自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

求薪級看齊 揚言會罷工
五紀律部隊控訴偏袒警隊

12/07/2008

【本報訊】當局正檢討紀律部隊職系架構,入境處等五大紀律部隊組成的紀律部隊評議會(職方),要求與警方看齊,劃一入職及頂薪點、減少工時並實施直通職級,但紀評不滿紀律人員薪俸及服務條件常務委員會主席范鴻齡指不處理直通職級的「歷史遺留落箧砼問題」,該會已發信收集同袍簽署,月底相信會有五千人聯署表達訴求,會方指若紀常會仍視而不見,不排除採更激烈抗爭,據了解,抗爭行動包括按章工作及遊行,而「罷工會係最後一步」。入境處員佐級及主任入職起薪點較其他紀律部隊低,而頂薪點亦是全數部隊中最低,消息指該處近日有兩名主任入職七年,見前途有限離職轉投警隊。入境事務主任協會主席李學廉指,主任人員晉升高級主任平均十三年,相對警隊只需五年,部門又曾長時間沒聘新血,憂慮出現斷層,直通職級做法可以「挽救呢個危機」,強調特首檢討架構乃為提升士氣,但若不接納訴求則反令士氣降低。
晉升機會少 紀常會漠視
警方薪酬現較其他部隊高,除警方及消防職系外其他部門包括救護均沒實施「直通職級」,其他部隊考試合格後不可直接升級,另需待部門甄選,令晉升機會減低。紀評去年已向紀常會表達訴求,但紀評主席團成員倪錫水批評紀常會漠視其訴求,強調各部隊必須被公平對待、薪酬劃一,紀評昨與公務員事務局局長俞宗怡會面提出不滿。
倪指檢討初步報告料本月內完成,十月有最後報告。紀評本月二十四日會再見范鴻齡,相信屆時最少有簽名五千,同表達「積壓二十年砼不公平對待」,若紀常會不接納,令警隊以外的部門續淪為「三級紀律部隊」,紀評將向立法會、政黨求助及採更激烈抗爭。

社工又話罷工. c9 可唔可以又罷工啊? 我覺得警方及消防既危險性高d, 比多d人工好應該啊! 如果唔滿意自己份工, 點解唔轉行去做 高人工既工, 成日都要比, 真係好煩.

男爵府

原文章由 siuwa 於 08-7-12 11:50 發表
求薪級看齊 揚言會罷工
五紀律部隊控訴偏袒警隊

...

社工又話罷工. c9 可唔可以又罷工啊? 我覺得警方及消防既危險性高d, 比多d人工好應該啊! 如果唔滿意自己份工, 點解唔轉行去做 高人工既工, 成日都要比, 真係好煩.

D社工上次先罷完工喎. 乜D人唔係因為有愛心及想解決人地煩惱先去做社工咩?
嘩...社工原來又係為個錢....吥!!!!!
個人認為社工人工已經好高下喎....不如佢地唔駛做出埋糧好無?

大宅

原文章由 ceomum 於 08-7-12 13:14 發表
有時見我老公同朋友都幾氣裏,份工做近廿年表現又唔差仲係末有得升職,鬼咩見我老友又要刷鞋,放工又要伴老細吃喝玩樂,自己個家都無時間理!仲慘過做雞,有時老細問佢借車,用完連油都唔入返,真係有苦自己知 ...

紀律部隊文化,可恥。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都覺而家imm d人工真係比高左佢地呀:;pppp:
佢地相對其他紀律部隊危險性最低,新豬入識都係行行企企。acting後正庄都係坐係度「車膠片」,佢地有咩做呀?
我見佢地好多都係得閒無事講下是非~攪下婚外情咋wor

至於社工罷工係情有可原,由於政府一筆過撥款之後,好多機構都為左慳錢大幅減職員人工,相對社署的社工,ngo新入職我知最低係8000,但社署就有成16000,咁佢地有heart之外,都要搵飯食,都要養家mouth:
我係bebu mama~~我同bebu baba都好鍚bebu bb架~~bebu b你快d來啦!!!!be~~bu~~be~~ bu~~

大宅

原文章由 bebu123 於 08-7-12 21:03 發表
我都覺而家imm d人工真係比高左佢地呀:;pppp:
佢地相對其他紀律部隊危險性最低,新豬入識都係行行企企。acting後正庄都係坐係度「車膠片」,佢地有咩做呀?
我見佢地好多都係得閒無事講下是非~攪下婚外情咋wor ...

quote from 太陽報:

"剛畢業的社工學生阿傑指,現時業內薪酬偏低,取得學位資歷於社署工作的起薪點每月約為二萬二千多元,但於社福機構卻只得一萬六千至一萬八千元。他稱,過去五個月已寄出九封求職信,但一直只在待候消息,擔心就業前景。"

如果一出來已經想要16000 or 18000 已經太高啦, 太貪心啦, 仲出來遊行, 想我支援都幾難. 另外本人真係對imm 既印象普通, 再講除左出入境, 生死先有需要外, 佢地對我來講真係唔係好必須. 但police, fireman就需求大d, 好難玩其他人代替. 你地可能覺得我自私, 但無法啦, 我地有份比錢, 我當然係比d我有需要多d既人高d啦. 如果唔比高d, 冇人做我地就好大件事.

大宅

讚成,講得好

原文章由 giftedmum 於 08-7-12 20:32 發表
享受梗咁多紀律部隊享受唔到既野,佢地人工唔係最低,咁邊個紀部門應該最低??我一直都唔覺佢地應該撥入紀律部隊,唔好話加職點,佢地應該減人工,唔應該比紀律部隊人工佢
...

首頁

尾頁

跳至