婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

左邊卵巢有4x4cm囊腫(水瘤)
醫生建議我做手術,只係4cm有冇需要做呢?

大宅

原文章由 chconnie 於 08-7-13 12:51 發表
左邊卵巢有4x4cm囊腫(水瘤)
醫生建議我做手術,只係4cm有冇需要做呢?

hi:
我上月尾做咗割卵巢水瘤手術,個瘤係3.4cm,我都睇咗兩個e生,他們都叫我要做手術,因為個d瘤有機會穿,留係身體有危險,你不如去睇多個e生,問多d意見啦!

複式洋房

原文章由 helloapril 於 08-7-13 21:27 發表

hi:
我上月尾做咗割卵巢水瘤手術,個瘤係3.4cm,我都睇咗兩個e生,他們都叫我要做手術,因為個d瘤有機會穿,留係身體有危險,你不如去睇多個e生,問多d意見啦! ...

請問你是在政府or私家醫院做呀?

大宅

原文章由 chconnie 於 08-7-14 07:15 發表

請問你是在政府or私家醫院做呀?

我係私家醫院做!

複式洋房

原文章由 wbmm 於 08-7-14 17:08 發表
請問:卵巢有囊腫(水瘤),平時日子會唔會有痛的感覺,我呢兩個星期左邊卵巢位置經常有少許痛,因為我剛剛做完ivf,好驚有副作用,睇開果個Dr.又放緊假,好驚呀! ...

我就係因為有痛,醫生才建議我做,

大宅

原文章由 wbmm 於 08-7-14 17:08 發表
請問:卵巢有囊腫(水瘤),平時日子會唔會有痛的感覺,我呢兩個星期左邊卵巢位置經常有少許痛,因為我剛剛做完ivf,好驚有副作用,睇開果個Dr.又放緊假,好驚呀! ...

我無痛,不過飲完水好快去小便,(尿頻),於是去婦科e生check,經期前後都照過,確定真係有個瘤係卵巢,便做手術!

禁止訪問

大宅

原文章由 jcsk 於 08-7-18 14:50 發表
請問你住咗幾多日醫院呀? 我下個月頭都要做呢個手術, 而加好驚吵呀. 做咩都冇心情. 只係想陪個仔多d.

唔駛擔心,醫生解釋過係比開刀安全得多,我前後住咗兩日醫院,上午10:00做手術,第二日上午11:00出院,做完手術後兩個鐘可以試下飲水,如果唔嘔可以食粥,回家可以沖涼了,當然出院後會有痛,不過傷口好細,三個洞,兩三日後會好好多,不過,唔好抱仔仔住,唔好羅重嘢,係屋企做住大爺先 兩星期到便可以服完!

大宅

其實不一定要立刻做手術,因你現在的Size可以觀察住,在下次經期間再照超聲波,看看有沒有變化。因為卵巢水瘤是很容易再生,因我已左右卵巢都做過手術。醫生說手術不能做太多次,因每次做手術都會切除少許卵巢。

禁止訪問

伯爵府

在網上見過好多文章, 功能性水瘤過了一段時間便消退. 所以先監察幾個月, 看看有沒有發大才去割.

因為割卵巢手術, 會損害卵巢組織. 手術後也會容易盆腔黏連. 這兩個重要事項, 我也是近期多看文章才知. 其實很怒氣醫生從沒有向我提及過.

如果一個瘤, 簡單看不是實心, 是水, 又小於 3cm, 沒有中隔. 我相信好的中醫是可以幫助改善的.

當然, 市面上確有很多無良, 沒有實力的中醫. 要小心選擇.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

大家好'
想請問一下,因我昨天才到醫院作檢查,除照BB外(BB一切正常)
但發現本人左邊卵巢有5cm大的瘤, 因之前已到私家檢查但沒有發現,而今次在公立醫院發現便叫我立刻驗血,看是否有癌症風險'還是普通廇,我好驚, 就真係因為個瘤係渾濁,一定不是水廇,我就好坦心la...............
這醫生解釋暫時不知是什麼瘤,因要做手術取出來才知.....

是否可以在私家醫生一照便可以清楚知道什麼廇呀?我仲陀住個b,得5個月大,好坦心,公立e院仲叫我立即抽血驗,2號睇報告.......
謝謝你們!

伯爵府

啊! 很明白你心情, 真的很擔心. 情緒不好很易引發婦科病. 而且聽過懷孕時荷爾蒙改變也易生瘤. 公立醫院這次照完, 說是渾濁. 那麼快安排看多一兩個醫生. 再照再聽其他意見. 其實超聲波資料有限, 很多時不同醫生有不同講法. 而且她們很多時都不能給一個確實答案. 唯有多聽後自己分析.
而我自己情況, 去年做腹腔鏡前也有做過驗血. 我也記不起實際情況是什麼樣, 好像是高又未必一定係 Cancer, 低又未必無 Cancer. 得了的數據只可合併其他資料作參考吧.
無論如何, 多聽不同醫生建議, 唯有見步行步. 多些跟朋友傾訴. 盡量不要讓自己有空間有時間去恐懼, 減少情緒低落, 影響身體.
你有什麼消息, 上來告訴大家, 讓大家鼓勵你.

伯爵府

我用我的情況答你. 割左係會再生過的. 我去年底做了腹腔鏡手術, 割水瘤 8cm 及子宮內膜異位. 之後打了6個月停經針. 到今日, 又再生. 所以好疑惑我仲係咪要去割.

醫生提議避免再割第三次, 就最好把卵巢摘除. 然後以後打荷爾蒙針避開更年期.

以個人有限知識: 沒有卵巢, 即沒有了自然分泌的荷爾蒙, 打荷爾蒙針, 會有很多副作用. 起碼會增加乳癌及子宮癌的風險.

所以, 如果我割了一邊卵巢, 開始打針, 可能很快另一邊卵巢也要割. 之後又不久, 割一邊乳房, 然後又不久, 又另一邊乳房, 跟住又不久, 割埋子宮. 跟住, 等死 ......

依家想說, 很難想像只是因為一個卵巢瘤, 只有 3, 4 cm, 而沒有其他原因 (實心, 外形不規則, 瘤內有厚阻隔 ...), 而不斷叫病人開刀的醫生. 如果說卵巢瘤很大 (什麼叫做很大? 3, 4 cm 真的未叫做大) 才做手術有危險, 其實很多情況都有危險, 如開刀做手術有風險, 做完手術亦可帶來無可改變的創傷......

我只能小人之心去想, 如果只是因為有 3,4 cm 單一原因而叫病人做手術的醫生, 就是很清閒, 很等錢使, 或想多你一個病人給他增添手術經驗 ......

個人認為是自己情緒及身體差而引起問題. 希望改變不良而避免再一刀. 希望多做運動, 多喝水. 看中醫改善抑鬱及體質.... 可能到最後真的還是要做手術, 但也沒有那麼大怨氣及後悔.

原文章由 jcsk 於 08-7-24 17:16 發表
上次我個醫生都叫我再觀察吓先, 不過當我再覆診, 個水瘤都冇細到, 佢話叫我考慮吓做唔做, 佢話個瘤細d做就安全d wor. 我都心大心細, 做咗又唔知會唔會再生過呢?

...

男爵府

原文章由 helloapril 於 08-7-15 08:50 發表

我無痛,不過飲完水好快去小便,(尿頻),於是去婦科e生check,經期前後都照過,確定真係有個瘤係卵巢,便做手術!

我又係因為尿頻結果27號去照. 發現有個陰影約3.9*3.7cm, 醫生話等我今個月m完再去照下, 如果確實有. 都建議我做手術. 不過依家未知係子宮or 卵巢,要等11/10再睇.

想知如果做呢d手術對 生bb有冇影響?因為我咁先plan要生bb..結果唉..
同想問去私家做大約几錢?同埋要住院几日?會唔會痛架?我 依家都有d藥. 27號咁知有果時, 都哭左成日. 今日心情好d..

伯爵府

其實你個 size 唔係大.
就算你 11/10再 check, 仲係係度, 就真係做手術, 就急左 d .

其實要知個瘤係 mud 性質, 不過通常醫生都話唔肯定. 但其實我好似係網到見過其他姊妹話: 如果看超聲波圖, 黑影好黑, 就多數係水瘤.

不過, 醫生多數都同你講個瘤係你身體的危險. 如不做手術拿出來化驗, 未能確定是良性或惡性; 有機會爆破, 爆了好痛; 會影響你生育; 再大 d 時做手術, 風險又高 d ............

但我的醫生沒有跟我說做了手術後帶來的其他風險: 如做手術時, 為了要剔除瘤, 不多不少連好的卵巢組織都會破壞. 手術雖然消除黏連. 但之後亦都容易引起黏連. 亦會有輸卵管閉塞及積水風險 (那時, 如懷疑, 容易有輸卵管宮外孕, 或要懷孕, 只好做 ivf).

當然, 有很多人有水瘤有朱古力瘤都可以好順利懷孕. 亦有人做完手術都未必可以懷孕. 醫生會跟你說, 你之前的瘤破壞了你的卵巢, 破壞你的生育能力. 但成因無從考究了.

我係清理水瘤及子宮內膜異位. 住了 5 日 4 夜醫院. 費用共 $65000. 但因為有保險 cover, 所以負擔不大. 因為開肚後發現有子宮內膜異位, 做完手術後醫生建議我打停經針 or 即刻嘗試懷孕, 這可以減低子宮內膜異位復發, 6針的費用為 $9000 , 此數不可 claim 保險.

呢處有篇幾好文章, 都可以幫助清楚卵巢瘤:
http://www.answers.com/topic/ovarian-cyst

其實係好想強調, 如果是功能性水瘤 functional cysts, 有機會係幾個月會消失.

如果其他姊妹確定做手術, 麻煩做之前驗下 FSH, 我好想知究竟呢 d 手術係唔係會令 FSH 指數升高. 影響懷孕.

原文章由 iampaulineko 於 08-9-29 00:47 發表

我又係因為尿頻結果27號去照. 發現有個陰影約3.9*3.7cm, 醫生話等我今個月m完再去照下, 如果確實有. 都建議我做手術. 不過依家未知係子宮or 卵巢,要等11/10再睇.

想知如果做呢d手術對 生bb有冇影響?因為我咁先pla ...

男爵府

原文章由 Chamo 於 08-9-29 11:03 發表
其實你個 size 唔係大.
就算你 11/10再 check, 仲係係度, 就真係做手術, 就急左 d .

其實要知個瘤係 mud 性質, 不過通常醫生都話唔肯定. 但其實我好似係網到見過其他姊妹話: 如果看超聲波圖, 黑影好黑, 就多數係水 ...

依家就係因為有d影響. 坐果時會有粒野頂住. 成日都尿頻, 而且有時會麻痺..所以有必要. 都要做左佢..至於會唔會有bb都係事小.身體緊要..

伯爵府

因為舊年我都係尿頻同個肚好脹, 先走去 check, 都係有個瘤, 二話不說即刻割左.
不過肚脹及尿頻沒有隨住做完手術而消失. 而前排去 check 下, 又有一個 6cm 的瘤了.
所以想: 割左個瘤唔係一勞逸. 當然唔係個個都會復發, 好似我咁黑仔.

男爵府

原文章由 Chamo 於 08-9-29 12:01 發表
因為舊年我都係尿頻同個肚好脹, 先走去 check, 都係有個瘤, 二話不說即刻割左.
不過肚脹及尿頻沒有隨住做完手術而消失. 而前排去 check 下, 又有一個 6cm 的瘤了.
所以想: 割左個瘤唔係一勞逸. 當然唔係個個都會復發 ...

我自己係度諗, 好唔好依家嘗試要bb, 等生果時, 一起做埋手術. 遲d去照時再問下個dr的意見. 因為我媽咪話係小事, 好多人都照有bb都唔驚.咁佢話我都可以咁做. 不過問下dr的意見..不過我心諗d 醫生未必會讚成..

伯爵府

我依家都有個 6cm 水瘤. 所以近來開始食中藥, 攪好身體其他部位先, 如果個瘤無增大, 想做 ivf.
我都係咁同自己講, 如果有幸生得出, 就到時先開刀一起割埋. 少一次得一次麻. 因為我有肚脹問題, 時常自己想像開刀, 會俾 d 風寒入侵個肚, 到時個肚脹重有排攪.
尿頻都要飲多 d 水, 飲太少水都會引發身體好多機能唔好. 都會易有婦科病.

首頁

尾頁

跳至