母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

bb 由出世到10個月大都係埋身,冇補奶粉。但當佢11個月時,我生蛇兼左邊乳線炎。醫生話食緊生蛇藥就唔好餵人奶,咁我食藥時唯有泵出黎,bb 冇得埋身喊到拆天,聽到都心up, 可能泵唔清,兼我情緒太低落,之前左邊已經唔多奶,而家左邊乳線炎後就更加冇奶。bb慣左每晚要埋身飲奶瞓覺,而家單靠右胸根本滿足唔到佢,我有嘗試照比佢飲左邊,但真係冇奶,佢啜左一陣就放口…喊…再啜…再喊…睇見都心up.
無論係醫生、家人、朋友都覺得bb已快1歲,冇奶未算囉,順便戒埋母乳,收奶啦。但我真係好唔捨得,bb埋身的感覺,佢個種依賴、需要、定眼望住你的神情,你會覺得自己好獨一無二,受重視,被依賴。而家的情況係埋完身都要補奶粉才夠飽,其實係用多左時間處理餵奶問題,變相仲少左時間陪大仔玩添。如果收左奶,全奶粉,咁就輕鬆好多,佢又夠飽,我又多d時間陪大仔玩。
真係好矛盾,究竟我應該收奶?還是keep住落去好呢?而家每日lunch泵奶,左邊死ji爛ji才有10ml, 右邊泵都係得50~60ml... 好似作垂死爭扎咁…家人叫我唔好泵,收工啦…但我又唔捨得…比著你,你會點做?

男爵府

回覆:mincat2715 的帖子

我會繼續到最後1滴

yohjikoudo    發表於 16-4-21 09:38
islychiang    發表於 15-10-2 02:26
Katechanhk    發表於 15-10-1 12:13
Jvanvan    發表於 15-9-30 18:52
Begubi    發表於 15-9-30 15:19

大宅

BK Milk勳章

回覆:k_k_k 的帖子

多謝你回覆,我都努力尋找緊個平衡點,其實而家佢已經冇咁强烈要埋身啜住瞓,我諗平常心去面對每日的變化會輕鬆d...不竟我都比呢個問題困擾左好耐…餵唔到人奶令我情緒好低落,我諗只有人奶媽才會明白…

複式洋房

男爵府

回覆:bb快1歲了,仲餵人奶嗎?

密密泵密密啜,就會增返奶,加油!

子爵府

bb需要安全感,埋身能夠得到滿足,其實有無奶都係次要,一歲之後我只係早晚埋身,奶其實唔多,我諗住比bb決定幾時離乳,當佢ready就自然會唔食,我繼續餵 除左比到安全感,亦比到超濃縮抗體比佢去打敗呢個世界既菌。

伯爵府

泵媽1 年好叻叻啦
泵到我都係會泵既..
但唔駛吓吓泵到又JI又榨咁辛苦.
開泵半個中就收機..幾多就幾多..

大宅

BK Milk勳章

引用:密密泵密密啜,就會增返奶,加油!

原帖由 encl.design 於 15-09-29 發表
密密泵密密啜,就會增返奶,加油!
至幣bb已經唔肯啜左邊,佢啜左2啖見冇奶就放口了…想追都追唔到

大宅

BK Milk勳章

引用:泵媽1 年好叻叻啦泵到我都係會泵既..但唔駛

原帖由 rachel_tim 於 15-09-30 發表
泵媽1 年好叻叻啦
泵到我都係會泵既..
但唔駛吓吓泵到又JI又榨咁辛苦.
我在家時會埋身,返工才泵,一日只泵1次,每次20分鐘內完成,但無奈左邊已收工,ji極都冇…傷心

大宅

BK Milk勳章

引用:bb需要安全感,埋身能夠得到滿足,其實有無

原帖由 emily_money 於 15-09-30 發表
bb需要安全感,埋身能夠得到滿足,其實有無奶都係次要,一歲之後我只係早晚埋身,奶其實唔多,我諗住比bb決 ...
好多謝你的鼓勵,我都係咁諗,有幾多抗體就比幾多抗體佢啦,縱然而家係單邊奶媽,我都要堅持到乾塘為止

男爵府

回覆:mincat2715 的帖子

繼續努力

別墅

盡咗力就OK。
單邊餵到幾多咪幾多囉,另一邊就keep住泵,如果只餵一邊而另一邊停工,有可能遲d乳房size會一大一細。

大宅

放輕鬆,有幾多就比幾多,最多夜晚個餐食飽d,煲下湯大人細路都飲得,咁夜晚訓前就唔洗食咁多!我個陣生蛇,從來無停埋身過。連一粒藥都無食過,仔仔又無野呀!(因為我好返先睇醫生。先知原來生蛇)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

想餵咪餵,唔駛理人。

我餵到小朋友歲半左右,最後果半年一日得一安,我照餵。

大宅

我一直右邊啜幾啖就冇,全靠左邊,四個月開始全埋身至14個月,bb而家唔肯再飲奶,埋身用樽都唔肯,我都超唔捨得,冇埋身十日,唔開心左十日,見仲有奶,靈機一觸不如泵出黎整母乳副食品比佢,不過再泵已經得返好少,10-20ml咋,而家試吓定時泵,希望可以多返奶,唔洗好多,希望每日產量200ml可以整吓布甸,燉蛋…嗰D飯後甜品比佢都好!我都唔放棄,大家一齊加油努力!

大宅

BK Milk勳章

引用:想餵咪餵,唔駛理人。我餵到小朋友歲半左右

原帖由 bosch 於 15-10-01 發表
想餵咪餵,唔駛理人。

我餵到小朋友歲半左右,最後果半年一日得一安,我照餵。
聽到你咁講真係好鼓舞,我都會努力餵到乾塘為止

大宅

BK Milk勳章

引用:我一直右邊啜幾啖就冇,全靠左邊,四個月開

原帖由 SweetieGirl 於 15-10-01 發表
我一直右邊啜幾啖就冇,全靠左邊,四個月開始全埋身至14個月,bb而家唔肯再飲奶,埋身用樽都唔肯,我都超唔 ...
你真係好堅持,咁都比你諗到整布甸,大家一齊加油啦,偉大的媽媽

複式洋房

我依家腳都有十多粒紅色粒粒,但又唔痛的。
生蛇係點架?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊