知,因要請新工人,佢真係一簽完約就通知我,所以我寫咗份好好嘅reference letter 比佢,我地阕係好好,仲有聯絡。
你工人唔誠實,比我就唔會幇佢寫reference letter .

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-14 08:24

珊瑚宮

點紅點綠.......
玩具萬歲!

別墅

引用:我之前工人都去咗加拿大,已經入咗藉,個仔

原帖由 FennieMan 於 15-09-27 發表
我之前工人都去咗加拿大,已經入咗藉,個仔亦過埋去,當然佢做滿一年就申請,佢講我知,我話冇問題,只要佢 ...
佢個時promise 我唔會再講大話同埋冇apply到所以我信佢同埋話會比ref letter 佢

但佢而家一個大話com一個大話, 我最驚係佢又唔知仲有咩暪我

adrio    發表於 15-10-2 16:34
wcpcelia    發表於 15-9-29 16:29

別墅

引用:我之前工人都去咗加拿大,已經入咗藉,個仔

我之前工人都去咗加拿大,已經入咗藉,個仔亦過埋去,當然佢做滿一年就申請,佢講我知,我話冇問題,只要佢 ...
咁請問你個時工人有人簽佢幾耐走? 我工人3月簽新工, 2日前先話我知因為visa 等緊ref letter, 佢話起碼要半年, 好難信人地等佢一年...

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+FennieMan+於+15-09-27+發表

原帖由 estheryeeyee 於 15-09-27 發表
咁請問你個時工人有人簽佢幾耐走? 我工人3月簽新工, 2日前先話我知因為visa 等緊ref letter, 佢話起碼要半 ...
我工人2月頭簽完约,6月尾已經出咗visa, 7月中我新工人到,佢先走。所以你唔好信佢,佢一出visa, 我估佢就即走,話知你到時攪唔掂。
我有朋友之前個工人又係去加拿大,又唔認,朋友從佢家姐個工人得知,最後朋友好快揾到新工人,即時比一個月通知個工人走,佢工人發咗癲甘,因為個visa 未出,我朋友冇理佢,個工人一哭二鬧,差啲三上吊。日日喊住叫我朋友唔好炒佢,我朋友踢爆佢,因visa未出,如一出咪即走,到時玩失蹤,個工人唔出聲。最後工人走嗰日玩到差啲報警(因佢唔肯走)

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-14 08:22

大宅

可以好快,亦都可以好慢
好睇加拿大果邊僱主有無file urgent case
我舊姐姐apply 左3個月左右就走左
佢去interview之前2-3星期同我講佢apply左。
去完領事館一星期visa就出,可以即走
我舊姐姐一出左visa 一個月通知就走左
佢係勁好,我依家都勁掛住佢,仲有同佢keep contact.
佢話依家2年後要考試先可以入籍。

但佢去到加拿大都成日喊,以淚洗臉。
原來加拿大好多僱主唔跟contract.
contract明明話包住宿free. 個僱主照扣佢住宿。又無提供足夠食物。
佢話個度表面風光,唔開心都要扮開心,都唔敢同d fd講話話慘。連佢屋企人都唔知。佢有講話後悔點解擇呢個僱主。
佢都話要挨到完約再搵新僱主,好在1年約。

別墅

引用:可以好快,亦都可以好慢好睇加拿大果邊僱主

原帖由 mimiwong2013 於 15-09-28 發表
可以好快,亦都可以好慢
你地姐姐做幾耐先走?

我呢個一黎就想走, 佢話direct hire唔使比agent錢, 我都好懷疑,驚佢其實借財仔

我都想幫佢一把但佢又好似仲有好多野暪住我地, 唉, 怕做好人但比人q起

別墅

引用:可以好快,亦都可以好慢好睇加拿大果邊僱主

原帖由 mimiwong2013 於 15-09-28 發表
可以好快,亦都可以好慢
我工人上年11月簽咗加拿大新僱主,之前呃我老公話幫個囡申請獎學金,要僱主reference letter。可是佢個新僱主pass唔到政府啲test。我工人咪寧願叫agent唔再申請,因為佢俾咗agent fee港幣成萬蚊,到依家都未攞番。依家又話申請去紐西蘭去農場打工,要等三個月才知結果。所以我都會等到十一、二月就搵新工人。因為我工人咁唔誠實,留係度都無意思,只是希望大家好來好去。

別墅

我工人又係apply咗去加拿大, 又係等埋所有文件就去得。点解咁容易申請到? 佢地做下野就入籍。明知佢地去打工, 係為咗入籍, 都吾明加拿大政府点解批? 保障吾到當地保母!

別墅

引用:我工人又係apply咗去加拿大, 又係等埋所有

原帖由 Mag223 於 15-09-28 發表
我工人又係apply咗去加拿大, 又係等埋所有文件就去得。点解咁容易申請到? 佢地做下野就入籍。明知佢地去打 ...
你工人幾時走?我仲未搵到新工人, 好煩....

大宅

你去信加拿大領事館投訴佢吖嘛

別墅

引用:你去信加拿大領事館投訴佢吖嘛

原帖由 fantababy 於 15-09-28 發表
你去信加拿大領事館投訴佢吖嘛
其實可唔可以架, 但又怕佢走唔到好慘,我只係想佢遲啲走, 但其實我遲啲會去4日旅行得佢1個係屋企, 係咪好危險?

別墅

引用:Quote:原帖由 estheryeeyee 於 15-09-27 發

我工人2月頭簽完约,6月尾已經出咗visa, 7月中我新工人到,佢先走。所以你唔好信佢,佢一出visa, 我估佢就 ...
你朋友仲比1個月佢唔驚佢玩野?

首頁
12345...6

尾頁

跳至