烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問在哪裡才能吃到正式的韓式炸醬面?即是黑黑地色果一種?大約要幾多錢?謝謝。

複式洋房

我都想知....先排睇韓劇成日見到..仲有好多款..好想試.....

原文章由 Lch227 於 08-7-13 16:21 發表
請問在哪裡才能吃到正式的韓式炸醬面?即是黑黑地色果一種?大約要幾多錢?謝謝。

大宅

原文章由 happymandy 於 08-7-13 18:25 發表
我都想知....先排睇韓劇成日見到..仲有好多款..好想試.....

我都係,睇到啲韓國人食果啲炸醬麵好似好好味咁

複式洋房

韓式炸醬面

尖沙咀『韓國街』尾端的天文台道有一家叫明洞 Express 的餐廳。屬於一間地道的韓式快餐店,內有韓式炸醬面 o
但我在韓國時巳試過"韓式炸醬面',無論麵底和個黑色醬汁都另我想起" 南京炸醬面 " , 只是韓國的炸醬面偏甜, 但我覺得 "南京炸醬面" 的味道比較有層次和好味。

複式洋房

回覆 #2 白活 的文章

幾年前,我跟朋友和一個上海朋友(三個人 )到尖沙咀新羅寶韓國餐廳食午飯,点菜是由上海朋友負責,其中一個菜点了客"海鮮鍋麵" 和 "牛肉鍋麵", 由一個非常漂亮的女孩子在客人面前即煮即食,如果不比較價錢 ( 記得這一歺價錢不便宜 ) ,這個麵真是高層次和更勝 "韓國炸醬麵"。

洋房

原文章由 Cyrus88 於 08-7-14 12:28 發表
尖沙咀『韓國街』尾端的天文台道有一家叫明洞 Express 的餐廳。屬於一間地道的韓式快餐店,內有韓式炸醬面 o
但我在韓國時巳試過"韓式炸醬面',無論麵底和個黑色醬汁都另我想起" 南京炸醬面 " , 只是韓國的炸醬面偏甜, ...

謝謝提供啊…找天去試試…

別墅

原文章由 Cyrus88 於 08-7-14 12:59 發表
幾年前,我跟朋友和一個上海朋友(三個人 )到尖沙咀新羅寶韓國餐廳食午飯,点菜是由上海朋友負責,其中一個菜点了客"海鮮鍋麵" 和 "牛肉鍋麵", 由一個非常漂亮的女孩子在客人面前即煮即食,如果不比較價錢 ( 記得這一歺價 ...

就係睇"茶煲亞四"o個排..專登去食下(次次見女主角食得好知味)..係尖沙咀金巴利街(o個到有幾間買韓國食品店)我食o個間,都應該正宗,因只得我地一台香港人,其他都係韓國人,不過唔記得間野乜名(以我所知而家冇以前咁旺la,開到成條街都係,而家得幾間乍)..其實o的乍醬都唔係咁好食,o的醬係自己落的.我只落1半,o的醬好"傑"味道似港式磨豉+麻醬+小小辣..mouth:

大宅

我又係見到韓劇裡好似好好食咁 就在Sogo買了一pack即食炸醬麵。我覺得D汁同麵比較sticky,食左一半就放棄,送左給朋友 佢 就當湯麵咁整,更話好好味!

複式洋房

係呀..就係呢套戲....
枉我仲見麥道舞食得咁好食....

原文章由 maymei 於 08-7-14 21:41 發表

就係睇"茶煲亞四"o個排..專登去食下(次次見女主角食得好知味)..係尖沙咀金巴利街(o個到有幾間買韓國食品店)我食o個間,都應該正宗,因只得我地一台香港人,其他都係韓國人,不過唔記得間野乜名(以我所知而家冇以前咁旺l ...

首頁

尾頁

跳至