婆媳關係

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

各位追緊此POST既JM,唔需要再睇舊留言(因打得唔夠詳細),已努力更新中
Section 1:99代我如珠如寶 #1
Section 2:我既介入99慈母上身 #9
Section 3:我同99既衝突係來自新成員-狗狗 #16
Section 4:協議書 #26

介紹人物:
我自己:
19歲,做FTM之前係一位美甲師,我認未同c6拍拖前我係一位無所事事既mk妹。
C6:90後,係一位自僱人士(與我工作都屬於同類型,所以我地好夾有共同目標,希望開間鋪打夫妻檔),
補充多少少:我地兩個自小就無同自己媽媽同住,但我就比較好,有一家當我自己係親女既娘家。

99:42歲港女,每日都發夢唔洗做享受闊太生活(無車無樓無積蓄)、糧尾好鐘意問我地借錢、無近親得番c6婆婆一個,其他親友因為佢性格而唔搵佢。

62:4x歲,再婚(後母表面上對我c6有講有笑)同99分開後生活比以前富貴(我成日笑佢走得快)間唔中會約我地食飯

哎呀62:4x歲,99現任男朋友,本身係一個明白事理 講道理既男人,但唔知幾時開始99發功令到62不滿我。

之前我打既分段實在太亂又唔夠詳細,所以都係重新打過一次,各位JM唔需要再追comment
比一日時間我再打過
- 多謝各位對我既支持並無因為我年紀輕,就睇我唔起認為我自己都未搞得掂憑咩生b?
我想重申一次,我c6養得起我地既意思係,平有平養、貴有貴養,
我地哩一刻未可以比到最好既仔仔,但最基本既學前班、未來幾年既資出我地由拍拖半年已經一直儲起
雖然唔係太多,但我地每月儲$3000,又唔會拎出黎用,我相信我地可以用雙手比足夠既野屋企。
- 哩個post有好多JM分享佢地既正能量比我,例如: 19歲已經上左車、23歲已經係老闆娘。
證明年齡唔代表一切!

———————————————————————————————————————————————
Section 1:99代我如珠如寶
我同c6好細個已經認識,拍拖兩個月已經搬左去佢屋企(當時99叫我唔好一個女仔搬出去太危險,就叫左我去佢地租緊既屋企到同住,當然而家我知道99根本係唔想個仔跟另一個女人搬出去喇)
我同99好friend架,經常約埋一齊day off、一齊去行街佈置間屋、交換禮物,重會每日send whatsapp比我問我番工未放工未。
我地重有一個屬於佢地家既whatsapp群,有我99、哎呀62、C6同我,哩種和諧關係維持左3-4個月。

有一日晚上,我同c6嘈大交 (99當時係房門口光明正大聽,重拍門要我地開門)
咁c6當時講左句:您唔好走,我真係好愛您 (我好深刻,因為無諗話c6咁大男人會咁樣哄我)
按照慣例冷戰幾個鐘當然和好喇:)
咁第二朝,我c6收到99一個whatsapp,
99:您唔好咁求呀妹喇,男人唔應該咁架 (當時既我明白99心痛個仔咁低聲下氣哄我,所以我係無唔開心)
隔左幾日後,係我同c6每個月xx號都會慶祝既拍拖紀日。
c6當日買左個沙律包包接我放工,咁我地食埋晚飯就一齊行番屋企,
番到屋企一打開門,除鞋清潔一下99就拎我份禮物左摸右摸 (99係salad頭號粉絲)
聖誕就到,99要求禮物既日子又到,佢同c6講要個同我一模一樣既袋.. (其實當時我重未發現到,c6送我咩野 99就要擁有咩野既性格)
———————————————————————————————————————————————
各位,聽日我會將之前 Section 3-6 打係記事本再一次過post番落黎
所以大家唔洗再追留言喇
聽日我更新完就會改標題,大家一次過睇喇

子爵府

碎????

大宅

回覆:mapp2009 的帖子

打得快啲所以用慣哩個碎姐
碎=歲

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你話你99係經典港女,想知幾經典呀~

大宅

回覆:csnkennis 的帖子

我同媽咪買梗野,番到屋企再繼續

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:十個月您點足我十個月(長篇)

都幾多錯字喎...留毛

大宅

回覆:cream090909 的帖子

我文法唔係太好希望您地睇得明

男爵府

我建議你搬

大宅

Section 2:我既介入 99慈母上身

講多少少99同c6既相處:
當年,99同我一樣好早結婚生小朋友。
我老公出世兩歲前都係跟99住架,直到99湊唔掂,兩歲就將老公交比公公照顧直至14歲。
本身都好地地因為公公屋企係一個正常既屋企,老公住得好開心,
但因為公公再婚既b6老婆落左黎香港,我老公就比哩個哎呀婆婆點三點四,十歲都無就要自己一個7點起身去拎位洗茶杯等佢地一家既來臨,
有一日,我老公真係忍唔住,就打比99話想搬番去同99同住,咁我99就怕唔夠錢洗,但我哎呀62就話:番黎啦,我養唔起咩?
咁如是者哎呀62就每月比$4000老公番學搭車同食晚飯 (99十年都唔煮飯)
咁我老公16歲果時,無心機番學想出黎工作,訓導就打電話比99話:您個仔學壞左。
99:而家唔係您要我個仔退學,係我仔唔讀呀! (我聽到其實啞左,因為我老公讀到書全級頭十名)
咁老公hea左半個月既暑假就出去工作喇,99就表示第一個月唔需要比家用,第二個月就要比家用報答佢哩兩年既生活費。
C6工作左一年多我就同c6拍拖

正題喇,咁我既介入,99一直都話好開心多左個女。
我好天真當佢係半個媽咪,番工搵錢買禮物比佢,放工返到屋企買餸煮飯,洗衫掃地拖地哩兩年都係我負責,我無一句怨言,因為我住係佢地屋企,而且我係坐唔定要搵野消磨時間既人。
(99屋企係租,老公負責大約一半租金)
直至我開始照顧c6既生活(幫佢買下洗臉奶等等濕純野) 就係我99對我不滿了!大約係同住第5/6個月
因為我99唔煮飯,出街食又貴,所以我就學煮飯煮比老公食,
老公同我都好鐘意post煮飯既作品上Facebook(99一早加左我好友),見老公稱讚我又覺得好幸福,我99既小學雞動作開始喇 (醋意好濃架)
1.) 叫我去買餸,洗埋醃埋煮埋,然後等c6番入屋前半個鐘左右,衝去廚房睇火,再同c6講:我煮好飯喇,問c6好唔好食呀?再話我煮野唔夠佢好味(但其實係我煮架)
2.) 咁因為我地重係熱戀期,我好鐘意製造驚喜比c6,學下整其他野食比c6。
有一次我整壽司整飯盒比c6,(因為我地已經開始左儲錢計劃,c6係帶飯盒番工既) 我同c6出完街番黎係發現壽司已經變哂型,
99:我幫您調轉左個壽司盒呀
我講一個好字就入左房喇,同c6講:我卷得好辛苦架,每粒都無爆啲料出黎
c6都係叫我唔好唔開心,唔需要理會佢既行為。
咁諗住壽司就照食,點知99掉左話唔擺得太耐(有佢份食既時侯就唔會掉)

大宅

回覆:Cheung1234 的帖子

我已經搬左啦只係99重係好鐘意打比我發洩

大宅

加油,無女家支持會蝕底D。

水晶宮

留毛八

大宅

結左婚未?

子爵府

回覆:Yannis_Wong 的帖子

由一個母親既角度出發,如果我個囡:

識個男友兩個月後搬去人他屋企同居 - 我會反對!

二十歳,兩個都冇能力自立,就有bb - 我會勸佢想清楚!

冇能力自立,根本冇本錢養尊處優十個星期就遲職安胎 -
安胎8個月食用何來?
bb出世洗費何來?
bb邊個照顧?
你做FTM?或請人照顧?

行錯一步就一世!
重要影響到下一代!

你真係要想清楚!

1bear1dream    發表於 15-9-30 21:31
babuyeung    發表於 15-9-30 19:02
kitcw1010    發表於 15-9-30 15:29

別墅

其實年齡唔系重點。留毛

大宅

Section 3:我同99既衝突係來自新成員-狗狗

時間:哩段時間重未發現自己懷孕
聖誕前,c6知道我一直都想養多隻狗狗 (娘家己有一隻狗狗),
咁c6就同我去簡左隻一個月大既貴婦bb,買齊所有用品就約左99同哎呀62去食飯。
去到酒樓,狗狗係袋入面突然伸左個頭出黎,
99一見到就話:嘩!好得意呀,您做咩唔同我講係貴婦狗呀?我以為係啲雜種狗,係貴婦我好鐘意架,又唔一早講
(聽到哩句我好嬲,因為我屋企個大寶就係金毛mix唐狗)
咁我99隻眼已經發哂光全程唔洗食飯咁望住二寶(姐係新狗狗)
番到屋企我既惡夢開始喇,狗狗頭一星期困籠訓廳,因為我要教佢去廁所,
咁我第二朝就起身沖涼番工喇,出到廳見到個籠同狗狗都唔見左,咁我就入房叫醒c6,
99就係自己房行左出黎講:我怕佢凍所以比佢訓床(咁我當時覺得狗狗多個人錫都唔錯)
咁99就話佢要請假睇住狗狗,咁其實我自己番工都番到個心好掛住狗狗,
咪由99請病假,最多咪月尾再借錢比佢,
點知我番番下工99就whatsapp我話帶左隻狗去搭小巴散步(99應成我唔會比狗狗落地行),因為當時狗狗未打針。
以上都係小事,我同99就係因為養狗既意見搞到第一次嘈大交。

不久,新狗狗既加入,我發現自己有孕了。
我同c6係開心到不得了,咁我發現既時侯係大約5weeks,8weeks開始c6商量比我遲職安胎
(我地拍拖時期一直都有儲蓄,在家中亦有小量收入幫補,先可以遲職訓床安胎,
JM唔好再話我任性等說話,因為我地兩公婆清楚自己有能力先會咁爽快遲職)
大約10-11weeks我就正式遲職。
但原來99早左我一步,要求遲職照顧狗狗,
-屋企既租金c6比大約一半,日常用品煮飯錢係我c6比我負責去買,
而哎呀62就負責其餘租金水電同上網費用,
哎呀62搵$19xxx,而99就搵$12xxx (未計遲到早退扣扣埋埋得$10000鬆啲)

飲食:咁當然我62由得佢架,我同c6就無權話事,
由哩日開始狗狗就由99傳心師上身咁霸住黎玩,
有養狗既JM應該知道狗糧有佢一定既營養,我99就堅持話狗糧難食無營養狗狗唔會食,
99就每日餵狗狗6次,煲粥比狗狗食,每次食得兩湯匙,您地無睇錯係兩湯匙! (99稱BB狗同初生BB一樣咁湊 食得唔多要密密餵唔係會餓親)
咁99一落街我就拎狗糧比狗狗食,我99落街做咩?去買提子包比狗食
我真係當場發火,搵左篇文章比佢睇狗食提子乾會c架!
咁我99就收番埋,我就行入房做我自己野,間中偷望下佢,見到佢偷偷地比隻狗食..
我就搵c6同佢講:您呀媽講唔聽。(咁當時我c6重係處於好兒子既角色,到後期99踩我蝦我 c6先對佢媽有意見)
我c6就話:見到就會講比佢聽唔應該比提子乾狗食。

打針食藥:狗狗有枝針要驗左血先可以打,咁驗一次血$300,打埋枝針就$600左右
我99就打比佢開狗場既朋友x哥哥問需唔需要打 (狗場養狗方法我相信好多人都知係天生天養)
咁我99就話x哥哥表示唔需要打,浪費錢 (錢係我同c6比)
x哥哥叫我99去寵物店買一隻杜蟲藥番到屋企塞比狗狗食 (說明有寫明幾時食一次)
從此,我99就獸醫上身一覺得佢肚柯唔舒服就比佢食,
第二日重去買左幾枝維他命同益生菌番黎得閒無事餵比狗狗食。
我隻狗真係食藥飽,我99成日話佢唔食野,我99煮粥重要加好多唔知野落去成餅野,我都唔想食喇。
到哩一刻好多JM都會問我點解唔救狗狗,我99係永遠抱實佢,一係就入房鎖埋門..
當時我後悔帶佢黎左哩個屋企,無啖好食重要比我99關係佢既生活裡
(而家狗狗比較好,因為我c6講到明狗狗跟我搬走,已入晶片,我地傾過99唔伕番我地就報警)

沖涼:我99好鐘意同狗狗訓,但又厭佢臭崩崩,咁我99就日日同佢沖一次涼,
我99沖唔會落沖涼液都算喇唔係咩大問題,但我99好鐘意沖完唔吹乾(開頭幾次有吹乾哂,後來應該因為新鮮感無左喇我諗)
咁有日我見到狗狗身上有一粒野跳過,當然係(塞)喇 <-哩隻字我真係唔識打,見諒:)
咁我就直接打比99:唔好再同狗狗沖涼喇,您咁樣濕濕水唔係咁沖架,而家c6同佢沖左涼捉左(塞)喇。
(我咁打去係因為我99自己又唔識沖,重點係唔比我沖,我係無咩機會抱走隻狗)
99:係咩,有(塞)呀?我做完野再打比您喇(當時99番去公司番part time幫手)
咁當我同c6都以為佢媽咪今次咁順得人既?
直到哎呀62番左屋企就叫左我c6出去走廊,
我c6話99又同佢男朋友投訴我地好話佢!
咁我99就同我講:而家我會害左隻狗咩?我想對佢好咋,對佢好都比人話,您地都唔識沖而家佢感冒喇
我:唔係咁既意思,只係同您講應該點沖,同您講c6今日沖左喇,下個星期您先再沖喇。
咁佢唔應我,我就行入房心諗:佢感冒您又知?您番左黎半個鐘掛住發爛都無睇下狗狗。
咁當全屋人以為會嘈完兩句就算喇,我99又衝入我地房發神經 (當時c6已經入番屋係房)
99:不如您地搬喇咁煩。
當我同c6都未應佢,佢就衝番出應發脾氣一路係到鬧,
咁我c6就即刻搵佢之前個老細話要租屋,咁第日我就同99講搵左屋喇,
99就知驚話:我火借眼咋,發完脾氣無野,我同您地住得好開心呀 (如果我同c6搬左,99同哎呀62係會唔夠錢交租同比我99揮霍)
咁我就同c6講:算喇,反正當初佢租哩間屋都係因為同您一齊住,幫佢交租直至下年3月約滿先搬喇我地。
c6個心係嬲,但佢唔係忘恩負義既人黎所以第一次搬屋係唔成功既。

大宅

回覆:ImaNewbie 的帖子

我有女家呀,無介紹過
我女家好支持我同c6架,所以我好感恩有女家既爸爸媽咪哥哥家姐幫手

大宅

回覆:whoami1977 的帖子

我老公既收入照顧得起我同佢媽媽
可能您地會覺得我地自立唔到,但其實我地兩個由小到大都無親人。
我既女家係我既養父養母,我媽媽一早走左了。
所以我覺得自己比較獨立。
而我同老公拍拖時雖然唔係草好多錢,但我地為左迎接bb,死慳死抵生活得好開心
希望您地唔好因為我年輕而覺得我地無能力

AGEAK    發表於 15-10-7 12:43
vvvir    發表於 15-9-30 20:57
沙比仔    發表於 15-9-30 17:27
Happyjk    發表於 15-9-30 16:54

大宅

女家咁好,何解家中有問題拍兩個月拖就送上門呢?蝕底呀。

大宅

回覆:ImaNewbie 的帖子

結左了

首頁
12345...13

尾頁

跳至