跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB而家8個幾月, 識坐都已經好耐嘞! 之前多數用PET PET移來移去玩玩具, 兩星期前開始想學爬, 不過成日2手2腳棟左係度, 而家好小小, 不過硬係只爬一兩步, 同埋2隻腳好似唔係好協調咁, 我有D擔心, 佢唔知會唔會發展得比較慢, 同埋發展得唔好呀!

大宅

畀面勳章

我諗應該無事瓜,有DBB遲,有D早者,唔好自己嚇自己,
我個亞都係唔係爬得好叻,佢好懶,如果無嘢引佢佢就唔係好爬,不過都唔整識用膝頭哥爬,好似一條虫甘向前,不過又好象几快,依家佢又好鐘意人豆住佢"加拿底"行,係好大步好大步行好搞笑~~

[ 本文章最後由 yanyanma2007 於 08-7-12 13:59 編輯 ]

男爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

似蟹都好!我個仔一隻腳跪一隻腳行,係就係爬得好快,但爬到個樣好似.....卑吓卑吓!完全手腳不協調!

複式洋房

bb爬既動作,大人唔駛太介意,
因為bb本身就係不斷學緊四肢協調,
大大話話要到3、4歲先協調得到,
我本身教幼稚園的,我boyboy都係7個月先識坐,而家8個月先岩岩識爬,我都無特別訓練佢的,醫生話薺,今個月唔識,咪下個月識lor~

大宅

唔好亂諗野呀..
我有d朋友. d仔仔女女, 到一歲都未識爬. 要過了一歲多d先識爬, 最後. 我d朋友只好教d仔仔女女行. 但各媽咪. 不用特別教bb行架..如果bb要行. 佢地一定會行的. 而爬呢. 有d bb 用 pat pat 一下下咁坐住去. 有d好以好普通咁爬, 有d要用個肚仔, 手仔支撐唔起. 我仔仔就係這樣子的.
各位媽咪. 不用擔心架...

別墅

你哋都仲好呀!我個仔而家8個幾月喇!但都仲係唔識爬呀!鳴....

別墅

我個B 9個月都未識爬,又未出牙仔, 但係又有乜好担心喎, 遲早都會識, 遲早都會出啦.....

大宅

BB個個成長歷程都唔同, 真係唔駛咁擔心, 有時間陪佢玩多D仲好啦!

原文章由 bighead9849 於 08-7-13 22:33 發表
我個B 9個月都未識爬,又未出牙仔, 但係又有乜好担心喎, 遲早都會識, 遲早都會出啦.....

大宅

最緊要健康, 肯食奶肯訓, 好快就識啦!

原文章由 toutou1024 於 08-7-13 20:42 發表
你哋都仲好呀!我個仔而家8個幾月喇!但都仲係唔識爬呀!鳴....

大宅

姑娘都話有d bb唔會識爬, 只係會用用臀部在地上曳行...

去睇下啦:
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_topic/ct_child_health/ch_child_develop_d5.html

原文章由 Bellnyky 於 08-7-13 18:14 發表
唔好亂諗野呀..
我有d朋友. d仔仔女女, 到一歲都未識爬. 要過了一歲多d先識爬, 最後. 我d朋友只好教d仔仔女女行. 但各媽咪. 不用特別教bb行架..如果bb要行. 佢地一定會行的. 而爬呢. 有d bb 用 pat pat 一下下咁坐住 ...

大宅

我都明白既, 只係見佢爬極都係咁, 我都特登買d寫住for引導爬行既玩具比佢引佢玩架嘞! 推個玩具走跟住叫佢去捉, 佢同望住你"呀!"一聲(即係示意叫你執比佢呀!), 都唔肯爬, 真係無佢辦法呀!
點知昨晚佢竟然因為廳o個個垃圾桶, 爬左好多步要走去玩佢, 我地移走佢放遠d, 佢又爬佢攪佢, 再移走佢放去第度, 佢又爬去攪佢, 你話吖! 成舊水買件玩具引佢爬, 都唔及一個垃圾桶呀!

複式洋房

原文章由 penny998 於 08-7-14 10:34 發表
我都明白既, 只係見佢爬極都係咁, 我都特登買d寫住for引導爬行既玩具比佢引佢玩架嘞! 推個玩具走跟住叫佢去捉, 佢同望住你"呀!"一聲(即係示意叫你執比佢呀!), 都唔肯爬, 真係無佢辦法呀!
點知昨晚佢竟然因為廳o個個 ...

My girl's the same. The last thing she likes playing with is her toys.

大宅

畀面勳章

原文章由 penny998 於 08-7-14 10:34 發表

甘你咪買個垃圾桶但係唔裝垃圾嘅桶畀佢玩囉

別墅

原文章由 penny998 於 08-7-14 10:34 AM 發表

所以話~ bb既玩具係唔使買咁貴架!
我揀玩具比個仔都係以安全至上
可以放得入口唔介手介口唔易爛就咩都可以當玩具

大宅

haha~~同我個囡一樣又係好鐘意個垃圾桶, 成日爬去坐係樹玩, 俾佢激水....仲有最鍾就係玩紙巾、膠檯布(我地一食飯佢就開心lu, 即刻走埋嚟係咁"mun"係咁扯)、濕紙巾個盒(又開又閂又抆tissue出嚟),書(搣到碎一碎)....仲有就係阿哥d玩具mouth: mouth:

反而佢自己d玩具就真係玩2玩就掉埋一邊,真係唔使買玩具俾佢都得架啦

別墅

咁你可以放心啦, 佢唔係唔識爬, 而係佢未搵岩野玩o者~ 依家d bb 學野好鬼快架, 到佢周屋爬時你又擔心佢過度活躍架喇

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我bb識企啦,而家開始想學行,成日捉住d野就開步,我成日覺得佢快左d,bU"t 佢仲未開始出牙仔丫,我b都係成日整爛曬d膠枱布,真係俾佢激死丫
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

大宅

我個女到而家咪仲係未有牙, 係見到2點白色野呀! 不過佢都唔出嚟, 仲未摩到有"鞋"既感覺, 可能真係一歲先出牙呀!

別墅

你地都好呀!我阿囡仲未識爬,佢連轉身都好少.樣樣野都慢過人,連坐都係最近坐穩d咋!

子爵府

我個囡就爬都好似玩具"爬地士兵"咁, 超搞笑!!

唔知大家有無見過呢種玩具????

慢慢嚟啦...唔係個個bb都會爬+

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

首頁

尾頁

跳至