跳至

首頁

尾頁

大宅

我個陪月幫我BB 沖涼, 只加好少沖涼液o係水, BB 沖完涼都係臭臭地(汗臭)同塊面好油, 起晒粒粒. 你哋BB 沖涼有冇直接幫BB 搽沖涼液?
:-D 歡迎到我的Blog  :-D

大宅

畀面勳章

我個B沖涼嗰時都係將沖涼液放入水咁沖,不過就冇你講咁嘅情況!

複式洋房

d沖涼液會落去盆水度, 唔會直接搽落bb度!
同埋沖涼前用濕毛巾幫bb抺面, 如果bb面油多, 朝早同bb抺多次!

大宅

都係將沖涼液會落去盆水度, 等bb大d先會直接搽落bb度 我見醫院姑娘都唔係放好多沖涼液落盆水度 但又唔覺bb有臭汗味喎

大宅

唔該晒各位媽咪呀, 咁我試吓加多少少沖涼液落水同BB 沖涼.
其實我而家朝朝同BB 抺脷脷同牙肉時, 都會幫BB 抺面仔.
我頂唔順幫BB 洗頭, 發覺好咗好多, 無臭味, 我諗係BB 個頭臭...

複式洋房

每日沖涼前都要同bb洗頭o架, 因為bb頭油多, 會有味o架!

大宅

沖涼同洗頭係要分開做既 洗完頭才除片沖涼

複式洋房

我都每日同BB洗頭架WOR. 因我BB好多頭髮, 所以一定同佢洗頭.

大宅

咁BB 洗頭時, 你哋有冇直接加沖涼液上BB個頭??

別墅

我有直接加沖涼液上BB個頭, 但只係少少, 同用手整開d泡先...

別墅

原文章由 MaMehar 於 08-7-12 19:06 發表
我個陪月幫我BB 沖涼, 只加好少沖涼液o係水, BB 沖完涼都係臭臭地(汗臭)同塊面好油, 起晒粒粒. 你哋BB 沖涼有冇直接幫BB 搽沖涼液?

We wash bb's hair with Mustela BB shampoo first (in seperate basin). Then we bath BB in the bb bath tub with 1 cap of Oilatum bath oil.

子爵府

Hello !

我諗我係最慳家Mama, 由阿囡到依家阿囝我都係用Johnson baby, 我仲係直接'查,落頭和身,因為我覺得直接'查,干淨d, so far 我阿囡,阿囝都ok

pinkpink

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 PINK2007 於 08-7-14 19:25 發表
Hello !

我諗我係最慳家Mama, 由阿囡到依家阿囝我都係用Johnson baby, 我仲係直接'查,落頭和身,因為我覺得直接'查,干淨d, so far 我阿囡,阿囝都ok

pinkpink

我同你一樣呀?我個女都係用呢隻架?

大宅

我個B仔 都係用johnson baby, 仲係top to toe o個隻. 我大囡細時都係咁用. 但我而家個B仔好多頭髮, 個囡BB 時無乜頭髮, 所以個囡無頭臭問題. 我見陪月咁, 仲以為係有咩特別原因添.

原文章由 PINK2007 於 08-7-14 19:25 發表
Hello !

pinkpink

[ 本文章最後由 MaMehar 於 08-7-15 09:34 編輯 ]

複式洋房

我都係直接加落bb個頭到. 不過都係加小小. 我就同bb用施巴既.都ok呀.

大宅

我都係用johnson baby 果隻 top to toe 囉...醫院姑娘都係用呢隻幫我b沖涼 所以我老公就買咗呢隻同佢沖涼

子爵府

Hello !

我仲以為得我一個用Johnson baby 添 ! 因為我知大部份人都用施巴, chuchu....etc 呢d貴野ma

pinkpink

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

而家啲BB 沖涼液係直接滴几滴係水里,然後沖涼連洗頭,不用過水!
至於面部粒粒,係胎毒。。。满月後就會慢慢退架!又或你可以同BB搽少少”和光堂”嘅爽身粉,都會退架!
我個B都係咁,不用擔心!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我用”和光堂”蜜糖皂幫BB沖涼架....
我得幾好用喎, BB沖完涼仲有D蜜糖香味...而且價錢平, 又可以用好耐....抵~

大宅

would like to know where can i buy ”和光堂”蜜糖皂?

thanks

原文章由 winnie雲妮 於 08-7-18 18:30 發表
我用”和光堂”蜜糖皂幫BB沖涼架....
我得幾好用喎, BB沖完涼仲有D蜜糖香味...而且價錢平, 又可以用好耐....抵~

首頁

尾頁

跳至